Győzelemmel rajtolt a magyar női vízilabda-válogatott Triesztben

A trieszti olimpiai kvalifikációs torna első napján a Bíró Attila irányította női válogatottunknak a várakozásoknak megfelelően nem okozott gondott Izrael legyőzése; folytatás szerdán Kazahsztán ellen.

„Valljuk be, az első igazi értékmérő a görögök elleni találkozó lesz” – vezette fel a trieszti olimpiai selejtező első összecsapását, az izraeliek elleni mérkőzést Bíró Attila, aki reggel edzést vezényet a csapatnak. Félreértés ne essék, szövetségi kapitányunknak természeten esze ágában sincs lebecsülni Izrael vagy éppen Kazahsztán együttesét, ugyanakkor nem szeretett volna álszentnek sem látszani, hiszen jól tudja, hatalmas a tudáskülönbség sajátjai javára – számolt be a magyar szövetség honlapja,

Ennek megfelelően egy jó kis bemutatkozó parti vár csapatunkra, amely majd’ egy esztendő után játszhatott végre mérkőzést – ki is volt éhezve a társaság rendesen. De mielőtt a mérkőzésre térnénk: a legfontosabb, hogy a vasárnapi megérkezés óta is minden a legnagyobb rendben, mindenki egészséges, és mindenki egészséges önbizalommal várja a szombati ki-ki elődöntőt, amely majd a tokiói kvalifikációról dönt. Hiszen lehet csűrni-csavarni, a magyar, a görög, az olasz és a holland válogatott számára is egymeccses tornáról van szó…

Izrael ellen 22 másodperc kellett az első gólig (Garda Krisztina), majd nem sokkal később következett a második fórból (Keszthelyi Rita). Az újvárosi bekk és az UVSE-s irányító/átlövőnk aztán újra betalált, ám közben az ellenfél is bevette kétszer Gangl Edina kapuját. Majd jött Vályi Vanda és Parkes Rebecca, aztán ismét Keszthelyi, 7-2-s negyeddel nyitottunk. A másodikban sokáig nem történt érdemleges, majd Gyöngyössy Anikó pazar csavarása törte meg a gólcsendet, majd Illés Anna megúszásgólja és Leimeter Dóra pontos távolija következett.

A mérkőzés ebben a mederben ment tulajdonképpen végig, avagy egyre csak nőtt és nőtt a különbség – egyre könnyebb magyar gólok születtek, szépen domborodott ki a fizikális erőfölény is. Akadtak hibák is, amiket értelemszerűen ki kell majd küszöbölni – a szakmai stáb bizonyosan minden részletre odafigyelt, és még ebből a mérkőzésből is lesz mit elemezni. Más kérdés, az egyértelmű, az összes kártyáját nem játssza ki a csapat ezeken a mérkőzéseken.

A 10-2-es első félidőt egy 17-0-s második követte (ebben szerepet kapott a kapuban Magyari Alda is, avagy minden játékosunk játszott, minden mezőnyjátékosunk lőtt gólt), így 27-2-re nyert csapatunk, amely szerdán 14 órától Kazahsztán ellen ugrik medencébe.

„A legfontosabb, hogy sérülés nélkül lehoztuk a mérkőzést, illetve mindannyiunknak negatív lett a koronavírus tesztje. Ebből még kettő lesz itt Treisztben: egy csütörtökön, egy pedig majd a hazautazás előtt. A hajnali tartalmas edzés miatt talán a meccs elején döcögősebben kezdtünk, de aztán jól reagáltunk, hoztuk, ami elvárható. Az ilyen sziesztaidőben kezdődő mérkőzések felborítják a bioritmust, de megszokjuk, máskülönben mindenki jól tudja, elsősorban szombatra készülünk” – értékelt Bíró Attila, aki csapatával a találkozó után a szabályok szerint visszamenet a szállodába.

Női olimpiai selejtező, Trieszt – 2021. január 19-24.
A-csoport:
 Hollandia, Franciaország, Olaszország, Szlovákia
B-csoport: Görögország, MAGYARORSZÁG, Izrael, Kazahsztán

Csoportmérkőzések
Január 19., kedd – 1. forduló
Magyarország-Izrael 27-2 (7-2, 3-0, 9-0, 8-0)
Gólszerzők: Keszthelyi 5, Szilágyi 4, Vályi 3, Gurisatti 3, Parkes 3, Illés 2, Leimeter 2, Rybanska 2, Garda 2, Gyöngyössy 1, ill. Yaacobi 1, Futurian 1

További mai program
Görögország-Kazahsztán, 16:00
Franciaország-Olaszország, 18:00
Hollandia-Szlovákia, 20:00

Január 20., szerda – 2. forduló
Magyarország-Kazahsztán, 14:00
Görögország-Izrael, 16:00
Hollandia-Olaszország, 18:00
Franciaország-Szlovákia, 20:00

Január 21., csütörtök – 3. forduló
Magyarország-Görögország, 14:00
Franciaország-Hollandia, 16:00
Izrael-Kazahsztán, 18:00
Olaszország-Szlovákia, 20:00

Január 22., péntek – Negyeddöntő
A2-B3, 14:00
A3-B2, 16:00
A1-B4, 18:00
A4-B1, 20:00

Január 23., szombat – Helyosztók
Az 5-8. helyért, 14:00 és 16:00
Elődöntő, 18:00 és 20:00

Január 24., vasárnap
A 7. helyért, 14:00
Az 5, helyért, 16:00
A 3. helyért, 18:00
Döntő, 20:00

A női válogatott olimpiai selejtezős kerete
Kapusok: Gangl
 Edina (UVSE), Magyari Alda (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC)

Tartalék
Kapus: Kasó Orsolya (FTC)
Mezőnyjátékos: Antal Dóra (UVSE)

 

fotó: Dobos Sándor/MVLSZ