Ha a VB is elmarad, jövő januárig csak a kerékpározás és a pecázás hozhat sikert Kovács Saroltának

Amennyiben a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) Végrehajtó Bizottsága úgy dönt, hogy a Kínából Mexikóba áthelyezett világbajnokságot sem lehet megrendezni, az olimpiai kvótával rendelkező Kovács Sarolta csak jövő januárban indulhat újra nemzetközi versenyen. Márpedig az UIPM döntéshozói egyre inkább hajlanak az idei VB törlésére.

Két órás utazás 60 perc úszásért 

Rákapott a biciklizésre, a megnyugtató pecázás élményét is megismerte már az öttusázó Kovács Sarolta, aki így is nehezen tud megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy 2020 sportpályafutása első versenyek nélküli esztendőjeként zárulhat.  Az olimpiai kvótát  a tavalyi Eb-n kisebb szerencsével kiérdemlő székesfehérvári sportolónő úgy érzi, hogy az olimpia elhalasztásával nem vált vesztessé, az viszont komoly fejtőrést okoz neki, hogy miként tudja átvészelni az előtte álló hosszú hónapokat – írta a SzPress Hírszolgálat.

A versenyek törlésével velem együtt az ellenfeleim is nehéz helyzetbe kerültek, a leginkább balszerencsés mégis csak én vagyok. A tavalyi sérülésem miatt idén év elején sem a budapesti fedettpályás versenynek, sem a kairói Világkupának nem futhattam neki, amikor pedig éppen Szófiába készültem, hogy bekapcsolódhassak a világranglista pontokat adó versengésbe, a nemzetközi szövetség minden versenyszervezőnek és sportolónak megálljt parancsolt. Ha valami óriási fordulat nem következik be, legközelebb csak jövő januárban indulhatok nemzetközi versenyen. A jó hír ehhez képest csak az, hogy a felröppent hírek szerint a budapesti fedettpályás viadal 2021-ben szintet léphet, így a versengésre kiéhezett világmezőny első rangos összecsapása lehet” – nyilatkozta a 29 esztendős székesfehérvári sportolónő az SzPress Hírszolgálatnak. –

A magyar öttusa erős bázisának számító székesfehérvári klub versenyzői ettől a héttől kezdve egyre többet edzhetnek, már uszodába is járhatnak. Két negatív koronavírus teszt tanúsítványával felszerelkezve naponta két órát utaznak csak azért, hogy  Budapesten, a KSI uszodában egy órát a medencében tölthessenek.

Az alkalmazkodás mesterei

Mi öttusázók mindig is képesek voltunk alkalmazkodni az új helyzetekhez, elég, hogy ha a sorozatos szabályváltozások követését említem. Strapabírók vagyunk, a sport arra is megtanított bennünket, hogy az éppen adott helyzetből mindig a lehető legtöbbet  tudjuk kihozni. Éppen ezt tesszük most is ” – folytatta Kovács Sarolta, az egyetlen magyar öttusázónő, aki jelenleg olimpiai résztvevőnek tekintheti magát.

Egészen biztos azért még nem lehetek a dolgomban, mert ha rajtam kívül két, vagy három magyar vetélytársam szintén olimpiai kvótát érdemel ki, akkor a sorsom a szövetség döntéshozóinak a kezébe  kerül, ők jelölik majd ki azt a kettőt, aki Tokióba utazhat. Bár már ott tartanánk.

Dupla előnye úszott el

Bánata, hogy 2020-ban kétszeresen is a hazai pálya előnyét élvezve csatázhatott volna az Európa-bajnokságon: magyar szurkolók bíztatásával, ráadásul Székesfehérváron, a megszokott környezetében.

Mindig is a kedvenceim közé tartoztak a székesfehérvári öttusa versenyek, amelyeken az évek során folyamatosan új és új  helyzetben találtam szembe magamat Vörös Zsuzsannával , a példaképemmel, a magyar női öttusa első és ez idáig egyetlen olimpiai bajnokával. Évekig egymással versengtünk, 13 évvel ezelőtt Rigában viszont válogatottként együtt állhattunk a dobogó harmadik fokán az EB váltóversenyét követően. Nem sokkal később Zsuzsanna már az edzőm volt, jelenleg pedig a szövetség alelnöke, és a fehérvári klubunk vezetője, szóval a „főnökön.” Versenyzőként mindig keményen megdolgozott a sikereiért, így van ez most is, amikor azon fáradozik, hogy a magyar öttusa székesfehérvázi bázisa az egészségügyi vészhelyzet új kihívásának is meg tudjon felelni.”  – mondta befejezésül Kovács Sarolta.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

 

fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs