Gyászol a kosár- és a sportvilág: elhunyt Kobe Bryant

Felfoghatatlan veszteség érte a sportvilágot.

Helikopter balesetben 41 éves korában elhunyt Kobe Bryant – számolt be vasárnap este az amerikai TMZ hírportál. Az ötszörös NBA-bajnok legendát felesége és négy lánya gyászolja.

A honlap szerint Bryant magánrepülőgépén utazott a Kalifornia állambeli Calabasasban, amikor eddig ismeretlen okokból megtörtént a tragédia.

A The New York Times című amerikai lap értesülései szerint a helikopteren volt Bryant 13 éves lánya, Gianna, az ő egyik csapattársa és egy szülő – írta az MTI.

A baleset a Los Angeles belvárosától mintegy 45 kilométernyire északnyugatra fekvő kaliforniai Calabasas felett történt. Bryant a magángépével repült. Az első jelentések négy halálos áldozatról szóltak, később a megyei seriff a Twitteren azt erősítette meg, hogy a helikopteren öten voltak, és mindannyian életüket vesztették. A baleset okát és körülményeit az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) vizsgálja. Az FAA egyelőre csak annyit közölt, hogy a lezuhant helikopter Sikorsky S76-os típusú volt. A Los Angeles Times című amerikai lap riportere, Richard Winton arra emlékeztetett, hogy a tragédia idején a környező hegyeket köd borította. A philadelphiai születésű legendás NBA-játékos 41 éves volt, négy gyermek édesapja. Az aktív sporttól 2016-ban vonult vissza, 1996-tól húsz esztendőn keresztül a Los Angeles Lakers kosarasa volt, a csapattal ötször (2000, 2001, 2002, 2009, 2010) nyerte meg az észak-amerikai profi kosárlabdaligát (NBA). Kétszer (2009, 2010) a döntő legjobb játékosának is megválasztották, 2008-ban ő lett a bajnokság legjobbja, míg 18 alkalommal vett részt az All Star-gálán. Az amerikai válogatottal 2008-ban Pekingben, 2012-ben Londonban bizonyult a legjobbnak az olimpiai játékokon. Az NBA vezetője, Adam Silver, még 2015-ben az amerikai kosárlabdázás történetének egyik legnagyszerűbb játékosaként méltatta őt.

Az Egyesült Államokat megrázta a tragédia, sportolók, közéleti személyiségek nyilatkoztak meg. Donald Trump amerikai elnök a Twitteren „szörnyűséges hírnek” minősítette a tragédiát. Barack Obama, az Egyesült Államok korábbi elnöke a kosárlabdázás „legendájának” nevezte, Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója pedig közleményben hangsúlyozta, hogy Bryant „történelmet csinált”, és „kikövezte az utat a játékosok új nemzedéke előtt”.

Nyugodj békében, Kobe Bryant! 😢

fotó: NBA / deadline.com