Gyürkés Viktória ezüst-, Kozák Luca bronzérmet szerzett az Universiaden

Taipeiben az atlétikai stadionban, az egy héttel ezelőtti Universiade megnyitó színhelyén a pénteki napon két magyar érem is született.

A MEFS tájékoztatása szerint a női 3000 méteres akadályfutásban Gyürkés Viktória erejét jól beosztva versenyzett, a táv harmadától közelítette az élen futó török kettőst és a célegyenesben óriási hajrával sikerült megelőznie az erejével elkészült egyik török atlétanőt és így a második helyen ért célba. A Semmelweis Egyetemen tavaly végzett Gyürkés időeredménye 9:52.17.

 

női 3000 m akadályfutás

1. Tugba Guvenc (török) 9:51.27
2. Gyürkés Viktória 9:52.17
3. Ozlem Kaya (török) 9:52.59

 

A női 100 méteres gátfutásban két magyar is bekerült a döntőbe: a TF-es Kerekes Gréta és a Debreceni egyetemet képviselő Kozák Luca.

Kozáknak, aki az elődöntőben is második volt, sikerült jól elkapnia a rajtot és végig szoros csatában volt az ezüstéremért, nem sokkal maradt le róla. A mezőnyből kiemelkedő, egyetlen 13 mp-n belül célba ért futó a holland Nadine Visser lett az Universiade bajnok.

 

Kozak_Luca01_29_Nyari_Universiade_sportmenu

Női 100 m gátfutás

1.Nadine Visser (holland) 12.98
2. Elvira Herman (belorusz) 13.17
3. Kozák Luca 13.19
…6. Kerekes Gréta 13.38

 

ATLÉTIKA további eredmények

Női 20km gyaloglás

A női 20km-s gyaloglás döntőjét magyar idő szerint hajnali 1 órakor rendezték, ahol két honfitársunknak szurkolhattunk. Récsei Rita (ELTE) kiváló 1:43:46-os időeredménnyel éppen hogy lecsúszott a dobogóról, így a 4. helyen végzett, míg csapattársát, Kovács Barbarát (Wekerle Sándor Üzleti Főiskola) 8 km-el a verseny vége előtt diszkvalifikálták.

Dr. Urbán Ákos edzőt kérdeztük: „Récsei Rita a 2 héttel ezelőtti Londoni Világbajnokságon nem szerepelt jól, utána gödörbe került és az Universiade részvétele is bizonytalanná vált, ezért rendkívüli eredmény, hogy ilyen rövid idő alatt össze tudta szedni magát és ilyen teljesítményre volt képes.  Egyébként egészen 18,5 km-ig 3. helyen áll. Barbarát 12-13 km között a 3. helyről zárták ki szabálytalan gyaloglás miatt, furcsa körülmények között… A mezőny erős volt, Ritánál és Barbaránál sokkal jobb egyéni csúccsal rendelkező versenyzők is indultak.”

Eredmény:

Récsei Rita                 4. hely             1:43:46

Kovács Barbara         DSQ

 

Férfi 20km gyaloglás

Augusztus 26-án rendezték a férfiak 20 kilométeres gyaloglásának döntőjét, ahol egyedüli magyar indulóként Venyercsán Bence (ELTE) 1:39:48-as idővel a 17. helyen végzett.

Urbán Ákos edzőt kérdeztük: „Bence igazi száma az 50 km-es gyaloglás, a Rioi Olimpián is abban a kategóriában indult, de itt is megmutatta, hogy igazi sportember, az utolsó méterekig küzdött, kiadott mindent magából az erős mezőnyben.”

Eredmény:

Venyercsán Bence      17. hely           1:39:48

 

Férfi diszkoszvetés

Szikszai Róbert Tamás (Nyíregyházi Egyetem) saját selejtezőjében 61.01 méteres dobással második helyen kvalifikálta magát a férfi diszkoszvetés augusztus 28-i döntőjébe, míg csapattársa, Huszák János (Testnevelési Egyetem) 59.47 méteres dobással negyedik helyen jutott tovább. Várakozáson felüli teljesítmény.

Németh Zsolt edzőt kérdeztük, hogyan értékeli az eredményeket: „A magyar sportolók várakozáson felüli teljesítményt értek el egy olyan mezőnyben, ahol 66 méteres dobásra képes amerikai, 64 méteres dobásra képes angol versenyző, valamint egy román U23-as és egy lengyel junior Európa-bajnok is indult.”

 

Férfi 110 m gátfutás

A férfiak 110 méteres gátfutásának előfutamán világbajnoki bronzérmesünk, Baji Balázs, az Állatorvostudományi Egyetemen idén végzett állatorvos, 13.84-as időeredménnyel a második helyen kvalifikálta magát az augusztus 27-i elődöntőbe.

