Halász Bence bravúrra készül

Nyolcvanméteres dobással négyszeres világbajnokot szorítana meg Halász Bence a Gyulai István Memorialon.

A hétvégi országos bajnokságon sorozatban a negyedik győzelmére készül a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Halász Bence, a szombathelyi Dobó SE kalapácsvetője, aki 2014 óta folyamatosan éremszerző a világversenyeken. Felfelé ívelő pályafutásának kimagasló pontja a tavalyi dohai világbajnokságon kiharcolt harmadik helye, ami után már nem csak a jövő embereként tekintenek rá, hanem a jelen nagyságaként is – írja az SzPress Hírszolgálat. Állt volna neki a zászló idén júliusban, Tokióban is, de a 23. életévét e héten betöltött atléta nem kesereg, mert úgy gondolja, hogy nem a halasztás kárvallottja: az idő ugyanis neki dolgozik.

Emeli a mércét maga előtt

Beálltam a 78 méteren felüli dobásokra, amire lehet építkezni. Emelem a mércét, és a legfőbb célom már az, hogy egy lépcsőfokot kihagyva sikerüljön feltornászni magamat a stabilan 80 méteres dobók szűkkörű klubjába – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Halász Bence, aki tavaly méltán érdemelte ki az év magyar férfiatlétája címet. – Ez nem csak rangot jelentene számomra, hanem esélyt is arra, hogy a legnagyobb vetélytársaim – bárhol is csapunk össze – tartsanak tőlem. Ha szintet lépek, könnyen lehet, hogy egy szép napon olyan messze repül a kalapácsom, hogy még én is meglepődők.

Tizenkét nap múlva, augusztus 19-én ismét Székesfehérvár ad otthont a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjnak, amelynek hírverése a kiszemelt sztárszereplők bemutatásával már június 12-én megkezdődött. Nem sokkal később kiderült, hogy azokat a nagyágyúkat, akikkel elvileg sikerült megállapodni, a COVID19 és a repülőjáratok választékának beszűkülése miatt a vártnál is nehezebb lesz elhozni Magyarországra. Nem könnyebb azt kisakkozni, hogy innen időben eljussanak a következő verseny színhelyére. Ezért is kell nagyra értékelni, hogy az amerikai Christian Taylornak, a hármasugrás négyszeres világbajnokának, London és Rió aranyérmesének a nevét nem kellett kihúzni a szereplőgárdából. Hasonlóképpen azt is, hogy a kalapácsvetés két magasan jegyzett hazai kiválósága, Halász és Pars Krisztián, a londoni ötkarikás versenyek első helyezettje „címzetes” profikkal találhatja szembe magát Székesfehérváron.

Számára nincs lefutott verseny

Nagy csata lesz, abban biztos vagyok. A legjobbkor jönne, ha az első 80 méteres dobásommal, amire már tavaly is képes lehettem volna, éppen augusztus 19-én tudnék kirukkolni – folytatta Halász Bence, aki már többször is megszorongatta, és ha nem izgulja el a versenyt, most le is győzheti a lengyel Pawel Fajdeket. Azt a dobóóriást, aki sorozatban négy világbajnokságot nyert meg, miközben az olimpiákon még egy bronzérmet sem volt képes összehozni. – Honfitársa, Wojcieck Nowicki sem akármilyen ellenfél, ő az, akit tavaly a versenybíróság a lengyelek óvása után nyakatekert indoklással „behozott” mellém VB bronzérmesnek. A brit Miller és a norvég Henriksen is a kalapácsvetés mesterembere, egyszóval klubtársammal, Pars Krisztiánnal össze kell kapnunk magunkat, hogy ne vihessék el az érmeket az orrunk elől. Tavaly Fajdek mögött második lettem Székesfehérváron, amivel ebben a furcsára sikeredett szezonban is beérném, de gyorsan hozzáteszem, hogy számomra soha nem voltak előre lefutott versenyek” – mondta befejezésül Halász Bence, aki azt reméli, hogy a hazai közönség bíztatására is számíthat a magyar atlétika elsőszámú meghívásos eseményén, amelynek pénzdíjai felveszik a versenyt kategóriája minden más viadalával.

Szalay Péter(SzPress Sporthírszolgálat)

fotó: atletika.hu