Hatalmas siker: Eb-győztes a magyar női junior kézilabda-válogatott!

Hibátlan mérleggel lett junior Európa-bajnok a magyar válogatott, Golovin Vlagyimir együttese magabiztos játékkal, hét góllal győzte le Hollandiát a döntőben.

A Magyar Kézilabda Szövetség hivatalos honlapjának vasárnapi beszámolója szerint telt hát előtt, óriási hangulatban zajlott a finálé, a magyar junior válogatott hibátlan mérleggel jutott a döntőbe, hat mérkőzésből hatot nyert meg Magyarország.

Végig uralta a mérkőzést a magyar csapat, már az első percben megszerezte a vezetést és innentől kezdve nem is adta ki a kezéből. Ugyan a 9. percben Hollandia fel tudott zárkózni és egyenlített is, de innentől kezdve esélyt sem adott Golovin Vlagyimir együttese ellenfelének. Kiváló védekezéssel játszott a magyar csapat, ráadásul az egész tornán szenzációsan védő Herczeg Lili a fináléban is sorra mutatta be a bravúrokat. A szünetre megnyugtató hét gólos előnnyel mentek a mieink.

A folytatásban is kiválóan játszott Magyarország, az első öt percben Hollandia ugyan közelebb tudott zárkózni, de Golovin Vlagyimir időkérése megtette a hatását, a hollandok öt gólnál továbbra sem bírtak közelebb kerülni, Herczeg Lili pedig a folytatásban is parádés formában védett. Nem kellett izgulnunk a hajrában sem a magyar válogatott végig vezetve, hat góllal győzte le ellenfelét, így megnyerte a junior Európa-bajnokságot!

A mezőny legjobbjának Herczeg Lilit választották. A magyar válogatott a csoportkörből való továbbjutással biztosította a helyét a jövő évi romániai U20-as világbajnokságon.

Női U19-es Európa-bajnokság, döntő:
Hollandia – Magyarország 20-27 (7-14)
Győr, játékvezetők: Boricic, Markovic (szerbek).
HOLLANDIA: Trooster, Schutrups, Huiberts (kapusok), Amsen, Daleman, Dekker 3, Krullaars 4, Nüsser 3 (1), Sprengers 4, Ternede, Theron, Tutert, Van 2, Van, Van 4 (1), Winkels. Edző: Monique Tijsterman.
MAGYARORSZÁG: Herczeg, Szabó D. (kapusok), Albek 1, Arany 4, Bánfai, Kácsor 2, Kellermann, Kuczora 3, Pál 4 (3), Schatzl 4, Simon 2, Stranigg, Szilovics, Tóth 4, Vámos 2, Zsiborás 1. Edző: Golovin Vlagyimir.

Kiállítások: 6, ill. 4.
Hétméteresek: 3/2, ill. 3/3.

Golovin Vlagyimir, szövetségi edző: Az elején érezhetően gyorsabbak voltunk; a végére kicsit lelassultunk. Sikerült jól összeraknunk fejben a mai mérkőzést és végig összpontosítani tudtunk. A támadójáték volt a kulcs. Sikeresen alakítottuk ki a helyzeteket és viszonylag könnyen szereztünk gólokat. Úgy gondolom, hogy az önbizalom is a helyén volt. A második félidő első öt percét elkapkodtuk, de ez szerencsére nem számított. A kapusteljesítmény kifogásolhatatlan, viszont azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy előtte mindig remek védekezést láthattunk, s ezek együttesének köszönhető a mai eredmény.

Herczeg Lili:- Rettentően boldogok vagyunk, még fel sem fogtuk mi történt. A mérkőzés alatt végig izgultam, de szerencsére ez csak hozzátett a teljesítményhez. A szurkolók támogatása elképesztő volt, a döntő megnyeréséhez viszont kellett a csapatmunka is. Nem zavar, hogy nem én kaptam a torna legjobb kapusa címet, Anna Vereshchak is megérdemelte, emiatt nincs bennem fájdalom.

Az Európa-bajnokság végeredménye:
1. Magyarország
2. Hollandia
3. Norvégia

A magyar válogatott Eb-kerete:

Kapusok: HERCZEG Lili (NEKA), SZABÓ Dóra (DVSC Schaeffler)
Jobbszélsők: ARANY Rebeka (DVSC Schaeffler), BÁNFAI Kíra (MTK Budapest)
Jobbátlövő: ALBEK Anna (Graz, osztrák)
Irányítók: PÁL Tamara (Győri Audi ETO), TÓTH Nikolett (FTC-Rail Cargo Hungaria), KELLERMANN Dóra (Győri Audi ETO)
Beállók: SIMON Armilla (Érd), ZSIBORÁS Luca (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KÁCSOR Gréta (GVM Europe-Vác), VÁMOS Petra (NEKA), SZILOVICS Fanni (Győri Audi ETO), KUCZORA Csenge (GVM Europe-Vác)
Balszélsők: SCHATZL Natalie (Érd), STRANIGG Zsófia (MTK Budapest)

Szövetségi edző: GOLOVIN Vlagyimir
Edző: PIGNICZKI Krisztina

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó