Három ismert csapat is nevezett a Tour de Hongrie 2018-as versenyére

A szervezők csak néhány hete jelenthették be, hogy a Tour de Hongrie egy szinttel feljebb lépett, máris megérkezett három Pro Continental besorolású csapat nevezése. Magyarországra érkezik a Giro d’Italia rendszeres résztvevője, az olasz Androni-Sidermec-Bottecchia, a legerősebb lengyel csapat, a CCC Sprandi Polkowice és az amerikai Team Novo Nordisk – ennek jogelődjében profiskodott utoljára a világbajnoki ezüstérmes Bodrogi László.

A szervezők keddi tájékoztatása szerint 2018. augusztus 14. és 19. között UCI 2.1-es kategóriájú viadal lesz a Magyar Körverseny, ez azt jelenti, hogy immár a legerősebb csapatok is nevezhetnek.

Először rendezünk Magyarországon ilyen magas besorolású versenyt, ezért arra számítottunk, hogy az első évben bizonyítanunk kell, fel kell keltenünk a nagy csapatok érdeklődését, el kell nyernünk a bizalmukat. Éppen ezért egy kicsit meglepett, hogy rögtön nevezett egy olyan csapat, amely általában ott van a Giro d’Italia mezőnyében – mondta Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője. – Természetesen azon dolgozunk, hogy még több neves csapat válassza a magyar versenyt augusztusban, ebben sokat segíthet, ha sikerül megállapodnunk az Eurosport televíziós csatornával a 2018-as Tour de Hongrie közvetítéséről.

Szilasi László, a Tour de Hongrie versenyigazgatója elmondta: már három Pro Continental besorolású csapat nevezése érkezett meg a jövő évi viadalra.

Az olasz Androni-Sidermec-Bottecchia 2017-ben 22 győzelmet gyűjtött össze az Europe Tour-versenysorozatban, ami a többnaposokat illeti, a kolumbiai Bernal megnyerte a Szebeni Körversenyt és a Tour de Savoie Mont Blanc-t, a Costa Rica-i Rivera a Kínai Körverseny összetettjében diadalmaskodott, a kolumbiai Torres pedig a Bihari Körverseny legjobbja lett. Az Androni 2013 és 2015 között háromszor indulhatott a Giro d’Italián, s 2018-ban is ott lesz az Olasz Körverseny mezőnyében!

A lengyel CCC Sprandi Polkowice 2017-ben indulhatott a Giro d’Italián, ennek „kiharcolásában” alighanem sokat köszönhet Gabriele Missaglia sportigazgatónak, aki a kilencvenes évek végén maga is nyert Giro-szakaszt. A lengyel együttes 17 győzelemmel zárta a 2017-es Europe Tourt, Adrian Kurek megnyerte a lengyel országúti bajnokságot, a lengyel Paterski első lett a Szlakiem Walk Majora Hubala nevű többnaposon, míg a szlovén Jan Tratnik a 2.1-es kategóriájú Szlovák Körverseny összetettjének legjobbja volt. Az ő nevét már 2015-ben megjegyezhettük: Jan Tratnik (nyitó képünkön még az Amplatz-BMC színeiben) nyerte a Tour de Hongrie budapesti befutóját és a viadal összetett pontversenyét is.

Az amerikai Team Novo Nordisk több World Tour-versenyen is rajthoz állhatott 2017-ben, és versenyzői a legmagasabb szinten sem vallottak szégyent – annak ellenére, hogy a csapat tagjai valamennyien cukorbetegek. A Novo Nordisk különleges küldetéssel szerepel a profik mezőnyében: a célja, a sportolók személyes példájával mutassák meg a cukorbeteg embereknek, hogy akár élsportolóként is élhetnek teljes életet. Igazi nemzetközi csapatról van szó, amelyben négy francia, két-két ausztrál, holland és olasz, illetve egy-egy ír, brit, finn, spanyol, argentin és kanadai kerékpáros szerepel majd 2018-ban. Egy kis magyar érintettsége is van az együttesnek: 2011-ben és 2012-ben az akkor Team Type 1 nevet viselő csapatban profiskodott a világbajnoki ezüstérmes Bodrogi László.