Suba László edzőt kérdeztük: „A mezőny kiegyensúlyozott, látni, hogy a versenyzők készültek, komolyan veszik. Az európai versenyzők a szokatlan időjárás ellenére (magas páratartalom, fülledt meleg) is jól szerepeltek. A hazai sportolók meglepően jól futottak, valószínűleg nagy motiváció számukra a hazai pálya.  Balázs a várakozásoknak megfelelőn simán jutott tovább.”

 

Kalapácsvetés

A női kalapácsvetés döntőjében Gyurátz Rékának (ELTE) szurkolhattunk, aki két sikertelen dobás után 64.14 méteres eredménnyel a 9. helyen zárt.

Eredmény:

Gyurátz Réka              9. hely             64.14 m

 

Gerelyhajítás

A férfiak gerelyhajítás döntőjében Rivasz-Tóth Norbert (Debreceni Egyetem) 78.42 méteres dobással a pontszerző 6. helyen végzett.

Rivasz-Tóth Norbert:Elégedett vagyok, azt a teljesítményt nyújtottam amit vártam magamtól. A verseny színvonaláról sok mindent elárul, hogy az 1-2. helyezett jobb eredményt ért el, mint a tavalyi Világbajnokság győztese.

 

GOLF

A férfi golf egyéni versenyének 3. körében a férfi csapat a 20., egyéniben Horváth Marcell (University of St Andrews) 55., míg Rózsa Dávid (International Business School Budapest) az 58. helyen áll. Augusztus 27-én rendezik az utolsó, 4. kört a  Sunrise Golf & Country Clubban.

Böndicz Gergő csapatvezető: „Bár a mezőny a két évvel ezelőtti Universiadehez képest jóval erősebb és a szokatlan időjárás nehezítő körülmény, jobb szereplést vártam sportolóinktól. Holnap felszabadultan versenyezhetnek, biztos vagyok a javításban.”

 

GYORSASÁGI GÖRKORCSOLYA

Férfi maraton

Dieterle Fábián István (Hochschule für Technik) 10. helyen végzett 1:07:21.506 időeredménnyel a férfi gyorsasági görkorcsolya utolsó, maraton versenyszámában.

Eredmény:

Dieterle Fábián István           10. hely           1:07:21.506

Női maraton

Gyorsasági görkorcsolyázó lányaink végig kimagasló teljesítményt nyújtottak a 29. Nyári Universiade alatt. Utolsó versenyszámukban, a női maratonban mind a négyen elindultak, a 41 fős mezőnyben a következő eredményeket érték el:

Eredmény:

  1. hely Gardi Dominika (SZTE) 1:27:46.670
  2. hely Sántha Blanka (BCE) 1:27:47.807
  3. hely Török Reka Szabina (SZTE) 1:27:53.830
  4. hely Kopilovic Eleonóra (SZTE)       1:28:02.668               

Borbásné Garzó Erika csapatvezetőt kérdeztük: „A fiúknál nagyon értékes a 10. hely, mert erős volt a mezőny. István kezdetektől ott volt az élbolyban és szerencsére a végső sprintet is bírta. A lányoknál lassú volt a tempó, végig együtt haladt a mezőny, így az utolsó száz métereken a sprinterek kerültek előnybe. A mieinknek ritmust kellett volna váltaniuk a verseny során, így talán egy picit csalódás az eredmény, de az elmúlt napokat tekintve összességében elégedett vagyok, nagyon sokat tanultunk a rednezvényből.” 

 

KOSÁRLABDA

Női kosárlabda csapatunk a 9-12. helyért zajló mérkőzésen magabiztos, 68-54-es győzelemmel zárt az argentínok ellen.

Tahin Péter technikai vezető értékelése: „Nagyon meg vagyok elégedve a lányok teljesítményével, hiszen egy azonos játéktudású csapat ellen játszottunk, akiket magabiztosan tudtunk verni. A csapat már az elején elhúzott 10-12 ponttal, ezt az előnyt a végéig tudtuk tartani.

 

TAEKWONDO

Női csapatverseny

A Kotsis Edina (EKE), Gonda Evelyn (Seneca College), Patakfaly Csenge (BCE) összeállítású magyar csapat megnyerte első mérkőzését, az ellenfél, az indiai csapat visszalépett. Különlegessége a csapatbajnokság lebonyolításának, hogy minden ország 3 vagy 4 fős mezőnyt állíthat pástra, ahol mindenki küzd mindenkivel, súlycsoporttól függetlenül, összesen 5 percen keresztül, folyamatos cserelehetőséggel.

Lengyel_magyar_taekwondo_csapat01_29_Nyari_Universiade_sportmenu

A magyar versenyzők 14:45-kor már a 4 közé kerülésért léptek pályára, a lengyelek ellen.

