Haltrich Luca arany-, Szigeti Dóra ezüstérmet szerzett a téli EYOF-on!

Kettős magyar siker Olaszországban! Az 500 méteres versenyekkel folytatódott a rövidpályás gyorskorcsolyázók versenye hétfőn az olaszországi Friuli Venezia Giulia tartományban zajló XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál. A magyar csapat újabb érmekkel gazdagodott: Haltrich Luca aranyat, Szigeti Dóra ezüstöt szerzett. A fiúknál Jancsó Zalán ötödikként végzett.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának, az olimpia.hu hétfői beszámolója szerint a délelőtti programban az előfutamok, a negyeddöntők és az elődöntők kaptak helyet, míg a döntőkre – amelyekben a négy versenyzőnkből három érdekelt volt – a déli órákban került sor. A magyar short trackesek elképesztő magabiztosságot mutattak délelőtt, egyetlen pillanatig sem volt kérdés, hogy ha bármelyikük jégre lép, esélye van megnyerni a futamát. Ez eltartott egészen az elődöntőig, ahonnan a két lány, Haltrich Luca (Tatabányai Diák Korcsolyázó Egyesület) és Szigeti Dóra (MTK) futamgyőzelemmel jutott a fináléba, ám a fiúknál másként alakult. Kezdődött azzal, hogy ugyanabban a futamban álltak rajthoz (az első-második helyben még bízhattunk), és folytatódott azzal, hogy a vasárnap 1500 méteren aranyérmes Major Dominik (FTC) sajnos elesett. Ő nem folytathatta a küzdelmeket, Jancsó Zalán (TUTI KKSE) azonban a második helyen kvalifikálta magát a döntőbe.

Az volt a taktika, hogy ha berajtolnak elém, várok egy kicsit, és később próbálok előzni. Gyors voltam, éreztem magamban az erőt, de kitört alólam a jég, és elestem. Bánt, mert az időeredményem alapján a fináléban, sőt, a dobogón lett volna a helyem.

– mondta Major Dominik az olimpia.hu-nak.

A mindent eldöntő ütközet a lányok küzdelmével kezdődött, ahol tehát két magyarnak is szurkolhattunk. Tudtuk előre, a lengyelek nagyon erős ellenfelek, meg is nehezítették a mieink dolgát. Mentek az előzgetések, a lélegzetüket is visszatartották a lelátón ülők, a végére azonban minden kisimult: Haltrich Luca megszerezte az arany-, Szigeti Dóra pedig az ezüstérmet.

„Nagyon örülök ennek az aranynak, már tegnap elhatároztam, hogy megszerzem. Minden lépés, minden kanyar jól ment, a délelőtti futamok alapján számítottam rá, hogy meg tudjuk előzni a lengyeleket. Boldog vagyok!” – monda el mosolyogva Haltrich Luca az olimpia.hu-nak.

S hogy mit tett ehhez hozzá Szigeti Dóra?

Egyetlen pillanatra sem emlékszem, csak úgy jöttek a mozdulatok, hogy mit kell csinálni. Tudtam, hogy nem szabad beengedni a lengyeleket, aztán Luca elkezdett előzni, Hanna Mazur megbotlott egy bójában és én is megelőztem. A végén utolértem Lucát, de nem kockáztattam, nekem így is jó.

– mosolygott immár egy vasárnapi bronz és egy hétfői ezüst birtokában Szigeti Dóra.

A fiúknál egy elképesztően izgalmas döntő végén a hatalmasat küzdő Jancsó Zalán ötödikként ért célba.

A nap összességében jól alakult, jobban, mint a vasárnapi, de jobban örültem volna, ha felállhatok a dobogóra.  A rajton múlt, meg azon, hogy a korcsolya-élemet nem éreztem jónak. Ezer méteren még javíthatunk!

– mondta Jancsó.

A junior válogatott edzője Lakatos Tamás elégedetten értékelt – büszke volt a csapatára.

A lányoknak nagy gratuláció, technikailag és taktikailag is száz százalékot hoztak. A fiúknál Dominik sajnos elesett, Zalánnak pedig technikai gondjai voltak, de az ő teljesítményükkel is elégedett vagyok.

– mondta Lakatos Tamás.

Vegyes váltónk az elődöntőből meggyőző fölénnyel, elsőként jutott tovább a keddi döntőbe. Kedden ezen kívül az 1000 méteres számok várnak a versenyzőkre.

Hétfőn Piancavallóban a snowboardosok is megkezdték a versenyzést. Elsőként Szabó Marcell (Magyar Egyetemi Sí és Természetjáró Egyesület) parallel óriás-műlesiklásban (PGS) állt deszkára. Amíg Udinéban 8-9 fokos hőmérsékletre és esős időre ébredtek a magyar delegáció ott lakó tagjai, addig a pályához érkezőket 1400-1500 méteres magasságban folyamatos sűrű hóesés várta – ez nyilván a versenyre is kihatással volt.

EYOF-on, vagy olimpiai eseményen magyar versenyző még nem állt rajthoz ebben a versenyszámban, az alpinban, így ez sporttörténelminek mondható. Mindemellett Marcell teljesítménye megsüvegelendő, hiszen bejutott a legjobb tizenhat közé – ahol az első idővel rendelkező olasszal párosították –, innen azonban már nem jutott tovább

– összegzett Bekényi Ádám edző.

Nagyon boldog vagyok, hatalmas élmény, hogy bekerültem a tizenhatos döntőbe, nem gondoltam, hogy eddig eljutok. Fárasztó verseny volt, az első futam kicsit biztonsági menet is volt, a másodikat pedig erőn felülinek éreztem, kihoztam magamból a maximumot. A tizenhat között igyekeztem mindent megtenni, így sikerült. A hóesés és a köd nem volt zavaró, már versenyeztem ilyen időben. A helyszínen szurkoltak nekem a szüleim is, ami motivációt jelentett, ugyanakkor a rajtban minden személyes dolgot igyekszem kikapcsolni

– mondta a verseny után Szabó Marcell.

XVI. TÉLI EURÓPAI IFJÚSÁGI OLIMPIAI FESZTIVÁL

Rövidpályás gyorskorcsolya. 500 m.

Lányok:
1. Haltrich Luca (Magyarország) 45.417
2. Szigeti Dóra (Magyarország) 45.518
3. Hanna Mazur (Lengyelország) 46.299

Fiúk:
1. Linards Laizans (Lettország) 43.734
2. Luka Jasic (Szerbia) 43.805
3. Dominik Palenceusz (Lengyelország) 43.909
… 4. Muhammed Bozdag (Törökország) 44.111
… 5. Jancsó Zalán (Magyarország) 44.181

Major Dominik arany-, Szigeti Dóra bronzérmet szerzett a téli EYOF nyitónapján!

fotók: MOB Média