Három év kihagyás után ismét megrendezésre kerül a DiaEuro bajnokság

A világjárvány okozta több éves szünet után idén visszatér a Nemzetközi Diabétesz Futsal-bajnokság, a DiaEuro. A 2023. június 8-11. közötti versenysorozatra – melynek házigazdája a lengyel Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért civil szervezet – a többszörös döntős magyar cukorbeteg válogatott is megújult lendülettel készül már. Az idei Európa Bajnokságon 9 ország csapata küzd meg egymással Varsóban. A magyarok június 9-én három csoportmérkőzéssel indítják a bajnokságot: Szlovákiával, Lengyelországgal és Írországgal csapnak össze először a pályán.

A 2012-ben indult DiaEuro célja a megfelelő terápiára, a gyakori vércukormérésre, valamint az aktív testmozgásra való figyelemfelhívás: ezek betartásával a cukorbetegek életének is része lehet a sport. Az aktív mozgás azonban nem csak a fizikai erőnlét miatt jelenthet kihívást a diabéteszesek számára, hanem a betegségmenedzsment oldaláról is, különösen, ha a kezelés inzulint is igényel. A sport típusa, a vércukormérések időzítése, a meghatározott glükózcéltartomány, a táplálkozás, és ami talán a legfontosabb, az inzulin adagolása mind-mind olyan szempontok, amelyeket a diabétesszel élőknek szem előtt kell tartaniuk – hiszen a sport könnyen okozhat hipoglikémiát, ami különösen igaz gyerekek és fiatalok esetében. A megfelelő bázisinzulin alkalmazása azonban könnyebbé teheti a diabétesz és a testmozgás összeegyeztetését. Kis odafigyeléssel tehát diabétesszel is lehet teljes életet élni, csak be kell tartanunk a kezelőorvosunk javaslatait – derült ki a közleményből.

Megújult erővel és csapattal a győzelemért

A magyar cukorbeteg futsal-válogatott Hevesi Tamás vezetésével 2013 óta vesz részt az éves megmérettetésen, első alkalommal rögtön Európa-bajnoki címet szerezve hazánknak, majd a következő négy évben mindig döntőt játszva, melyeken végül ezüstérmes lett a csapat.

Az idén márciusban megtartott kiválasztási folyamatban nem csak a jelentkezők tudását vette figyelembe Hevesi Tamás, hanem személyiségüket is, hiszen a csapatszellem és a pályán kívüli kapcsolat nagyban befolyásolhatja a játékot. Az új tagokkal bővült, győzelemre esélyes válogatott teljes erőbedobással készül a három év kihagyás után először megrendezett DiaEuro eseményre.

Az idei tervek szerint 9 ország csapata küzd meg egymással 2023. június 8-11. között Varsóban. A magyarok június 9-én három csoportmérkőzéssel indítják a bajnokságot: Szlovákiával, Lengyelországgal és Írországgal csapnak össze először a pályán.

„Az elmúlt évek járvány és háború okozta nehézségei után megújult csapattal és lendülettel készülünk a bajnokságra. Bár az idei mezőny kisebb, mint a legutóbbi, tudjuk, hogy a többi ország is azzal a céllal érkezik, hogy az ő nyakukban csillogjon az aranyérem. Éppen ezért az eddiginél is fontosabb a szurkolók támogatása, valamint az egy arany- és négy ezüstérem, amit az elmúlt években szereztünk. Hiszem, hogy a torna egyik nagy esélyese vagyunk”

– mondta Hevesi Tamás, a magyar cukorbeteg futsal-válogatott edzője.

Teljes élet cukorbetegen is

Hazánk futsal-válogatottjának DiaEuro-n való részvételét, illetve a bajnokságot már a kezdetektől támogatja a 77 Elektronika Kft. és a Sanofi, biztosítva a hátteret a professzionális felkészüléshez.

„Megtisztelő, hogy kezdettől fogva támogathatjuk a magyar csapat felkészülését és részvételét az EB-n. A Dcont® vércukormérő készülékek magyar fejlesztőjeként és gyártójaként az elmúlt három évtized során igyekeztünk minden cukorbetegséggel összefüggő jó ügyet támogatni. Termékeinkkel a cukorbetegek nagyobb önállóságot és szabadságot élvezhetnek nem csak a mindennapi életükben, de a sportolást illetően is: a magyar futsal-válogatott is bizonyítja, hogy megfelelő kezeléssel, terápiával, egészséges életmóddal és mozgással cukorbetegen is rendkívül jó teljesítményre lehet képes az ember”

mondta el Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója.

Dr. Fülöp Rita, a Sanofi Diabetológia orvosszakmai vezetője az esemény kapcsán hangsúlyozta:

Bízunk benne, hogy a játékosok kiváló példát jelentenek minden cukorbeteg számára. Támogatásunk célja, hogy sikerük a versenyen és betegségük kezelésén keresztül eljusson betegtársaikhoz és családjaikhoz, javítva ezáltal terápiájuk folyamatát, életminőségüket és a betegségük kimenetelét.”

A rendezvény online is elérhető lesz, valamint a magyar válogatott Facebook-oldalán minden információ elérhető az érdeklődők számára.