Gyula büszkesége

A világcsúcstartó Milák Kristóf titkát fejtené meg a 15 éves Veres Laura. Egyéni csúcsának jobban örült, mint Hosszú Katinka legyőzésének Gyula büszkesége.

Kilencéves úszópályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratta a szombaton zárult országos bajnokságon a 15 esztendős Veres Laura, aki a 200 gyors döntőjében Hosszú Katinkát is megelőzve lett első. Bombameglepetésről csak azért nem lehet beszélni, mert a háromszoros olimpiai bajnokot az úszók februári felkészülési versenyén egyszer már legyőzte a Gyulai Várfürdő Kft büszkesége – írta az SzPress Hírszolgálat.

Akkor és most is egyéni csúcsot kellett javítania, amelynek köszönhetően „beúszott” a májusi budapesti Európa-bajnokságra készülő válogatottba, de felkerült arra a listára is, ahol a tokiói olimpián csatasorba állítható versenyzők neve szerepel.

Huszonegy év telt el azóta, hogy Laura gyulai „földije”, a Risztov Évával egykor a 400 és a 800 méteren nagy csatákat vívó Kovács Kornélia két számban is aranyérmes lett a moszkvai ifjúsági Európa-bajnokságon, nem mellékesen ugyanúgy 15 esztendősen, mint most az első felnőtt országos bajnoki aranyérmét ünneplő tizenéves gyorsúszó utódja.

Nehéz eldönteni, hogy az országos bajnokság után minek örüljek a legjobban – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Veres Laura -, de ha rangsort kellene készítenem, az első helyre a pénteki 1:59.14 perces egyéni csúcsom kerülne, amihez a 200 gyors szombati döntőjében is közel kerültem. Az eredményeim most jobban boldogítanak, mint példaképem, Hosszú Katinka legyőzése, de azért azt sem fogom elfelejteni, hogy a felnőtt bajnokságon először sikerült az első helyen végeznem.

Versenyzőtársaival együtt Laura is csodálattal figyelte a bajnokságon hat aranyérmet begyűjtő Milák Kristóf diadalmenetét, aki a 200 pillangón elképesztő úszással minden idők második legjobb eredményével még a saját világcsúcsának is „odabiccentett”.

Kristóf fantasztikus úszó, elképesztő képességekkel, hihetetlen munkabírással. . Próbálok valamit ellesni a titkából, eltanulni tőle, hogy mikor milyen iramot választ és hogyan osztja be az erejét. Egyelőre ég és föld a különbség közöttünk, de mivel én még csak 15 éves vagyok, hiszek a fejlődésemben és abban is, hogy az a kemény munka, ami most egyéni csúccsal és országos bajnoki aranyéremmel ajándékozott meg, a jövőben is jól fog fizetni. Az edzőmtől három nap szabadságot kaptam, aztán folytatódik a nagy menetelésem, amiből a lehető legtöbbet szeretném kihozni. Volt úgy, 3-4 évvel ezelőtt, hogy valamiért nem tudtam az egyről a kettőre jutni, most viszont fut a szekér velem, amiről nem lenne jó lehuppanni. Alig tudom elhinni, hogy „fél lábbal” már a májusi budapesti Európa-bajnokságra készülő válogatottban vagyok, és dr. Sós Csaba kapitány úr arra is esélyt lát, hogy a tokiói olimpiára is kijuthatok. És ez még nem minden, mert előttem áll a saját korosztályom országos bajnoksága, az olimpia előtt az ifjúsági Eb, Tokió után pedig a fiatalok világbajnoksága, szóval kihívásból lesz éppen elég” – mondta befejezésül Veres Laura, aki elárulta, hogy a 200 gyors megnyerése után a legyőzöttek közül az első között az Európa-bajnok Verrasztó Evelyn gratulált neki, Hosszú Katinka viszont nem fejezte ki az elismerését.

 

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)