A magyar lányok második meccsén az éremszerzés volt a tét a lengyel csapat ellen. A csapatban a következő súllyal szerepeltek a hölgyek: 53 kg, 57 kg, 62 kg.

Az ellenfél csapata a következő súlycsoportokból állt össze: 57 kg, 62 kg, 73 kg.

A méret beli különbségeket ügyesen vették a lányok, gyorsaságukat kihasználva támadtak, azonban még így is 9-0-ra elhúztak a lengyelek, amiben egy rossz csere miatti intés is benne volt. A mieink végül, főként Kotsis Edina kiváló rugásai eredményeként egyenlítettek, de a vége előtt néhány másodperccel megint rosszul cseréltek embert, ezért 1 pontos intést kaptak. A végeredmény így 13-12 lett a lengyelek számára, a magyar csapat 5. helyen zárta a versenyt.

Patakfalvy Miklóst kértük az értékelésre: „Most először van az Unviersiadék történetében hivatalos alapsportágként jelen a taekwondo. Nagyon nagy a hangulat a csarnokban, mert Tajvanon nagyon népszerű ez a sportág. Csapatunk jól összeállt, a lányok szépen versenyeztek, annak ellenére, hogy 12:13-ra kikaptak a lengyelektől, ahol egyébként igen jó versenyzők, U23-as világbajnok és egy 73 kg-os, vagyis a mieinknél jóval nehezebb lány, aki egyébként Európa bajnokságon is kiválóan szerepelt, léptek tatamira. A verseég oka egyébként az volt, hogy az új szabály szerint pacsizni kellett ebben a rapid versenyben, amikor egy-egy versenyző csere történt, ezt lányaink kétszer elmulasztották, amiért 2 intést kaptak, így valójában mi nyertünk volna, ha csak a klasszikus rugásokért járó pontokat számolják. Kicsit csalódottak vagyunk, mert éremért jöttünk, de bíztató is a csapatverseny alakulás a jövőre nézve.”

Eredmény:

Magyarország 5. hely

 

TENISZ

A Kapitány Krisztina (Purdue University) – Madarász Gergely (Purdue University) összeállítású vegyespáros a teniszezők 3. körében kikapott 2-0-ra a koreai Park – Lee párostól, így számukra véget ért a verseny.

 

ÚSZÁS

Férfi 400 m vegyes

A férfiak 400 méteres vegyes számában Gyurta Gergely, a Budapesti Metropolitan Egyetem idén végzett hallgatója, 4:18.06-os időeredménnyel a harmadik legjobbként jutott be az esti döntőbe. Sós Dániel (University of Louisville) 4:34.12-es idejével sajnos nem jutott tovább, számára véget ért a 29. Nyári Universiade.

Gyurta Gergely egész heti helytállását a férfiak 400 méteres vegyes döntőjével zárta, ahol 4:17.70-es idővel a 4. helyen zárt. A japán Seto 4:11.98-as új Universiade rekorddal lett bajnok.  Kovácshegyi Ferenc a futam előtt azt nyilatkozta, hogy a két japánt, (aki végül első és második helyen végzett, nem lehet megverni, a legesélyesebb a 4. hely lehet. Jóslata bevált. Bár Gergő szépen felépítette az úszását, 100m-nél 5.ként fordult, majd feljött a 3. helyre, 350-nél még ő volt a bronz várományosa, de a mellette lévő 4-es pályán úszó orosz Alexandr Osipenko végül is jobb hajrával meg tudta előzni.

 

VÍZILABDA

Női vízilabda csapatunk Franciaország ellen játszott a negyeddöntőben, ahol 7-4-es győzelemmel továbbjutottak lányaink. Az első negyed 3-1-es magyar vezetéssel zárult, azonban a 2. és 3. negyedben részünkről nem született gól, a franciák pedig feljöttek 3-4-re. Az utolsó 8 perc akciódúsan és kiváló védekezéssel zajlott, itt nézhetik meg, amikor a magyar csapat átveszi a vezetést:

Ezek után egymás után még 3 gólt lőttek a magyarok, cserébe egyet sem kaptak.

Következő meccsüket már holnap Oroszország ellen játszák, ahol a tét nem más, mint a döntőbe kerülés.

Széky Anna csapatvezető értékelése: „A jó kezdést követően a két gól nélküli negyed izgalmassá tette az utlsó 8 percet számunkra, de a lányok a védekezésváltásnak köszönhetően nem kaptak gólt a francia ellenféltől. A mai már a 6. meccs volt, ami megérződött a csapaton, azonban a holnapi elődöntőre kipihenten érkezünk. Mindent megteszünk, hogy az oroszokat legyőzve a döntőbe jussunk.

fotók: MEFS

Vélemény, hozzászólás?