Három magyar atléta is döntőbe jutott a fedett pályás Eb nyitónapján! – videó

Hat versenyzőnk is megmutathatta tudását a fedett pályás Európa-bajnokság csütörtök esti programjában. Közülük Wagner-Gyürkés Viktória, Jankovics Dániel és Szögi István is bejutott a döntőbe saját számában.

A magyar szövetség hivatalos honlapjának csütörtöki beszámolója szerint az egész Eb első eseménye Jankovics Dániel kísérlete volt 2,04 méteren a magasugrás selejtezőjében. A magyar versenyző elsőre átugrotta ezt az akadályt. A következő, 2,10 méteres magasságon második kísérletre sikerült túljutnia, 2,16 méteren pedig ismét elég volt neki egyetlen ugrás. 2,21 méteren már nagyobb izgalmakkal kellett szembesülnie az MTK versenyzőjének, ugyanis „csupán” harmadszorra sikerült ezt abszolválnia.

Mivel 2,21-en csupán nyolcan voltak képesek átjutni, ezért ezzel ki is alakult a vasárnapi döntő mezőnye, benne Jankoviccsal.

Az első felnőtt világversenyemen vehetek részt, nagyon örülök az eredményemnek. Minden egy kicsit új volt, de nagyjából sikerült leküzdeni ezt az érzést. Technikailag még nem volt minden rendben, picit izgultam is, emiatt szétesett a mozgásom. Már odaálltam 2,25 méteres magassághoz, amikor mondták, hogy megvagyunk nyolcan, úgyhogy nem kellett. Szeretnék a vasárnapi döntőben egyéni csúcsot ugrani” – mondta a 26 éves magasugró a MASZ-nak.

Az egész fedett pályás szezonban remekül versenyző Wagner-Gyürkés Viktória bejutott a 3000 méter döntőjébe. A második futamban ötödikként futott be és már ezzel is döntős lett volna remek, 8:55.72-es időeredményének köszönhetően, de végül a kizárások miatt harmadik lett a futamában és így duplán is bebiztosította a helyét a péntek esti fináléban.

Egy elég tempós, jó futás volt. Érdekes mód az elején nem éreztem magam jól, pedig 3 perces ritmusban kezdtünk, ami ugyan nem gyenge, de nem is a legerősebb. Fokozódó iramú futás volt, ami a végén jól jött ki nekem. Úgy éreztem, hogy a hajrát nagyon meg kell futni, mert nem szerettem volna kockáztatni a döntőbe jutásomat. Az utolsó 1000 méteren el is fáradtam, de határozottan jól ment  a vége. Kíváncsi leszek, hogyan alakul a döntő mezőnye a kizárások függvényében. Két évvel ezelőtt Glasgowban 9. lettem, ha annál jobbat tudok futni, az már jónak mondható.”  – mondta az élete második legjobb 3000 méterét teljesítő versenyző.

Pap Kristóf 7,66 méterrel a 10. helyen zárta a távolugrás selejtezőjét, amivel alig nyolc centiméterrel maradt le a döntőbe jutásról. A legjobb a svéd Thobias Montler volt, aki 8,18 méterre ugrott.

A férfiak 1500 méteres versenyének előfutamaiban három magyarnak is szurkolhattunk. A második futamban kapott helyet a bő egy hónapja a táv országos csúcstartójának számító Szögi István, aki az élbolyban futott, a nagy hajrában ketten is megelőztek, így végül a negyedik helyen zárt. Mivel Szögi futama volt a leggyorsabb, ezért 3:39.10-es ideje összesítésben is a negyedik legjobbnak számított, így a 25 éves atléta bejutott a péntek esti döntőbe.

Nagyon örülök, hogy sikerült bejutnom a döntőbe, ha a csapat Eb-t nem számítjuk, akkor ez az első világeseményem felnőttként. A futás elején izgultam, tudtam, hogy képes vagyok döntőbe jutni, de ezt meg is kellett valósítani. A futás eleje picit gyors volt, ezért úgy gondoltam, hogy váltani kell, ami sikerült is, így helyezéssel elértem a célom. A holnapi döntőben bármi megtörténhet” – foglalta össze csütörtöki élményeit az SVSE atlétája.

A mieink közül egyedül neki jött össze a fináléba jutás, Pápai Márton a 40., Kiss Gergő a 45. helyen végzett.

fotó: MASZ