Hatalmas siker: olimpiai kvótát szerzett a magyar női asztalitenisz-válogatott!

A magyar női válogatott bravúros, 3–1-es győzelmet aratott a házigazda portugálok ellen az olimpiai csapatselejtező nyolcaddöntőjében, ezzel kijutott a tokiói olimpiára! A férfiválogatottunk szintén remekelt, és a fehéroroszok elleni 3–0-s sikerével egy lépésre került a kvótától.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség csütörtök esti beszámolója szerint a női válogatottunk a tavalyi Európa-bajnokság elődöntőjében 3–1-re kikapott Portugáliától még Póta Georginával a fedélzeten. Ő most áldott állapota miatt nem állhatott Bátorfi Zoltán rendelkezésére, míg a portugálok előhúzták a „semmiből” a 41 éves, világranglista-420. Luo Xuét, így három kínaival sorakoztak fel, ráadásul hazai pályán. A lecke tehát fel volt adva, de a magyar játékosok kitűnően felmondták.

A párost nálunk ismét Pergel Szandra és a Póta helyére behívott Fazekas Mária játszotta, és ahogy a horvátok ellen szerdán, úgy ezúttal is remek pingpongot bemutatva diadalmaskodtak, Luo Xue és Shao Jieni erejéből egy játszma megnyerésére futotta.

A portugálok joggal bízhattak benne, hogy legjobbjuk, a világranglista korábbi 15., jelenlegi 41. helyezettje, Yu Fu egyenlőre alakítja az állást. Az első játszmát könnyedén meg is nyerte Madarász Dóra ellen, ő azonban egy 15:13-as szettel egalizált, majd olyan lendületbe jött, hogy fokozatosan megtörve ellenfelét bravúros győzelmet aratott!

Következett a két balkezes, Shao Jieni és Pergel csatája. A Budaörs játékosának meggyűlt a baja ellenfele füles (vagy más néven tomahawk) szervájával, nagy mértékben emiatt nem tudta jobban megszorítani a 3:1-re nyerő portugál-kínait.

Madarász a második meccsén is egy tollszárfogással játszó riválissal nézett szembe Luo Xue személyében. Nem ez volt azonban az egyetlen párhuzam a Yu Fu elleni meccsével, hiszen az általa bemutatott játék és a végkimenetel is ugyanolyan csodás volt, azzal a különbséggel, hogy ezúttal 2:1-es szetthátrányból fordított. A végeredmény tehát 3–1 lett ide, a magyar csapat kvalifikálta magát a tokiói olimpiára. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ötkarikás játékokon női egyesben is indulhat legalább két magyar asztaliteniszező.

SZAMSZONOVON TÚL, FALCKON INNEN

A férfiválogatottunk a nőihez képest egy nappal később kezdte meg szereplését Gondomarban, mégpedig a fehéroroszok ellen. Fontos volt a jó rajt, és az Ecseki Nándor, Szudi Ádám páros nem is okozott csalódást. Meg kellett dolgozniuk a sikerért, Aljakszandr Hanyin és Pavel Platonov ellen 2:1-es szetthátrányból nyertek.

Ezt követően a világranglistán folyamatosan felfelé kúszó Majoros Bence (59.) a sorozatban hetedik olimpiájára készülő Vlagyimir Szamszonovval találkozott, aki már 43 éves, ám még mindig a 22. helyen jegyzik a ranglistán. Ez alapján papíron ő volt az összecsapás esélyese, az első két szett mégis Majorosé lett. A fehérorosz veterán megélt már egyet s mást, most sem esett kétségbe, és viszonylag könnyen egyenlített. A döntő játszmában Majoros új erőre kapott, 5:2-es vezetéssel fordult, és 5:3 után már nem engedett több pontot klasszis ellenfelének.

A Szudi–Hanyin meccs a világranglistás helyezések (126. vs. 146.) alapján inkább nekünk állt, de sokáig úgy alakult, mint az előző parti. Az alacsonyabban rangsorolt játékos, azaz Hanyin kétszettes előnybe került, majd Szudi egyenlített. Ő viszont – ellentétben Szamszonovval – lendületből megnyerte a döntő játszmát is, ezzel a magyar csapat kiejtette a fehéroroszokat.

Az olimpiai kvótáért pénteken a svédeket kellene még legyűrni, akik a világbajnoki ezüstérmes Mattias Falckkal a soraikban 3–0-s győzelemmel léptek túl a spanyolokon.

OLIMPIAI CSAPATSELEJTEZŐ, GONDOMAR
NŐK, NYOLCADDÖNTŐ
Magyarország–Portugália 3:1
Fazekas Mária, Pergel Szandra–Luo Xue, Shao Jieni 3:1 (7, –6, 8, 4)
Madarász Dóra–Yu Fu 3:1 (–5, 13, 7, 5)
Pergel–Shao 1:3 (–8, –6, 11, –8)
Madarász–Luo 3:2 (–8, 6, –8, 6, 7)

FÉRFIAK, A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Magyarország–Fehéroroszország 3:0
Ecseki Nándor, Szudi Ádám–Aljakszandr Hanyin, Pavel Platonov 3:2 (8, –12, –6, 10, 7)
Majoros Bence–Vlagyimir Szamszonov 3:2 (9, 8, –8, –6, 3)
Szudi–Hanyin 3:2 (–7, –8, 9, 10, 3)

fotó: International Tabble Tennis fb oldala