Három zártkapussal indult „az ilyen még sosem volt” díjugrató versenyszezon

Szilvásváradon, Bábolnán és Kiskunhalason ugyanabban az időben (azaz múlt hétvégén) és ugyancsak három napossal kezdődött az „eddig ilyen sosem volt és remélhetőleg sohasem lesz” hazai díjugrató versenyszezon.

A Magyar Lovassport Szövetség, zártkapus szabályainak megfelelően mindkettőben a lovasokkal csak meghatározott számú kísérő érkezhetett és a szigorú egészségügyi előírások betartása mellett a jogosultaknak a helyszínre csak karszalaggal lehetett belépni. A bükki rengeteg Lipicai Lovasközpontjában összesen 538 startot számlálhattak a szervezők, a közel 100 lovas 90 centitől 140-es magasságig próbálkozhatott. A háromnapos országos minősítő megmérettetésen 538 alkalommal lovagoltak át a starton, ez 90 regisztrált lovast jelentett,90-től egészen a 140 centiméteres magasságig.

(Szomorú kényszerűség Szilvásváradon: üresen tátongó nézőtér, fotó: Váraljai Alexandra)

A verseny szombati (szó szerint is) fénypontjának 125 centin a villanyfényes versenyszám bizonyult, melyet Török Sándor (Landsdream 2 nevű lovával) nyert meg. Második helyen Garai Barnabás végzett Gyurka hátán, 3. Lukács Loren (Best Now or Never) lett. Vasárnap Abonyi Lászlóra emlékeztek a Nagydíj 140 centis számával, ezen Técsy Attila (Nikidam Breaker) diadalmaskodott ifj. Máté István előtt, aki a népi bölcsességet megcáfolva bizony egy fenékkel két lovat (I’m Special RV és Sanghata) is megült (no persze nem egyszerre).

A Bábolnai Lovaskör rendezvényén 100-nál is több lovas 170 lóval versenyzett. Az első nap legmagasabb, 130 centiméteres hiba-idős versenyszámát Sopronyi Réka (Horze Donald) nyerte. Második helyen Szentirmai Péter végzett Expressz nyergében, megelőzve Pirik Zsoltot (Centadina). A folytatásban az ifjúsági válogatott Alasztics Aliz remekelt, aki a 135 centiméteres kétfázisos versenyszámban lett első és lekopírozta a fentebb említett „egyfenekes” bravúrt egyszer Concordia HB, másodszor pedig Chablis irányítójaként. Harmadik helyen a BL Armentum LSE lovasa, ifj. Szikszai Lajos (Ariana) végzett. Vasárnap a mostoha időjárásnak is szerepe volt abban, hogy nem akadt hibátlan lovaglás a 140 centiméteres díjban, két lovas ért célba egy hibaponttal, így az összevetés, döntött ugyanazon a magasságon és ezen Szentirmai Péter végzett az első helyen Expressz hátán, megelőzve Alasztics Alizt (Chablis) és a Sifut terelgető Cser Attilát.

(Alasztics Aliz bravúrosan szerepelt Bábolnán, fotó: Hajdu Krisztina)

Kiskunhalason országos minősítő díjugrató versenynek adott helyszínt a Hirling József Lovaspark ahol csak a régióból indulhattak lovasok a versenyen. A környékbeliek ki is használták a lehetőséget, három nap során 32 versenyszámban közel négyszáz startot teljesítettek az indulók. A legrangosabb, 140 centiméteres nyitott versenyszámot Hirling József emlékére tartották meg vasárnap. Esélyeshez méltóan a válogatott lovas Fazekas István Walter nevű lovával nyerte izgalmas összevetésben. A halasi Reisz Pann (Ecell SB) és Biharvári Attila (Caspar) állhatott még dobogóra.

(A halasiak legjobbja lett Reisz Panna, fotó. Kovács Iván)

Jó hír, hogy az imént említett versenyhétvége után a lovassport már búcsút is inthet a zárt kapus versenyeknek. A Magyar Lovassport Szövetség elnöksége 2020. június 2-i ülésén jóváhagyta az erre vonatkozó iránymutatást, így a megfelelő járványvédelmi intézkedések betartása mellett a legközelebbi versenyek már nyitva állnak a nézők előtt is.

M.I.

Forrás: Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad, Díjugrató szakág, Halasmédia.

Címlapkép:  fotó: Hajdu Krisztina