Gyászol a magyar vízilabda: elhunyt Csapó Gábor

Hatalmas veszteség érte a magyar vízilabdát: vasárnap hajnalban, 72 esztendős korában elhunyt az olimpiai, világ- és Európa-bajnok dr. Csapó Gábor.

A Magyar Vízilabda Szövetség hivatalos honlapjának közlése szerint a magyar vízilabda egyik legendája hagyott itt bennünket, aki játékosként és edzőként is meghatározó alakja volt a sportágnak. A hetvenes évek aranykorában a válogatott abszolút kulcsemberének számított, és persze rendíthetetlen oszlopa a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, Kupagyőztesek Európa Kupáját és bajnokságok sorozatát nyerő Vasasnak.

A pólós história egyik ikonikus mozzanata, ahogy annak idején a másodosztályú Szegedből – ahol épp jogi tanulmányait végezte – meghívta a válogatottba a szövetségi kapitány, Gyarmati Dezső, hogy aztán a Dudi becenévre hallgató szőke óriás teljesen ismeretlenül, az első FINA Világbajnokság sorsdöntő, szovjetek elleni mérkőzésén három gólt lőjön 1973-ban, Belgrádban, ami egy 5-4-re megnyert összecsapáson legalábbis meghatározó teljesítménynek számított.

Innentől több mint egy évtizedig kirobbanthatatlannak számított: saját maga úgy jellemezte ezt az időszakot, hogy számtalan zseni gyűlt össze a Gyarmati-féle aranycsapatban, amely a játéktudás mellett elsősorban azzal emelkedett a többiek fölé, amit a Csapó-Faragó-Szivós trió irdatlan magasságbeli és fizikai fölénye garantált.

Minket akkoriban egyre jobban utáltak, amit nem csodálok, mert nem volt divat az, hogy ennyivel jobb vagy mindenkinél, és nem csupán a világversenyeken, de a különböző felkészülési tornákon is – szinte mindig mi nyertünk, és én megértem, hogy ez egy idő után elviselhetetlen a máshoz szokott riválisoknak

– emlékezett vissza később.

Tény, ha csak a nagy viadalokat vesszük, az 1976-ban, Montrealban olimpiát nyerő, 1974-ben és 1977-ben Európa-bajnok, 1979-ben Világkupa-győztes, plusz 1975-ben és ’78-ban vb-ezüstérmes, végül 1980-ban, Moszkvában olimpiai bronzérmes magyar csapat félelmetes menetelést mutatott be ebben az időszakban.

És hasonló volt a helyzet a hazai vizeken is: a Csapó-Faragó kettős által fémjelzett, és Dudi szerint minden idők legempatikusabb edzője, Rusorán Péter által vezetett Vasas 1975 és 1984 között tízből mindössze egyszer, 1978-ban nem vitte el az aranyérmet, 1979-ben és 1984-ben pedig megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját is. A többszörös gólkirály 1985-ben egy KEK-győzelemmel búcsúzott el a piros-kékektől, mielőtt Olaszországba igazolt.

Még ekkoriban is részese volt néhány szebb menetelésnek, így az 1982-es vb-ezüstnek és az 1983-as Eb-második helynek – a válogatottól aztán a nem túl szép emlékű, 1986-os madridi vb-n köszönt el (272 alkalommal szerepelt a nemzeti együttesben), és hamarosan klubszinten is felhagyott a játékkal.

Előbb Szicíliában, majd 1991-től itthon, a Vasasban lett vezetőedző, együttesét 1992-ben bajnoki döntőig vezette, később Faragó Tamással indított pólósulit, hogy aztán 2003-ban még egyszer, utoljára feltűnjön a medenceparton, amikor egy idényen át a Fradi pólósait irányította.

Sokáig jogászként dolgozott, de az utolsó két évtizedben már sokkal kevesebbet láttuk az uszodában – a Hélia szállóban viszont bármikor meg lehetett találni, ahol a szaunában vagy a kártyaasztalnál bárkivel szívesen beszélgetett bármiről, így vízilabdáról és futballról is; igazi egyéniség volt, karakteres véleménnyel és elronthatatlan jókedéllyel.

