Hatalmas siker: sorozatban harmadszor is világbajnok Kiss Péter Pál!

A paralimpiai bajnok rajt-cél győzelmet aratott KL1 200 méteren, így 2019 és 2021 után, ezúttal is ő bizonyult a világ legjobbjának, míg Suba Róbert negyedik lett. Rozbora András hetedikként zárt KL2-ben, Kiss Erik pedig nyolcadik lett KL3-ban. Az épeknél középfutamokat rendeztek, Rendessy Eszter, Kopasz Bálint, Korisánszky Dávid és a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám-egység is finalista, a férfi kajak négyes viszont csak a B-döntőben folytathatja.

Megszerezte első érmét mi több, első aranyérmét Magyarország az idei ICF felnőtt gyorsasági és parakenu világbajnokságon! A Banook-tavon para szakágban már a szerdai rajt óta folyamatosan rendeznek döntőket, pénteken viszont már bőven volt magyar érdekeltség is – számolt be pénteken a magyar szövetség.

Férfi KL1 200 méteren rögtön kettő is, ugyanis a paralimpiai, világ-és Európa-bajnok Kiss Péter Pál mellett, Suba Róbert is ott volt a döntőben. Kiss már a rajt pillanatában magához ragadta a vezetést, győzelme pedig ezután egy pillanatig sem forgott veszélyben, fél hajóval előzte meg a brazil Luis Silvát. Suba Róbert is remekül teljesített, a negyedik helyen ért célba.

Nagyon vártam már ezt a versenyt és nagy izgalommal álltam be a rajtgépbe. Végre újra voltak nézők, szurkolók, s külön öröm, hogy sikerült nyernem.Féltem, hogy hideg lesz az idő, de egész kellemes volt, így maradt a rövidujjú. A rajt előtt éreztem a feszültséget mindenkin, ahogy magamon is, de az ellenfeleken azt is láttam, várják, hogy az űzött vad meglesz-e. Most először vagyok ezen a kontinensen, kellemes emlék lesz számomra ez a vb.

– mondta a Honvéd versenyzője, Kiss Péter Pál, aki 2019 és 2021 után sorozatban harmadik világbajnoki címét szerezte meg.

KL2-es sérültségi kategóriában Rozbora András már az előfutamban biztosította helyét a döntőben. A kettes pályáról rajtolva sajnos nem tudott beleszólni az érmekért folyó csatába, a hetedik helyen fejezte be a futamot. KL3-ban Kiss Eriknek szoríthattunk a fináléban, aki végül nyolcadikként zárt.

Az épeknél pénteken még középfutamokat rendeztek. Futamgyőztesként döntős Korisánszky Dávid C-1 200 méteren. Az MTK kenusa a beérkezés után beborult a vízbe, így egy pár pillanatig bizonytalanul várta az eredményt.

Kicsit izgultam, hogy elérem-e a vonalat, hogy ne zárjanak ki. Ezen a héten vagy 15-ször néztem meg, hogy hol van pontosan, hogy biztosan jó helyen legyen meg a berúgás, de szerencsére meglett a biztos továbbjutás. Az előfutamban voltak technikai hibáim, szörnyű volt a teljesítményem, egyszerűen béna voltam. Ez a mai jobb volt, de szerencsére van még egy felvonás, hogy megmutassam a világnak, hogy mi az, amit tényleg tudok. A bátyám felesége a vízreszálló stégen önkéntes, holnap pedig már a testvérem is itt lesz, és egy másik is itt van, egyetlen hiányzó a legidősebb bátyám.A menyasszonyom és a kisfiam pedig otthonról szurkolnak.

– nyilatkozta a futamot követően Koris.

Egészen más arcát mutatta férfi C-2 500 méteren a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám-páros is az előfutamhoz képest. Az egység remekül kapta el a rajtot, szinte az utolsó méterekig vezetett, és bár a kínaiak előztek a végén, a srácok így is kvalifikálták magukat a döntőbe.

Ez egy jó pálya volt, ki tudtuk magunkat hajtani. Nekem az előfutamban nagyon hiányzott az, hogy a végén beégjen a rendszer és tényleg kikormolódjon. Örülök, hogy bejutottunk az A-döntőbe. Ha a fináléra a finist is jól összerakjuk, akkor elérhetünk egy jó eredményt.

– értékelt Fekete Ádám.

Nem sikerült ugyanez azonban a férfi kajak négyesnek ötszáz méteren. A Kuli István, Csizmadia Kolos, Varga Ádám, Nádas Bence összeállítású hajó lemaradt az első három helyről – a harmadik egységtől éppen 13 századdal. Öt hajó is szinte együtt haladt, de a végén minimális előnnyel a csehek, a franciák és a házigazda kanadaiak szerezték meg a továbbjutó pozíciókat, míg Kuliék negyedikként értek a célba, így szombaton csak a B-döntőben szállhatnak vízre.

Nehéz mit mondani, a pályának gyakorlatilag egyik része sem volt jó.

– értékelt röviden, de lényegre törően a vezérevezős, Kuli István.

Élete első felnőtt világbajnokságán Balogh Gergely is a B-döntőre készülhet K-1 500 méteren, miután középfutamában – a négyeshez hasonlóan – negyedikként zárt.

Szerettem volna A-döntőzni, így nem vagyok elégedett. A jövőben még többet kell készülni, edzeni, és akkor biztos vagyok benne, hogy meglesz.

– mondta a 21 éves kajakos.

Rendessy Eszter folytatta kiváló szereplését a vb-n, ezúttal a női K-1 500 méter középfutamában. A fináléba kerüléshez az első három hely valamelyikén kellett végeznie, féltávnál épp a harmadik volt. A második kétszázötven méteren még jobban beleerősített, megelőzte a horvát Anamaria Govorcinovicot, és német Jule Hake mögött beérve – az ezer méteres távhoz hasonlóan – biztosította helyét a szombati döntőben.

Egész jól sikerült a rajtom, magamhoz képest tudtam javítani, de remélem, hogy a továbbiakban még jobban sikerül a versenyzés. A döntőre nincs célkitűzésem, szeretném élvezni minden pillanatát, és minél több tapasztalatot gyűjteni.

– nyilatkozta Rendessy.

Fejes Dániel ötödik lett a C-1 500 méter középfutamában, így a B-döntőben szoríthatunk majd neki.

Jó pálya volt. Úgy tűnik, jelenleg ez a realitás. A következő feladat a B döntő, azt akarom minél jobban megcsinálni.

– értékelt szűkszavúan a 22 éves kenus.

A nap első felét a férfi K-1 1000 méter középfutamai zárták. Az olimpiai bajnok Kopasz Bálint a táv háromnegyedében fölényesen vezetett az utolsó kétszázötvenen viszont látványosan visszavett a tempóból, és bár a cseh Dostal megelőzte őt, így is magabiztosan várhatja a szombati döntőt.

Pont úgy sikerült ez a középfutam, ahogyan elterveztem, erős rajttal, erős utazótempóval, aztán a végén jött Dostal, aki szokott a végén meccselni az előfutamoknál is, én nem vagyok ilyen. Majd a döntőben. Lesz pár nagyon erős versenyző a fináléban, például Dostál is, aki remek formában és hangulatban érkezett a versenyre. Én az utolsó 200 méteren kiengedtem, ami ahhoz kellett, hogy a délutáni K–2-es középdöntőben Nádas Bencével jól menjünk. Ő ment egy maximális erőbedobású 500 métert, úgyhogy fáradtak az izmai, én szerencsére tudtam arra tartalékolni kicsit, biztos örülni fog neki.

– értékelt az olimpiai bajnok.

fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség