Hazaérkeztek az Eb magyar hősnői

Hatalmas ováció fogadta a Budapestre hétfőn este a mersini torna Európa-bajnokságról hazaérkező éremszerzőket, a Bácskay Csenge, Böczögő Dorina, Kovács Zsófia, Makovits Mirtill, Székely Zója alkotta felnőtt és a Balázs Kíra, Béke Flóra, Mayer Gréta, Peresztegi Nóra és Szmirnov Anna összeállítású juniorcsapatot.

A koronavírus okozta helyzet ellenére is sokan kijöttek ünnepelni a Liszt Ferenc repülőtérre, hogy köszöntsék a sikert-sikerre halmozó tornászokat, akik elképesztő teljesítményt nyújtottak a törökországi kontinensviadalon. Volt oka az örömre a most hazaérkezett delegációnak, a válogatottat hosszú percekig éltettek a repülőtérre kilátogató szurkolók, családtagok, barátok, edzők, klubtársak, akik csokrokkal, lufikkal, plüssökkel várták a lányokat.

A juniorok a nemzetek versenyében bronzérmet nyertek, az egyéni döntőkben Mayer Gréta gerendán ezüst-, talajon bronzérmet szerzett. A felnőttek megismételték a junior csapat bravúrját, és ők is felértek a dobogó harmadik fokára.

Az igazi szenzáció azonban a szerdöntőkben következett: a dunaújvárosi Kovács Zsófia ugráson és felemáskorláton is Európa-bajnoki címet szerzett, így a magyar női torna történetében Kovács az első kétszeres Európa-bajnok.

(A kétszeres Európa-bajnok,Kovács Zsófia, fotó: MATSZ/Freschli József)

Székely Zója második lett, ami szintén történelmi tett, hiszen két magyar tornásznő még soha nem állt dobogón egyszerre kontinensviadalon.

Altorjai Sándor, csapatvezető: 

Hatalmas eredménynek értékelem a lányok teljesítményét. Histórikus léptékű volt, amit tettek Mersinben. Tudjuk, hogy ez egy csonka Eb, ennek ellenére ez semmit nem von le a lányok produkciójából. Ezek a gyakorlatok mindenhol megállják a helyüket, és ez a későbbiekre nézve is jelentős, mert mutatja, hogy van potenciál ezekben a lányokban. Az pedig a hab a tortán, hogy a nemzetek versenyében az éremtáblázaton a második helyen végeztünk.

fotó: MATSZ/Freschli József