Hét magyar fiatal a Freestyle Street Workout Világbajnokságon!

A Freestyle Street Workout Világbajnokságot idén augusztusban tizedik alkalommal rendezik meg Lettország fővárosában Rigában, melyre kiválasztásra kerültek a magyar indulók.

A Nemzeti Bajnokság során – a WSWCF (World Street Workout and Calisthenics Federation, Riga, Európa, 79 tagország, magyar szövetségi tag: Csák Dániel) koordinálása alatt – a Szabadtéri Testnevelési Sportegyesület kvalifikál kategóriánként magyar bajnokokat az évente megrendezésre kerülő világbajnokságra, a két fordulós (elődöntő, döntő) kiválasztás során a versenyzők szekvenciális, tetszőlegesen összeállított gyakorlatokat mutattak be, időkorláthoz kötve.

Az értékelést szakmai bizottság végzi, a szempontok között szerepel a gyakorlatok elemerőssége, kivitelezésének minősége, továbbá az elemkombinációk komplikáltsága.

 

2022-ben a Magyar Delegáció tagjai:

Freestyle Női Kategória: Hangrád Vivien (23) és Vachter Adrienn (24)
Freestyle Férfi Könnyűsúly: Papp Zsolt (26) és Varga-Tóth Máté (19)
Freestyle Férfi Középsúly: Jónás Márk (16)
Freestyle Férfi Nehézsúly: Fekete Bence (23) és Jokhel Mátyás (25)

 

Street Workout 

A ma közismert street workout, az ókorig visszanyúló calisthenics (sajáttestúlyal végzett testedzések gyűjtőneve) irányzatból létrejött extrém versenysportág.

Előnye, hogy a teljes testet igénybe véve, sporteszközök nélkül, akár a szabadban bárki számára végezhető mozgásforma. Edzések során a test az eszköz, a legyőzendő ellenállás pedig a gravitáció.

 

A versenyeken az indulók látványos erőgyakorlatokat, rúd- és talajakrobatikus gyakorlatokat és szaltókat mutatnak be saját koreográfiában, melyet a bírók nehézség és szépség alapján pontoznak.