Győri Audi ETO KC: Olyan csapatunk van, ahol mindenki egyfelé megy

A Győri Audi ETO KC vezetőedzője, Danyi Gábor volt a Sport TV Harmadik Félidő című műsorának vendége. Beszélt az elmúlt pár hónapról, a nehézségekről, az esélyekről, és a szezon hátralévő részével kapcsolatos várakozásokról. Yvette Broch vélhetően nem tér vissza a szezonban, Tomori Zsuzsa viszont bevethető lesz 3 hét vagy 1 hónap múlva, Görbicz Anita pedig a BL-ben is fog irányítót játszani. Megtudtuk továbbá, hogy Győrben a világsztárok egójánál erősebb a csapatszellem.

A sportcsatorna hivatalos honlapjának közlése szerint Danyi Gábor nyáron váltotta Ambros Martínt a Győri Audi ETO KC vezetőedzői posztján. Az eddig lejátszott 11 meccsén veretlen a csapatával, háromszor nyert a BL-ben, nyolcszor a bajnokságban. „Elindultunk egy úton, egy kicsit másfajta úton. Ez egy nagyon speciális helyzet, mert egy BL-győztesnél más úton elindulni magában hordja a minimális kritikai észrevételek tömkelegét, és most finoman fogalmaztam. Nagyon fontos, hogy lezárult egy kör a BL-ből és a bajnokság egyharmada, ott vagyunk, ahol vagyunk. De a legfontosabb, hogy kezeljük helyén a dolgokat, higgadtan” – mondta az első 2-3 hónap tapasztalatairól a Sport TV Harmadik Félidő című műsorában. Elmondta, hogy a legnagyobb kihívás az lesz majd, hogy a megfelelő pillanatokra, a nagy meccsekre finomhangolják a csapatot. „Elindultunk egy más úton, gyors kézilabdát játszunk, de hozzáteszem védekezésben is picit mást próbálunk néha játszani, nyitottabb védekezést, ami elég ritka a női mezőnyben” – fogalmazott és meg is indokolta, miért: „Az a fajta törekvés, hogy szeretnék új dolgokat hozni, és szeretném belevinni nem csak az én, hanem a stáb koncepcióját és azt a fajta kézilabdát, amit mi gondolunk. Ebben a nyitott védekezés is nagyon komolyan benne van, nyilvánvaló, hogy ezt nagyon jól kell játszani.

Az én hitvallásom szerint ezt a játékot gólra játsszák, minél többet lövünk, annál élvezetesebb, szebb.

 Azokon a mérkőzéseken nüanszok fognak dönteni, hogy hogyan készülünk fel, milyen állapotban leszünk. De azt ne felejtsük el, hogy három hónapja dolgozunk, és a csapatból jó páran nem állnak rendelkezésre. Nagyon jól látom, hogy a védekezésünk még messze nincs ott, de azt gondolom, a legelvetemültebb kézilabda fanatikusok sem gondolták, hogy minden mérkőzést 46-12-re fogunk megnyerni. Egy nyitott védekezésből sokkal könnyebb ezt a fajta gyors kézilabdát játszani, ez is egy szempont volt, és az is, hogy a csapat alkalmas rá, és fontos, hogy nyitott rá, hiszen 10 felett van a világsztárok száma. Ők ebben szívesen részt vesznek, akarják ezt, és nyitottak rá” –  mondta Danyi Gábor, aki elárulta, egy bizonyos pontig megbeszéli a csapattal a dolgokat, és utána dönt erről. Ha úgy álltak volna hozzá, hogy nem akarják, akkor eleve elvetette volna.

