Harcsa vereséggel, Kovács Richárd győzelemmel kezdett ökölvívó vb-n

Hamburgban péntek délután megkezdődtek az AIBA ökölvívó világbajnokság küzdelmei.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség péntek esti tájékoztatása szerint a vb kvalifikációs helyet szerzett három magyar ökölvívó (Kovács Richárd, Harcsa Zoltán és Hámori Ádám)  közül elsőként a 75 kg-ban Harcsa Zoltán lépett kötelek közé az olasz Salvatore Cavallaro ellen. Érdekesség, hogy a két ökölvívó az idei ukrajnai Európa-bajnokságon egymás mellett állt a dobogón, harmadik helyet szerezve. Az is közös a pályafutásukban, hogy korábban mindketten még egy-egy Eb-bronzot értek el. A mai napot megelőzően nem találkoztak a ringben.

Harcsa két olimpiája és a negyedik vb-je minden tapasztalatát szerette volna felvonultatni, bár tény, hogy az olasz is másodszor vesz részt a világbajnokságon.  Harcsa mozgékonyabb volt, benne több volt a variációs lehetőség, míg az olasz meglehetősen egyhangúan, ritmusváltás nélkül tette a dolgát. A  második menetben egy hajszállal talán az olasz volt a jobb a kiegyenlített erők mérkőzésén.

A harmadik menetben ismét Harcsa talált többet és a búcsúütés is az övé volt,  a dél-koreai mérkőzésvezetőnő végül mégis Cavallaro kezét emelte a magasba. Az olasz 4-1 arányú pontozással lépett tovább a második fordulóba, ahol az olimpiai és világbajnok, a 75 kg egyes számú kiemeltje vár rá, a kubai Lopez.

Az esti programban Harcsa után a 64 kg-ban a 19 éves nyíregyházi Kovács Richárd is bemutatkozott. Élete első világbajnokságán indul, akárcsak az ellenfele, a 28 éves naurui Colan Caleb. Mindketten jelentősebb nemzetközi tapasztalat nélkül mentek fel a ringbe, de ez a tény nem jutott érvényre, a két öklöző tiszta és sportszerű mérkőzést vívott, a végére egyértelmű magyar győzelemmel.

Az idei Óceánia-bajnokság 2. helyezettje egy-egy jobb horga, bal egyenese is ült, de az Eb 5. Kovács volt a folyamatosabb, aki többet ütött és talált annak ellenére is, hogy a kezdeti percekben le kellett vetkőznie az idegességét. Kovács szépen mozgatta ellenfelét, hol testre, hol fejre mért ütéssel haladt előre, és az ellentámadásaiban sem volt hiba. A menet végére Kovács „belőtte” magát, megnyugodott és ettől kezdve uralta a meccset. Nem véletlen, hogy a második menetvégén láthatóan nagyon elégedett arckifejezéssel vonult pihenőre.. A meccs képe a harmadik menetre sem változott, Kovács végig éles maradt, tartotta az előnyét és 5-0 arányban nyerte élete első világbajnoki mérkőzését. Egy ígéretesnek induló nemzetközi karrier első lépéseit láthatta a hamburgi közönség. Kovács következő ellenfele augusztus 27-én a hatodik kiemelt mongol Chinzorig Baatarsukh.

A világbajnokság nyitónapján Hámori Ádám is ringbe lép az este folyamán a 91 kg-ban.

 

Vélemény, hozzászólás?