Győzelem Japán ellen és csoportmásodik lett a magyar férfi vízilabda-válogatott

A magyar válogatott 13-9-re legyőzte Japán csapatát a férfi vízilabda világliga Belgrádban zajló szuperdöntőjében csütörtökön, ezzel az A csoport második helyén zárt és pénteken 15 órától az ausztrálokkal negyeddöntőzik.

A 15 fős keretből ezúttal is Dőry Farkas maradt ki, mellette pedig Gór-Nagy Miklós foglalt helyet a lelátón. A kapuban – ahogyan eddig is – a spanyolok elleni ötméteres-párbaj hőse, Kardos Gergely kapott bizalmat.

A japán csapat szerdán tíz góllal kiütötte azt a kanadai csapatot, amely a nyitófordulóban nagy meglepetésre 10-9-re legyőzte a magyar válogatottat.

A magyarokat már nem tudták ennyire meglepni a japánok szoros letámadós taktikájukkal, az első akció végén Német Toni érvényesítette fizikai fölényét, majd Bedő Krisztián harcolt ki ötméterest, amelyet Bátori Bence bombázott a hálóba. A japánok egy kontra után megúszásból szépítettek, ötméteresből pedig egyenlítettek. A magyar csapat Nagy Ádám révén került újra előnybe, Kovács Gergő kiállítását viszont kihasználta a rivális. A Német ellen ítélt kontra után vezethettek volna a japánok, de Kardos ziccert védett.

A második felvonás japán akciógóllal indult, de Bedő egy szép elmozgás után ugyancsak azonos létszámnál egyenlített. Támadásban kezdett kissé tanácstalan lenni a magyar csapat – az egyik fórnál még lövésig sem sikerült eljutni -, a japánok pedig újra megszerezték a vezetést. A túloldalon viszont érkezett a csapatkapitánnyá előlépett Erdélyi Balázs és a léc alá bombázott. Mindeközben Kardos többször is hátrányban mentett fontos pillanatokban, majd Német látványos mozdulattal talált be, visszaszerezve ezzel a vezetést. Bő fél perccel a nagyszünet előtt egy gyorsan megjátszott fórból egyenlítettek az ázsiaiak.

A fordulás után a spanyolok ellen négyszer eredményes Pásztor Mátyás köszönt be, a másik oldalon viszont Inaba Juszuke lövésébe ugyan belekapott Kardos, de a labda épphogy áthaladt a képzeletbeli gólvonalon. Néhány pillanat múlva a megúszó Pásztor könnyedén volt eredményes, előnyben viszont egy nagyon rossz passz következett. A japánok támadásban elkezdtek hibázni, Német góljával pedig kettővel meglépett a magyar válogatott. Fél perccel a dudaszó előtt Inaba negyedszer is betalált, minimalizálva ezzel a különbséget a zárófelvonás előtt.

A negyedik negyed elején a magyar csapat két perc alatt eldöntötte az összecsapást: 119 másodpercen belül Német két gyönyörű lefordulással, Kállay Márk pedig emberelőnyből talált be. Az utolsó négy és fél percben már Bisztritsányi Dávid védett.

Számítottam rá, hogy valamikor majd a japánok elé kerülünk és akkor meg tudunk lépni. Nem aggódtam, mert a játékosok még döntetlen állásnál is betartották, amit kértem tőlük. Ahogyan ment előre a mérkőzés, csökkentettük a hibáinkat. Tetszett, amit láttam, örülök, hogy úgy játszott a csapat, ahogy szerettük volna” – nyilatkozta Märcz Tamás szövetségi kapitány.

Hozzátette, Ausztrália nagyon kemény falat lesz.

Láttuk, hogy Aaron Youngert pihentették ma a horvátok ellen. Nagyon komplett csapat, egész évben együtt tudnak készülni egy-két játékost leszámítva. Nagyon erősek, láttuk is, hogy a szerbek és a horvátok ellen is nagyon jó meccset tudtak játszani. Fel fogunk készülni rájuk” – magyarázta.

A vasárnapig tartó torna győztese elsőként indulási jogot nyer a jövő nyári tokiói olimpiára.

Eredmény, csoportkör, 3. forduló:

A csoport:
Magyarország-Japán 13-9 (3-3, 3-3, 3-2, 4-1)
gólszerzők: Német 5, Pásztor 2, Bátori, Nagy Á., Bedő, Erdélyi, Kállay, Várnai 1-1, illetve Inaba 4, Araj 3, Araki, Okava 1

További eredmények:

A csoport:
Spanyolország-Kanada 12-5 (2-2, 1-1, 4-2, 5-0)

A csoport végeredménye:
1. Spanyolország 7 pont
2. Magyarország 5
3. Japán 3
4. Kanada 3
azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol

B csoport:
Szerbia-Kazahsztán 20-6 (4-0, 6-3, 6-1, 4-2)
Horvátország-Ausztrália 11-9 (2-3, 2-2, 6-3, 1-1)

A csoport végeredménye.
1. Szerbia 9 pont
2. Horvátország 6
3. Ausztrália 3
4. Kazahsztán 0

A pénteki negyeddöntőben:
Magyarország-Ausztrália 15.00
Horvátország-Japán 16.45
Spanyolország-Kazahsztán 19.15
Szerbia-Kanada 21.00

 

fotó: Madar Dávid / MVLSZ