Gyászol a magyar kajak-kenu: elhunyt Ludasi Róbert mesteredző

A mesteredző 68 évesen, tragikus hirtelenséggel hagyott itt bennünket. Tanítványa volt az utóbbi három évtized szinte összes sikeres magyar kenusa, a fiatalon elhunyt kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György, Horváth Csaba, Kozmann György, Kiss Tamás, Csabai Edvin és több más világbajnok versenyző is.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség vasárnapi közlése szerint pályafutása során mindössze két klubbal fonódott össze a neve, a Budapesti Spartacuséval és a Csepelével. Budafoki gyerekként egy barátja unszolására kezdett kenuzni a Sparinál 1965-ben. Sportolói pályafutásában nagy törést okozott, hogy 19 éves korában elvitték katonának. Utána hiába térdelt vissza a kenuba, a két év kihagyást saját bevallása szerint már nem tudta bepótolni.

Edzői pályája 1979-ben indult, szintén a Spartacusnál, ahol 50-60 gyerekkel kezdett el foglalkozni. 1989-ig dolgozott a klubnál, akkor Péhl Józsefnek köszönhetően került Csepelre, ahová követte őt két tanítványa, a később világbajnoki címet szerző Szuszkó László és az alig 16 éves Kolonics György is, akinek több mint két évtizeden keresztül vezette az edzéseit.

A vele való kapcsolatomba senki se képzeljen bele érzelemdús apa-fia viszonyt. Koló nem volt az a típus, és én sem vagyok az, aki kimutatja az érzéseit. Sőt, meglehetősen nyers és pokróc tudok lenni a versenyzőimmel, bár ez az idő múlásával változott valamicskét. Ha valakit elfogadok, érzi az elfogadást, de képtelen vagyok ezt naponta szavakkal megerősíteni. Koló sem igényelte ezt a fajta törődést. Huszonkét év alatt tökéletesen megismertük egymást, szavak nélkül is tudtunk kommunikálni, és ami a legfontosabb, emberileg és szakmailag is hitelesek voltunk egymás számára” – nyilatkozta hat évvel ezelőtt a kiváló edző legeredményesebb tanítványáról, a 2008-ban, az olimpiai felkészülés hajrájában, edzés közben elhunyt Kolonics Györgyről.

A halálát sosem tudom kitörölni. Nagy törés volt az életemben, mindent megváltoztatott. És nem is nagyon tudok róla beszélni… Ugyanakkor minden nap itt van velem. Itt, a csepeli vízitelepen. Túljutni rajta, feledni nem lehet” – tette hozzá Ludasi Róbert az “Ahogy tőlünk telt” című sportágtörténeti könyvben.

Edző pályafutásának egyik legfelemelőbb sikere is a legsikeresebb tanítvány halálához kapcsolódik. A tragédia után kevesebb mint egy hónappal nyert Pekingben bronzérmet Kolonics párja, Kozmann György, az alig 21 éves Kiss Tamással az oldalán.

Kozmann Gyuri nem akarta vállalni a pekingi olimpiai indulást, végül mégis úgy döntöttünk, hogy megcsináljuk. Koló is így tett volna, és a felkészülés, a munka kapaszkodót jelentett azokban a nehéz napokban mindannyiunknak. Kozmann Gyurival megbeszéltük a lehetőségeket, és Kiss Tamásra esett a választásunk, mert Koló is kedvelte Tamást. Már a döntőbe jutást nagy eredményként éltük meg, ám amit a fináléban produkáltak a fiúk, az a finis és az a bronzérem… Elérzékenyültem. Nagyon. És a partra érve azt mondták a srácok: biztosra veszik, hogy nem ketten, hanem hárman térdeltek abban a kenuban…

Ludasi Róbertet 2021. január 3-án hajnalban, álmában érte a halál. A mesteredzőt szerettei szűk körben kívánják elbúcsúztatni. A család arra kéri a közvéleményt, hogy gyászukat tartsák tiszteletben, és ne keressék őket. A kiváló trénert a csepeli klub és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) saját halottjának tekinti.