„Úgy gondolom, Yvette visszatérése sajnos annyira bizonytalan, hogy egyelőre nem tudok azzal számolni, hogy visszatér a közeljövőben, és hiba is lenne, ha ezzel foglalkoznánk, és erre áldoznánk bármennyit az energiánkból. Természetesen nagyon várjuk vissza, és szeretnénk, ha köztünk lenne, de azt tudomásul kell vennünk, hogy nincs itt, és ha itt is lenne, számolnunk kell azzal, hogy májusban edzett utoljára, és mindannyian tudjuk, hogy ez nem így van, hogy hiphop visszaáll” – válaszolta arra a kérdésre, hogy a csapat kiváló holland beállója, Yvette Broch visszatérhet-e ebben a szezonban.  Azt elárulta, a fiatal Varga Emőke hamarosan felépül, őt is ki lehet majd próbálni. „Azt szeretném letisztázni személyesen, hogy Anna Mette Hansen és a többiek nem beállók, pótcselekvésként játszanak azt. Dániában is és mindenhol megnyugodhat mindenki. Adott esetben 5-10 percre be tud menni valaki, és tud segíteni. Ő erre kiváló alany, hiszen a csapatért mindent megtesz, mint bármelyik játékos. De inkább a szélsők azok, akik ilyenkor egy panelszerepet be tudnak tölteni.”

„Egy edzőnek mérlegre kell tennie, hogy mindenki sokat szeretne játszani, de abban a kézilabdában, amit mi játszunk, 10-15 percenként eleve cserélni kell, és cserélni is fogunk. De bennük van még plusz 20-nál is, hogy felmennének még gólt lőni” – mondta a mester arról, mennyire nehéz beosztani a sok világsztár játékidejét, és elmondta, ez utóbbit a testbeszédükből látja az edző, hogy játszanának még. Viszont mindig a csapatérdek az első: „Észnél kell lenni, ki, mikor és mennyit játszik. Ez

nem nehéz, mert olyan csapatunk van, hogy mindenki egyfelé megy, ez a sok világsztár.

Fontos a kézilabda-tudásuk, de a mentalitás is, és az a fajta csapatszellem és csapatkohézió is, ami jellemez minket 5-6 éve. A mag együtt van, és hozzájuk olyan kézilabdázókat választunk, akik nem csak a pályán, de azon kívül is ide illenek.”  

„Görbicz Anita egyszerűen olyan fantasztikus, olyan kvalitásokkal rendelkezik, hogy amit ő tud szélen, a lövő repertoárja adva van, azt sok szélső sem tudja. De vele edzésen nem kell gyakoroltatni a dolgokat, mert a kisujjából kirázza. Amikor beállítom középre vagy kettesbe, mert nálunk teljes átmenet van a belső posztokon, akkor ott lubickol. Most már kicsit kevesebbet, de biztosan szerephez fog jutni középen nem csak bajnokin, de a BL-ben is” – nyilatkozta Görbicz Anitával kapcsolatban, aki inkábba szélen szerepel, de magyar bajnokin játszott már irányítót is.  az alapelveket is megbeszélték, sérülések, bajnokin már volt irányító.

Változtattak picit az edzés rendszerén is. „Picivel többet fordítunk a regenerációra és pihenésre. Van, amikor az edzések hossza sem a megszokott, hanem 1 óra, 1 óra 10 perc, de akkor nagyobb az intenzitás. De azt hadd mondjam el, hogy igazából az elmúlt hat évben nem találtunk meg annak a pontos indokát, mi volt a sérülések oka pontosan, és nagyon rosszul festene főleg az én számból, aki a stáb tagja voltam, ha esetleg az edzéseket okolnám. Változtattunk, de elsősorban azért, mert az újfajta játékstílusnak is gyakorlása, modellezése, hogy rövidebbek és intenzívebbek az edzések. Az viszont biztos, hogy a rehabilitációra, regenerációra és főleg a mérésekre akár háromszor is annyi energiát és időt fordítunk.”

A balkezes Nora Mörk térdsérülés miatt kidőlt, így ideiglenes megoldást igényelt a jobbátlövő poszt, ahol Nycke Groot, Stine Oftedal, Veronika Kristiansen és Anne Mette Hansen is feltűnik néha. Szóba került Tomori Zsuzsa is: „Aki a legjobban tud jobbkettőben játszani az Tomori Zsuzsi. Ő jobban játssza a jobbkettőt, mint a bal kettőt. Őt nagyon várjuk úgy 3 hét vagy 1 hónap múlva.”

A műsorvezető Ágai Kis András úgy véli, az eddig látott forma alapján két csapat, a Győr és a Bukarest biztosan Final4 résztvevő lesz, és arra kérte Danyi Gábort, tippelje meg, melyik másik két alakulta érhet oda. A mester a Rosztov-Dont és a Brest Bretagne-t látja erre esélyesnek.

fotó: Sport TV