Hasznos állomás lehet az Eb

A Magyar Kézilabda Szövetség női Európa-bajnokságot megelőző sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a különleges és meglehetősen bizonytalan helyzetre való tekintettel nincs hivatalos célkitűzés a kontinenviadalra, a csapat azonban komoly szakmai célokkal készül a tornára.

Az együttes fókuszában a márciusi olimpiai selejtezőn való sikeres szereplés áll, ebből a szempontból a kontinensviadal kiváló lehetőség a gyakorlásra és a csapat fejlődésére – számoltbe az mksz.hu.

– Az idei év rendkívüli. A közel azonos tudású csapatok esetében megjósolhatatlanok az eredmények, nem lehet megmondani ki, milyen formában van, ki tud pályára lépni. A szakmai alelnökökkel, Pálinger Katalinnal és Kirsner Erikával konzultálva éppen ebből fakadóan nincs konkrét célkitűzés megfogalmazva a mostani Eb-re. Reméljük, hogy együtt tudunk lenni, és vigyázunk egymásra. Szakmai céljaink vannak, de természetesen nagyon jó eredményt szeretnénk elérni – tájékoztatott Görbicz Anita, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja, a női válogatott szakmai tanácsadója,.

– A keret nagy része hétfőn este érkezett, illetve Elek Gábor öt kerettaggal együtt szerdán csatlakozott hozzánk nagy örömünkre, így ténylegesen a már megszokott munkamegosztásban dolgozunk. Örülünk, hogy lesz Európa-bajnokság, valamint annak is, hogy együtt vagyunk, együtt tudunk dolgozni. Igyekszünk minden pillanatot a javunkra fordítani, kihasználni maximálisan az edzéseket is, a helyzetet tekintve inkább rövidtávú, de pontos célokat meghatározni – kezdte Danyi Gábor, a válogatott szövetségi kapitánya. – A játékosok szintén lelkesek és céltudatosan dolgoznak. A legfőbb célunk, hogy épüljünk, amellett, hogy szeretnénk minél jobb eredményt elérni, minden helyzetből, mérkőzésből kihozni a legjobbat. Jó, fontos és hasznos állomásnak szeretnénk tekinteni a kontinensviadalt. Számomra hatalmas megtiszteltetés, hogy szövetségi kapitányként vezethetem a válogatottat, óriási dolog és a szakma csúcsa. Igyekszem a legjobbat nyújtani, minden tőlem telhetőt megtenni a csapat sikerességéért. Egy álom vált valóra azzal, hogy képviselhetem a hazámat, nagyon nagy boldogság ez számomra és emiatt is nagyon várom ezt a tornát. A csapatot tekintve, mi azt gondoljuk, hogy a jelen helyzetben legjobb formában lévő játékosokat tudtuk behívni. Eddig elkerültek minket a sérülések, reméljük ez továbbra is így fog maradni. Nem csak egy mérkőzésre, hanem az előttünk álló feladatokra is koncentrálnunk kell, elosztani a terheket, figyelembe venni, hogy ki milyen állapotban van aktuálisan, természetesen a sikerességet is figyelembe véve. Szeretnénk látni a hibáinkat, hogy miben vagyunk jók és ezek által előrébb lépni magunkhoz képest. Maga a torna jó lehetőség tehát számunkra, hogy fejlődjünk, a különleges körülmények által pedig magunkat, a csapatot, a játékosokat és a szakmát is jobban meg tudjuk ismerni, ennek pedig lehet egy erős összekovácsoló ereje lesz.

