Hajdu Balázs: „A MOB-nak a magyar sportéletben kikezdhetetlen és hiteles szakmaiságot kell képviselnie”

Szolgáltató MOB-ot szeretne kialakítani Hajdu Balázs, aki pályázik a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöki posztjára.

A MOB alaptevékenysége a hatályos sporttörvényben, a MOB alapszabályában és az Olimpiai Chartában megfogalmazott feladatokra terjed ki, de a MOB ezen jogi keretek között is egy sor támogatást nyújthat a sportági szövetségeknek, amelyekkel szoros szakmai kapcsolatra kell törekedni” – nyilatkozott az MTI-nek Hajdu Balázs.

Az ügyvédként dolgozó, 46 éves kétszeres olimpikon vitorlázó kiemelte, minden egyes sportággal keresni kell a közös felületet, azokat a konkrét sportszakmai területeket és ügyeket, amelyekben a MOB ténylegesen is hozzáadott értéket tud biztosítani. Hozzátette, ilyen lehet a jelenleg még nem előtérben lévő sportágak stratégiai terveinek felkarolása, munkakapcsolati támogatás a létesítményproblémák megoldásában, de akár az is, ha a MOB-elnök aktívan részt vesz az egyes sportágak belföldi, illetve nemzetközi kapcsolatainak segítésében. Hangsúlyozta a sportágakon átívelő kérdések fontosságát, ilyen például a sportolói életút program, vagy a közreműködés a nemzetközi sporttudományos know-how magyarországi becsatornázásában.

Az elmúlt időszakban folytatott egyeztetéseim során az egyes sportági szövetségek rengeteg dolgot felsoroltak, hogy miben tudna nekik a MOB sportágspecifikusan segíteni, és ezek négyötöde nem pénzkérdés” – fogalmazott.

Hajdu Balázs, aki 2005-től a Nemzetközi Finndingi Szövetség elnöke és 2008-tól a vitorlás világszövetség alkotmányügyi bizottságának tagja, úgy vélekedett, a nemzetközi sportdiplomáciában rendkívül lényeges, hogy az nem lehet öncélú: „A nemzetközi sportdiplomácia jelentős részben annyit ér, amennyit abból itthon a sportolóink, sportszakembereink és a szövetségeink érdekében hasznosítani lehet” – jelentette ki.

A MOB-nak a magyar sportéletben kikezdhetetlen és hiteles szakmaiságot kell képviselnie” – foglalta össze elképzeléseit Hajdu Balázs, aki pozitívan látja megválasztási esélyeit.

Igyekeztem a legjobb tudásom szerint összerakni egy programot, amely innentől számonkérhetővé is vált. Ezzel kerestem meg a szövetségeket, mert kíváncsi voltam a véleményükre, és pozitívak a visszajelzések. Kiegyenlített küzdelemre számítok” – mondta.

Hajdu Balázs mellett a múlt szerdán lejárt határidőig Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok kajakos, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója nyújtott be pályázatot az elnöki posztra.

A 2017-ben megválasztott, pozíciójában 2020 júniusában megerősített eddigi elnök, Kulcsár Krisztián a december 30-i közgyűlésen a maga által kezdeményezett bizalmi szavazásban nem kapta meg a támogatói többséget, ezután január 31-i hatállyal lemondott.

Az elnökválasztó közgyűlést szombaton rendezik, az új elnök február elsejétől láthatja el a feladatát.