„Egy újabb legendát veszítettünk el, aki nem csupán azokban a csapatokban számított kiemelkedő játékosnak, amelyekben játszott, de aki egyéniségével, tudásával, karizmájával meghatározó módon formálta is a sportágat. Ő egyike azoknak, akik miatt a magyar vízilabda azt a súlyt képviselheti a magyar sportban, sőt, a világ sportjában, amit képvisel, hogy folyamatosan a legjobbak közé tartozik, hogy megkerülhetetlen tényező” 

– mondta az MVLSZ elnöke, Madaras Norbert.

Öblös hangja még a fülünkben cseng, épp ezért nehéz leírni, hogy dr. Csapó Gábort a Magyar Vízilabda Szövetség a saját halottjának tekinti… De… Adjon megnyugvást az a mondat, amit a 70. születésnapján készült interjúkban egyszer sem mulasztott el megjegyezni:

Akinek nálam szebb élete volt, az festi magát.

A Vasas SC is megemlékezett Csapó Gáborra.

– Amikor Angyalföldre érkeztem hetedik volt a csapat, majd második és utána végig első. Ebben nagy részem volt, de ne feledkezzünk meg Rusoránról minden idők legjobb edzőjéről, és Faragó Tomiról sem. Utóbbi individuumként jobb volt nálam. A csapatban viszont én voltam a hatékonyabb, ő nem szeretett verekedni. De hát zseni volt, s ezáltal ő volt az igazi attrakció. Talán kicsit túlzónak tűnhet a megfogalmazás, de a Vasas számunkra hitvallás volt. Hegyi Iván nagyszerűen írta meg egyszer, hogy azért is válhattunk olyan népszerűvé, mert akkoriban még volt jó foci. A szombat-vasárnapi fordulókban összegyűlt több tizezer ember a meccsek előtt, után és a szünetekben többnyire rólunk beszélt. Miről másról is diskurálhattak volna, hiszen Csapó és Faragó mindent nyertek. A legnagyobb elismerés éppen ezért az volt a számunkra, hogy a Fradi – ami nélkül nincs itthon labdajáték – közönsége minket sohasem kezdett ki. Nem voltunk zöld-fehérek, mégis azt mondták a teljesítményünkre, hogy ez igen.

  mesélte a klub honlapjának a hetvenedik születésnapján.

Az angyalföldi klub elnöke, Markovits László is megszólalt.

–  Nagyon szomorúak vagyunk, Csapó Gábor halála egy újabb fájó veszteség a Vasas családnak. Mészöly Kálmánhoz hasonlóan Dudi is óriási egyéniség volt, a korabeli vasasos klubélet egyik motorja, és persze a saját sportágának kiemelkedő alakja. Nem csupán olimpiai bajnok ikonunk volt, hanem aktívan kapcsolódott a klubhoz más tekintetben is. A Faragó Tamással közösen működtetett népszerű pólósuliján keresztül évtizedeken át tett aktívan a pólós utánpótlásnevelésünkért. Emellett számomra személyes baráti kapocs volt a tenisz is. Imádta a játékot, rengeteg időt töltött Pasaréten, és a lánya is versenyszerűen űzte a sportágat. Csapó Gábort a Vasas Sport Club saját halottjának tekinti, nagyon fog hiányozni mindannyiunknak, ezúton is részvétünket fejezzük ki a családjának.

– osztotta meg gondolatait a nagyszerű vízilabdázó távozásának hírére Markovits László, a Vasas Sport Club elnöke a klub honlapján.

Csapó Gáborra a november 30-án, szerdán 20 órakor kezdődő A-Híd VasasPlaket-Crvena Zvezda Eurokupa-meccs előtt csendes gyertyagyújtással emlékezünk a Komjádi-uszodánál.

 

Fotó: Vasas Attila/Vasas SC