– Rendkívül kaotikus a helyzet, nem lehet tervezni, sem a saját csapatunk tekintetében, de legfőképpen az ellenfeleink elleni felkészülést nehéz megoldani. Nagyon nehéz most megjósolni, hogy a riválisok, milyen formában vannak ténylegesen. Intenzív munka vár ránk, ahogy elindul a torna, mivel csak ott fogjuk tudni rendesen feltérképezni az ellenfeleinket – számolt be a szakmai stáb és a csapat előtt álló nehézségekről Elek Gábor, a válogatott szövetségi kapitánya. – A hollandok játszottak nemrégiben, róluk van némi képünk, de a többi válogatott, beleértve minket is, az év elején, vagy a tavalyi vb-n lépett utoljára pályára. Itt képtelenség előre számolni, bejósolhatatlan, hogy mi lesz. A saját játékosaink állapotát látjuk csak, véleményem szerint a magyar válogatottat sújtotta a legjobban a járvány, fizikai állapotunkat tekintve nagyon messze vannak a játékosok az ideálistól, többen nagyon régen, keveset vagy egyáltalán nem játszottak mérkőzést. Nem akarunk kifogásokat keresni, meg akarjuk oldani ezt is, de látni kell, hogy nem egyszerű a helyzetünk. A válogatott az idén még nem játszott mérkőzést, így a svédek elleni találkozókat felmérőnek tekintjük, szeretnénk stabilitást látni a játékunkban. Tehát ezen a két összecsapáson nem az eredményesség a cél, hanem a már jól működő, valamint működőképes formációkat, lehetőségeket szeretnénk megnézni. A csapat legfontosabb célja a márciusi olimpiai selejtező sikeres megvívása, az erre való felkészülésben nagyon nagy szerepe lesz az Európa-bajnokságnak. Azzal viszont, ami rajtunk kívül áll, nem szeretnénk foglalkozni, mert nem tudunk rajta változtatni. Megyünk előre és csináljuk a dolgunkat.

– A jelenlegi helyzetben a legrosszabb a bizonytalanság. Az egész ősz arról szólt, hogy vajon mi lesz holnap, lesz-e mérkőzés, tudunk-e menni edzésre. Ugyanígy volt az Eb-vel kapcsolatban is, de szerencsére ez már biztossá vált. Viszont épp ezek emiatt, véleményem szerint a mentális állapot lesz a legnagyobb kérdés, mert ilyen helyzetben még soha nem voltunk – mondta Kovacsics Anikó, a válogatott csapatkapitánya. – A fizikai állapotunk sem olyan, amilyet szeretnénk, sokat kellett otthon ülnünk a karanténban. Mindezek ellenére úgy érzem, hogy érhetünk el jó eredményt ezen az Eb-n, ha összefogva, csapatként megyünk előre. Szerencsére minden rendben van és jól vagyunk, remélem, hogy innentől kezdve legfőképpen csak a pályán lévő dolgokra kell koncentrálnunk. Egy feladatunk van, teljesíteni, játszani és a céljainkért dolgozni, erre pedig nagyon jó lehetőség lesz ez az Európa-bajnokság.

Tóth Eszter, a csapat újonca a válogatottsággal kapcsolatban elmondta: – Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy a csapat tagja lehetek. Már régóta vágytam rá, hogy megkapjam a behívót. Szeptember végén már bele is kóstolhattam kicsit az itteni munkába az összetartás során. Nagyon jól éreztem magam, így örülök, hogy most is kerettag lehetek és utazhatok a kontinensviadalra. Talán annak köszönhető leginkább, hogy most bekerültem a válogatottba, hogy sokkal érettebb lett a játékom, valamint a klubcsapatom húzóemberévé tudtam válni, ezzel fel tudtam hívni a figyelmet magamra – árulta el az irányító. – Bízom benne, hogy jó eredményt tudunk elérni az Eb-n, a csapategységben bízom én is a leginkább, hiszen hosszú és nem egyszerű út áll előttünk, és csak így tudjuk majd sikeresen venni az akadályokat. Én személy szerint is örülök annak, hogy megrendezik a tornát, hiszen ez lesz életem első Eb-je, de a csapat szempontjából is nagyon fontos lesz, az a legjobb gyakorlási lehetőség, ha mérkőzéseken, komoly ellenfelek ellen tudunk együtt játszani, gyakorolni, ami a márciusi olimpiai selejtező szempontjából rendkívül fontos.

