Háromgólos magyar vereség a női kézilabda vb-n

A magyar női kézilabda-válogatott 25-22-re kikapott Svédország csapatától a németországi világbajnokság B csoportjának második, vasárnapi fordulójában.

A svédek kemény védekezéssel, a magyarok – Görbicz Anita és Kovacsics Anikó révén – két kihagyott büntetővel kezdték a találkozót (1-3). Javuló védekezésének, Bíró Blanka védéseinek, illetve Klivinyi Kinga három góljának köszönhetően fordított a magyar válogatott, amely ekkor vezetett először a világbajnokságon (5-4).

Klivinyi csapattársa, az Érd színeiben szintén a magyar NB I-ben szereplő svéd Jamina Roberts is remekül célzott, a 15. percben mindketten négy találattal rendelkeztek.

Támadásban pontatlanná váltak a magyarok, emberelőnyben sem tudtak elhúzni ellenfelüktől, majd mivel tíz perc alatt csak egyszer találtak a hálóba, Kim Rasmussen szövetségi kapitány időt kért, mert ismét a svédek kerültek előnybe (7-9).

A skandinávok kapusa, Johanna Bundsen is remekül védett, de mivel Kovács Anna értékesítette a megítélt büntetőket, és közben sikerült átvészelni egy emberhátrányt, a magyar válogatott a szünet előtt egyenlített (11-11).

A második felvonás elején sem találta a svéd védekezés ellenszerét a magyar csapat, ezért Rasmussen alig több mint öt perc után időt kért. Jamina Roberts és Isabelle Gulldén góljaival először volt három találat a különbség a csapatok között (12-15).

Nem volt olyan időszak, amikor a magyarok védekezése és támadójátéka egyszerre jól működött volna, ráadásul Gulldén hétmétereseivel tovább növelte előnyét Svédország (15-19).

Bíró Blanka továbbra is bravúrokat mutatott be, de az ellenfél kapuja előtt csapattársaiból hiányzott a bátorság, a határozottság és a lendület. Schatzl Nadine találataival tartotta magát a válogatott, de mivel nem tudta csökkenteni a hátrányát, a második mérkőzését is elveszítette.

A mezőny legeredményesebb tagja Gulldén volt hét góllal, Roberts hatszor talált be. A meccs legjobbjának – a norvég-magyar találkozóhoz hasonlóan – ezúttal is az ellenfél kapusát, Johanna Bundsent választották.

A magyar szövetség statisztikája szerint a két csapat 26. alkalommal találkozott egymással, 18 magyar győzelem és négy döntetlen mellett ez volt a negyedik svéd siker.

A magyarok szombaton 30-22-re kikaptak a világ- és Európa-bajnok norvégoktól, következő ellenfelük pedig az ugyancsak pont nélkül álló Argentína lesz, kedden 14 órától. A csoportnak tagja még Lengyelország és Csehország. A nyolcaddöntőbe az első négy helyezett jut.

Női világbajnokság, B-csoport, 2. forduló:
MAGYARORSZÁG-SVÉDORSZÁG 22-25 (11-11)
Bietigheim, játékvezetők: Koo, Lee (dél-koreaiak).

MAGYARORSZÁG: Bíró, Janurik (kapusok), Bódi, Görbicz 3, Háfra 2, Kisfaludy, Klivinyi 5, Kovács A. 4 (3), Kovacsics 3, Lukács, Mayer, Mészáros, Schatzl 5, Szekeres, Szöllősi-Zácsik, Tóth G. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen.

SVÉDORSZÁG: Idéhn, Bundsen (kapusok), Alm, Blomstrand 2, Fernis, Gulldén 7 (4), Gustin 2, Hagman 4 (1), Jacobsen, Lagerquist, Mellegard 2, Roberts 6, Sand, Strömberg, Toft Hansen 2, Westberg. Szövetségi kapitány: Henrik Signell.

lövések/gólok: 49/25 (51%), illetve 44/22 (50%)
Kiállítások: 14, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 5/3, ill. 10/5.

További eredmények:
LENGYELORSZÁG-CSEHORSZÁG 25-29 (15-12)
ARGENTÍNA-NORVÉGIA 21-36 (13-18)

A B-csoport állása:
1. Norvégia 4 p
2. Csehország 4 p
3. Lengyelország 2 p
4. Svédország 2 p
5. Magyarország 0 p
6. Argentína 0 p.

(MTI)

fotó: Magyar Kézilabda Szövetség / Kovács Anikó