Háromgólos siker az Európa-bajnok spanyolok ellen!

A magyar férfi kézilabda-válogatott óriási meglepetésre 32-29-re legyőzte szerdán az Európa-bajnoki címvédő Spanyolországot az Eurokupa első fordulójában, Veszprémben.

A koronavírus-járvány miatt rendkívül tartalékos házigazdák meccskeretében hét újonc is szerepelt. Gulyás István szövetségi kapitány szintén megbetegedett, ezért José María Rodríguez Vaquero és Nagy László irányította a csapatot.

Mikler Roland bravúros védéseinek és az összeszedett támadójátéknak köszönhetően jól kezdtek a házigazdák, így a spanyolok csak a 11. percben tudták átvenni a vezetést. Bodó Richárd lövései pontatlanok voltak, Máthé Dominik és Rosta Miklós azonban remekelt, így csapatuk visszavette a vezetést, sőt egy 5-0-s sorozat után a 16. percben az Eurokupában is címvédő spanyolok időt kértek (11-7).

A magyarok lendületét és összpontosítását ez sem törte meg, a folytatásban is kiválóan teljesítettek védekezésben és támadásban egyaránt, a 25. percben óriási meglepetésre már 17-10 volt az állás, így Jordi Ribera szövetségi kapitány ismét időt kért.

Az első félidő utolsó három gólját a spanyolok szerezték, és mivel a szünet előtt kettős emberelőnybe kerültek, a második felvonás elején felzárkóztak 17-14-re. A vendégek egyre szigorúbban védekeztek és igyekeztek gyorsabban támadni, ám a magyar válogatott erre is megtalálta az ellenszert, és határtalan lelkesedéssel a 48. percre visszaállította a hétgólos különbséget (28-21).

A hajrában sem változott a játék képe, és bár a legutóbbi két Európa-bajnokság győztesének sikerült kozmetikáznia az eredményt, a magyar csapat végül 32-29-re nyert.

A mezőny legeredményesebb játékosa Rosta Miklós volt hét góllal, Máthé Dominik ötször talált be, Bodó Richárd viszont mind az öt lövését elrontotta. A spanyolok közül Rubén Marchán hat gólt dobott. A meccs legjobbja Mikler Roland volt.

A két együttes 37. alkalommal találkozott egymással, 19 spanyol siker és öt döntetlen mellett ez volt a 13. magyar győzelem.

Nagyon komplett mérkőzést tudtunk játszani, a srácok az utolsó percig nagyon akartak, kitették a szívüket, lelküket a pályára. Mindenki kivette a részét a sikerből. Az volt a legfontosabb, hogy hatvan percen keresztül mi domináltunk” – nyilatkozta Chema Rodríguez, a magyar válogatott edzője.

Nagy László hozzátette, a szakmai stáb maximálisan elégedett, mert mindenki felszabadultan játszott és teljesítette az elvárásokat.

A magyar szövetség oldalán Nagy László és a válogatott újonca, Hanusz Egon nyilatkozott.

Nagy László így értékelt a mérkőzést követően:
„Nagyon jó mérkőzést játszottunk. Kezdetben nem gondoltuk, hogy az Európa-bajnok ellen lenne valós esélyünk. Érezhető volt a spanyol kereten is, hogy a koronavírus miatt nem teljes kerettel érkeztek. Óriási büszekség ez a győzelem, de a látottak voltak az igazán imponálóak számunkra, ugyanis az elmúlt napokban elvégzett munkát visszaláttuk a pályán. Azt kértük a játékosoktól, hogy  játszanak felszabadultan. Arra is fel voltunk készülve, hogy a spanyolok pillanatok alatt visszajönnek a mérkőzésbe, ez így is történt, de tartottuk magunkat és a három-négygólos előnyünket is.”

Hanusz Egon, a magyar válogatott újonca is megosztotta gondolatait a találkozó kapcsán.
„Szeretném megköszönni a lehetőséget, ez volt az első alkalmam a válogatottban és egyből a spanyol válogatot ellen léphettem páylára. Az elmúlt napok alapján elmondhatom, hogy nagyon jó a hangulat a magyar válogatottban. A mérkőzést tekintve, jól kezdtünk, de aztán jött egy hullámvölgy, ahogy a második félidőben is, de ezeken felül tudtunk emelkedni és az irányításunk alatt tartottuk a találkozót.”

A magyarok szombaton 18 órától a horvát válogatott vendégei lesznek Eszéken. A sorozat negyedik résztvevője Szlovákia.

Az Eurokupában rendszerint azok a csapatok indulnak, amelyek már kijutottak a következő Európa-bajnokságra, ezért nem vesznek részt a selejtezősorozatban. A magyarok a szlovákokkal együtt házigazdái lesznek a 2022-es tornának, így a kontinensbajnoki címvédő spanyolokkal, valamint a legutóbb ezüstérmes horvátokkal játszanak az európai szövetség versenysorozatában jövő májusig.

A vendégek mindössze egyszer, a 11. percben 7-6-nál vezettek.

Eredmény, férfi Eurokupa, 1. forduló:
Magyarország-Spanyolország 32-29 (17-13)
Veszprém, játékvezetők: Cindric, Gonzurek (horvátok).

Magyarország: Mikler, Székely (kapusok), Bodó, Bóka 4, Bujdosó 2, Hanusz 4, Ilic, Kovacsics, Leimeter, Ligetvári, Máthé 5 (1), Rosta 7, Szita 4, Szűcs 3, Tóth Á. 2, Vajda 1
Edző: Chema Rodriguez.

Spanyolország:: Perez de Vargas, Hernández (kapusok), Canellas 1, Entrerríos 3, Fernández 2, Figueras 2, Gómez 1, Izquierdo 2, Maqueda 4, Marchán 6, Morros, Odriozola 5, Serradilla 1, Tarrafeta 2
Szövetségi kapitány: Jordi Ribera.

Kiállítások: 4, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 1/1, ill. 2/1.

2. forduló:

November 7., szombat, Eszék:
Horvátország–Magyarország 18:00

fotó: MKSZ / Cseh Péter