Gyulay Zsolt célja, hogy a MOB-nak újra legyen tekintélye

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöki posztjára pályázó Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok kajakos célja elsősorban az, hogy a szervezet „visszaszerezzen bizonyos jogosítványokat”, újra legyen tekintélye, és a „valódi szakmát” képviselje.

A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatójaként is dolgozó szakember az MTI-nek azt mondta, a MOB arra hivatott, hogy a sport parlamentje legyen, az olimpizmust és a sportot kell képviselnie.

Az elmúlt több mint három évtizedben a MOB is sok változáson ment keresztül, de úgy vélem, most újra ernyőszervezetként kell működnie, össze kell fognia a magyar sportot” – jelentette ki Gyulay, aki szerint a mogyoródi Forma-1-es versenypályát üzemeltető cég irányítása és a MOB vezetése legfeljebb annyiban hasonlítható össze, hogy mindkettő vezetői feladat.

Természetesen az olimpiai bizottságot nem lehet úgy vezetni, mint egy állami céget, de vannak olyan tapasztalatok, amelyek nagyon hasznosak lehetnek. A MOB esetében egy csapatot kell összefogni, magamat pedig egyébként is csapatjátékosnak tartom” – fogalmazott az 57 éves ex-kajakos, aki a saját esélyeit illetően nem bocsátkozott jóslásokba.

Nyilvánvalóan azért jelentkeztem a MOB elnöki posztjára, mert alkalmasnak tartom magamat a feladatra, ugyanakkor azt nagyon nehéz megítélni, hogy milyenek az esélyeim. Ezt majd a szavazásra jogosult tagok eldöntik” – tette hozzá Gyulay.

Az elnökjelölt azt mondta, megválasztása esetén az első és legfontosabb intézkedése a jövő pénteken kezdődő pekingi téli olimpiával összefüggésben az, hogy a magyar sportolók számára biztosítsák a zökkenőmentes részvételt a kínai játékokon. Hozzátette, ezt követően már „szinte nyakunkon” a 2024-es párizsi nyári ötkarikás esemény, valamint annak a kvalifikációs időszaka, így azzal kapcsolatban is számos teendője lesz a MOB-nak.

Mindezek mellett természetesen nagyon fontos az alapszabály felülvizsgálata, miután a legutóbbi intézkedések nyomán kikerültek a tagságból olyan szakmai szervezetek, amelyeknek helye van a MOB-ban. Az ő segítségükkel ugyanis olyan szakmai javaslatokat tudunk megfogalmazni, amelyeket végre is tudunk hajtani” – hangsúlyozta Gyulay Zsolt.

Gyulay mellett a múlt szerdán lejárt határidőig Hajdu Balázs ügyvéd, olimpikon vitorlázó nyújtott be pályázatot az elnöki posztra.

A 2017-ben megválasztott, pozíciójában 2020 júniusában megerősített eddigi elnök, Kulcsár Krisztián a december 30-i közgyűlésen a maga által kezdeményezett bizalmi szavazásban nem kapta meg a támogatói többséget, ezután január 31-i hatállyal lemondott.

Az elnökválasztó közgyűlést szombaton rendezik, az új elnök február elsejétől láthatja el a feladatát.

fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs