Hatalmas magyar siker: 24 év után újra két magyar döntős a vb-n

Nagy sikert értek el a magyar tornászok: a kétszeres Európa-bajnok Kovács Zsófia felemáskorláton, a Világkupa-szériagyőztes Bácskay Csenge pedig ugráson kvalifikált a szerenkénti döntőbe a tornászok Kitakyusuban zajló világbajnokságán, magyar női vb-szerfináléra pedig utoljára 1997-ben volt példa.

A selejtezők második napján a női mezőny utolsó három csoportja lépett a szerekhez – a férfiak kvalifikációs versenye néhány óra múlva kezdődik – ennek köszönhetően eldőlt, a magyarok mely szereken, hogyan zárják a vb-selejtezőket, amelynek 2. csoportjában még hétfőn mutatkoztak be Kovácsék – számolt be a Magyar Torna Szövetség.

Előzetesen az ugráson Világkupa-szériagyőztes Bácskay Csengének és a kétszeres Európa-bajnok Kovács Zsófiának volt esélye a fináléba kerülésre, előbbinek ugráson, míg utóbbinak felemáskorláton. A kvalifikáció első napja után mindketten a harmadik pozícióból várták a folytatást, a szerenkénti döntőkbe a legjobb nyolc versenyző kerülhetett be, de országonként csak két fő. Érdekesség, hogy mindkettőjüket ugyanaz a két tornász, a brazil Rebeca Andrade, valamint az orosz Angelina Melnikova előzte meg, így mindkét magyar sportoló ötödikként jutott a legjobbak közé (Kovács Zsófia felemáskorláton 14.433; Bácskay Csenge, ugráson 13.666 ponttal).

A két versenyző fináléba kerülése több szempontból is kiemelt jelentőségű, ugyanis világbajnokságon legutóbb női szerdöntőbe 1997-ben Varga Adrienn került be, Lausanne-ban, mégpedig ugráson, ahol negyedik lett. Egynél több szerenkénti finálé pedig 1992-ben Párizsban volt – igaz akkor négy is – , ott a felemáskorlátot tekintve Molnár Krisztina ötödikként zárt, míg Ónodi Henrietta megnyerte az ugrást.

A magyarok egyéni összetett fináléjához sem hiányzott sok, Bácskay Csenge (48.698) első, Székely Zója (48.565) második számú tartalék lesz.

A világbajnokság programja kedden a férfiak selejtezőivel folytatódik, ahol a nyolc csoportból az első kettő mutatkozik be (a magyarok a másodikban szerepelnek), így esetükben is csak szerdán lehet végleges eredményre számítani a selejtezők tekintetében.

Kovács Zsófia:

Nagyon örülök, hogy sikerült bekerülni a döntőbe. Nem volt tiszta gyakorlat, ezt én is éreztem, de elég jó pozícióban sikerült kvalifikálni! Nagyon boldog vagyok, és a következő napokban azon leszek, hogy az apró hibákat kijavítsam a fináléra!

Bácskay Csenge:

Nagyon nagyon boldog vagyok a döntőbe kerülést illetően, örülök, hogy sikerült mindkét ugrást jól bemutatnom. Nem tudtam, hogy ez mire lesz elég, de bevallom őszintén, reménykedtem végig.

Draskóczy Imre, szövetségi kapitány:

Számolgattam, hogy amióta kapitány vagyok, azóta világbajnokságon nem volt szerdöntő, felemáskorláton például legutóbb 1992-ben. Azt gondolom, hogy ez óriási tett, áttörés és hatalmas siker egyben. Alapvetően a csapatépítés folyamatában vagyunk, és reméljük, hogy csapat szinten is fejlődünk, és eljuthatunk csapattal is az olimpiára. Bízom benne, hogy ez a siker majd nagy töltést ad az otthoniaknak is, akik így elhiszik, hogy magyar lányok is be tudnak jutni vb-döntőbe. Úgy érzem, a legfontosabb az önbizalom, ami sokszor hiányzik a magyarokból, hogy elhiggyék: ők is ott tudnak lenni a legjobbak között. Most az olimpia után minden csapat fiatalításon megy keresztül, így akik itt vannak a vb-n, azok a nemzetek, illetve versenyzők határozzák majd meg a női torna következő éveit. A magyar női tornának igenis helye van a legjobbak között.

Dr. Magyar Zoltán, MATSZ-elnök:

Nagyon örülünk, hiszen 24 éve nem volt arra példa, hogy magyar női tornász ott legyen a szerfináléban. Ez egy teljes értékű vb, meglátjuk, mi lesz a döntőben. Az biztos, hogy nagy szeretettel szurkoljuk végig az egészet, mindenképpen szeretnénk pontokat hozni.

Altorjai Sándor, csapatvezető:

Nagyon boldog vagyok, hogy két szeren lett döntős tornász. Zsófiban nagyon bíztunk, de titkon Csengében is reménykedtünk. Legutóbb 1997-ben volt szerfinálé világbajnokságon a hölgyeknél, úgyhogy nagyon szurkolunk nekik. Innentől nincs mese, 19-re lapot kell húzni, meg kell próbálni felérni a dobogóra, mert van rá esély, még bátrabban, merészebben kell tornázni.

fotó: MATSZ