– Nagyon jól érzem magam a válogatottnál betöltött szerepemben. Edzéseken és edzésen kívül is át tudom beszélni a lányokkal, hogy ők mit látnak, én hogyan látom a játékukat. Én egyfajta mediátorként, kapocsként működöm a szövetségi kapitányok és a játékosok között – hangsúlyozta szakmai tanácsadói szerepéről Görbicz Anita. – Ez egyrészt azért fontos és előnyös, mert ha egyből egy problémával, gondolattal nem szeretnének az edzőkhöz menni, akkor velem meg tudják beszélni. Nagyon jó a hangulat, kezd kialakulni egy igazán jó csapategység, ez pedig jó előjel a kontinensviadal előtt, hiszen most mindenkire nagy szükség van. Én is ezt sulykolom a lányokba, hosszú lesz ez az Eb, ki tudja, milyen helyzetekkel kell majd megküzdenünk. Próbálok mindenben segíteni a lányoknak, és természetesen az edzőknek is. Jó érzés a közös munka, a lányok vevők a meglátásaimra és végre is hajtják őket. Azzal már nem foglalkozunk, hogy jó vagy rossz, hogy megrendezik az Európa-bajnokságot. Mi a csapattal örülünk, hiszen végre játszhatunk meccseket, a lányok is nagyon várták már ezt a megméretést. Bízunk benne, hogy a feltételek és a körülmények adottak lesznek majd a helyszínen, hogy megfelelően vigyáznak ránk és csak a pályán történtekre kell majd koncentrálnunk. Megyünk előre, mindig csak a következő mérkőzésre koncentrálva.

A magyar válogatott pénteken utazik el Svédországba, ahol két felkészülési mérkőzést vív a házigazdák ellen, majd hétfőtől Dániában készül tovább a kontinensviadalra.

A magyar válogatott Eb-kerete:
Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZIKORA Melinda (Siófok KC)
Jobbszélsők: FALUVÉGI Dorottya (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: CSISZÁR-SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), TOMORI Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók: KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), LAKATOS Rita (Váci NKSE), TÓTH Eszter (Motherson Mosonmagyaróvár)
Beállók: PÁSZTOR Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), TÓVIZI Petra (DVSC Schaeffler), HELEMBAI Fanny (Váci NKSE)
Balátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), KÁCSOR Gréta (Váci NKSE), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők: MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi kapitány: DANYI Gábor, ELEK Gábor
Szakmai tanácsadó: GÖRBICZ Anita
Kapusedző: BAKOS István
Erőnléti edző: HOLANEK Zoltán
Mentráltréner: DR. BALOGH László
Csapatorvos: DR. LOHNER Balázs
Fizioterapeuta: SZIKRA-MEZEY Csaba
Masszőr: SÁNDOR Dániel
Technikai vezető: HILL Péter
Video-koordinátor: KOVÁCS Márk
Médiamenedzser: LISZKAY Gábor

Női Európa-bajnokság, 2020. december 3-20., Dánia
Csoportbeosztás:
A-csoport (Herning): Franciaország, Dánia, Montenegró, Szlovénia
B-csoport (Herning): Oroszország, Svédország, Spanyolország, Csehország
C-csoport (Kolding): Hollandia, Magyarország, Szerbia, Horvátország
D-csoport (Kolding): Románia, Norvégia, Németország, Lengyelország
A csoportok első 3-3 helyezettje jut a középdöntőbe.

A magyar válogatott felkészülési mérkőzései:
November 28. 16:30, Trollhättan: Svédország–Magyarország (tv: Sport2)
November 29. 15:30, Trollhättan: Svédország–Magyarország (tv: Sport2)

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
December 4. 18:15: Magyarország–Horvátország (tv: Sport1)
December 6. 16:00: Magyarország–Szerbia (tv: Sport1)
December 8. 20:30: Hollandia–Magyarország (tv: Sport1)

A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon (Kolding): december 10., 12., 14., 15.
Elődöntők, az 5. helyért (Herning): december 18.
Döntő, a 3. helyért (Herning): december 20.

 

fotó: MKSZ