Győzelemmel búcsúzott az Eb-selejtezőtől a magyar férfi kézilabda-válogatott

A csoportelsőséget már korábban kivívó magyar férfiválogatott az Olaszország elleni három gólos sikerrel zárt a 2020-as Európa-bajnokság kvalifikációs sorozatát Kecskeméten.

A Magyar Kézilabda Szövetség hivatalos honlapjának beszámolója szerint Olasz találattal indult a találkozó, majd Ancsintól érkezett a válasz, Borbély szép védést mutatott be, de az olasz hálóőr is hárította a magyar próbálkozást. Döcögött a vendégek játéka, így tíz perc után és négy gólos hazai vezetésnél időt kért az olasz szövetségi kapitány (6-2). Megrázta magát az olasz válogatott, időkérés után sorozatban három gólt lőtt és feljött egyre, de fordítani nem tudott. A mieink újra elhúztak 2-3 góllal, Tóth Ádám pedig megszerezte az első gólját a válogatottban, de Ubornyák is lehetőséget kapott. A szünetben két góllal vezetett a magyar válogatott.

A magyar kapuban Székely váltotta Borbélyt. A fordulásban előbb Rosta lövését hárította Ebner, a kipattanót Bodó szerezte meg, de mellé lőtt, Ancsin lövése azonban már a kapuban landolt (17-14). Székely gyönyörű védéseket mutatott be, de támadásban többször pontatlan volt a magyar csapat és csak nehezen szerezett gólt, így gyorsan felzárkózott az ellenfél, majd egyenlíteni is tudott, a 41. percben ráadásul még a vezetést is átvette (22-23). Kettővel mentek az olaszok, amikor Borbély visszatért a kapuba, aki rögtön meg is fogta az addig hét gólos Bulzamini lövését, de lefújásig több bravúrt is bemutatott. Sikerült újra a magunk javára fordítani a mérkőzést tíz perccel a vége előtt. Csoknyai még időt kért, majd a hajrában Bodó még duplázott, de Borbély is parádézott a kapuban. A magyar válogatott három góllal győzte le Olaszországot.

A szünetben került sor a Jenővári István-díjak átadására, Zsiga Gyula, az MKSZ szakmai igazgatója ezúttal Máthé Dominik és Szita Zoltán nevelőedzőinek nyújtotta át az elismerést, a játékosok szülei pedig emlék-oklevelet kaptak.

Szintén a mérkőzés szünetében köszöntötte a Magyar Kézilabda Szövetség a 20 évvel ezelőtt, 1999-ben Portugáliában ifjúsági Európa-bajnokságot nyert magyar férfi válogatottat.

A csapat tagjai:

Ardeleán Péter, Bartha Dénes, Buday Dániel, Hőgye Péter, Iváncsik Gergő, Jakab István, Józsa Máté, Kemény Sándor, Kékesi Szabolcs, Laluska Balázs, Lengyel Péter, Nagy László, Székely István, Thúry Péter, Tóth József, Vass Zoltán. Edző: Kaló Sándor, Bartha Dénes

Az MKSZ Emlék Albizottsága a mérkőzés alkalmából köszöntette a 85 esztendős egykori edzőt, Kende Györgyöt; a 75 éves, kétszeres olimpikon Vass Károlyt és id. Kiss Szilárd korábbi szövetségi kapitányt, valamint a 60 éves vb-ezüstérmes Bíró Imrét.

Férfi Eb-selejtezők, 7. csoport, 6. forduló:
MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG 32-29 (16-14)
Kecskemét, játékvezetők: Anatoliy, Valeriy.

MAGYARORSZÁG: Borbély, Székely (kapusok), Ancsin 3, Bodó 3, Bóka 3, Hornyák 1, Juhász 5, Kemény, Ligetvári 2, Máthé 2 (1), Rosta 5, Sipos 2, Szita 5, Szöllősi, Tóth 1, Ubornyák. Edző: Csoknyai István.

OLASZORSZÁG: Ebner, Volarevic (kapusok), Arcieri, Argentin 1, Basic 1, Bronzo, Bulzamini 7, Dapiran 1, Iballi, Maione, Moretti 4, Parisini 2, Savini 2, Skatar 2, Sonnerer 7 (4), Stabellini 2. Edző: Trillini Riccardo.

Kiállítások: 8, ill. 2.
Hétméteresek: 2/1, ill. 5/4.

A csoport végeredménye:
1. Magyarország 11 p,
2. Oroszország 9 p
3. Olaszország 4 p
4. Szlovákia 0 p

Az Eb-selejtező csoportok első két-két helyezettje, valamint a négy legjobb csoportharmadik jutott ki a kontinensviadalra. A torna sorsolására június 28-án kerül sor Bécsben.

Az Európa-bajnokság résztvevői:
Ausztria, Norvégia, Svédország (rendezők), Spanyolország (címvédő)
A selejtezők alapján: 
Csoportelsők: Csehország, Dánia, Észak-Macedónia, Franciaország, Horvátország, Magyarország, Németország, Szlovénia
Csoportmásodikok: Fehéroroszország, Izland, Lengyelország, Lettország, Montenegró, Oroszország, Portugália, Svájc
Csoportharmadikok: Bosznia-Hercegovina, Hollandia, Szerbia, Ukrajna

fotó: keziszovetseg.hu