Hét magyar versenyzőnk jutott a főtáblára az asztalitenisz-vb-n

Egyéniben négy férfi és három női játékosunk jutott a selejtezőből a főtáblára a budapesti világbajnokságon.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség hétfői közlése szerint Juhász Patrik és András Csaba egyesben nyújtott teljesítményére nem lehetett panasz (ifjúsági korúként egy-egy győzelmet és vereséget könyveltek el vasárnap az első felnőtt-világbajnokságukon), és hétfőn párosban is „nyomot hagytak”. A selejtező első fordulójában két jóval magasabban jegyzett svájcit vertek meg az első szett elvesztése után.

Amikor az egyikünknek nem ment, akkor a másik megcsinálta a poénokat, végig kisegítettük egymást, szóval jó párost alkottunk, pedig mi nem számítunk összeszokott párosnak” – árulta el a győzelem egyik titkát Juhász Patrik.

Az egyik gyereket ismertük már az ifjúsági korosztályból, a másikat nem. Elég jó párost alkottak, de sikerült megvernünk őket” – mondta András Csaba, akinek az édesapja is a helyszínen szorított.

Elérte azt a kort, hogy önálló lett, így a bajnoki mérkőzésekre már nem kísérem el, hagyom egyedül érvényesülni, felnőni. Ezen a nagy világversenyen azonban szeretném látni, hogyan játszik és mennyire élvezi a mérkőzéseket” – így az idősebb András Csaba.

A két ifjúsági korú játékosunk egyesben csoportmásodik lett, ezzel kiesett, a válogatott gerincét alkotó négyes viszont gond nélkül nyerte meg a második csoportmeccsét is, így mindannyian a 128-as főtáblán folytathatják.

Majoros Bence a nála három évvel fiatalabb olasz Matteo Muttit, míg Ecseki Nándor a 18 éves malajziai Choong Javent verte meg úgy 4:1-re, hogy az első játszmát 11:9-re elveszítette.

Az első szett elbukása után kirajzolódott a követendő taktika, amely a következő négy szettben hatékonynak bizonyult – nyilatkozta Majoros Bence, aki speciális eszközzel kezeli deréksérülését. – Tegnap használtam egy szöges ágy nevezetű eszközt, amely stimulálja a becsípődést a hátamban. Ezt a verseny hátralévő részében is használni fogom.

Semmit sem tudtam róla egy videó kivételével, azt tudtam nézegetni – beszélt ellenfeléről Ecseki Nándor. – Elég biztos fonákja és veszélyes tenyerese volt, azzal ütött is néhány szépet, de emellett sokat hibázott. Ez a meccs döntött a főtáblára jutásról, ezért játszottam kicsit idegesebben az első és a harmadik szettben.

Szudi Ádám és Lakatos Tamás 4:0-ra győzte le venezuelai, illetve mauritiusi ellenfelét, így mindketten szettveszteség nélkül jutottak túl a selejtezőn.

Láttam néhány korábbi meccsét, így tudtam, hogy a hosszabb labdamenetekben jó. Ezeket próbáltam elkerülni, jól szerváltam, és végig tudtam irányítani a mérkőzést” – foglalta össze a győzelmét Szudi Ádám, akinek szintén a lelátóról szurkoltak a szülei.

Már tudjuk, hogy mennyi időt kell neki hagyni egy-egy mérkőzés feldolgozására, utána megkeressük egymást és átbeszéljük a dolgokat. Úgy érzem, megnyugvás a számára, hogy ott vagyunk mellette” – mondta Szudi apuka.

Lakatos Tamás furcsa mérkőzésről beszélt: „Sokszor érthetetlen húzások jöttek tőle, fura volt a játékstílusa, de a lényeg, hogy fejben ott voltam és sikerült nyerni.

Bálint Bernadett különösebb nehézségek nélkül tudta le a svájci Celine Reust elleni találkozóját.

A főtáblára jutás volt a cél, és jó érzés, hogy ezt két négy-nullás mérkőzéssel értem el” – nyilatkozta Bálint Bernadett.

Sokkal inkább megizzadt Hartbrich Leonie, aki háromszor is szetthátrányba került, de döntő játszmában csak legyűrte az iráni Mahsid Astarit.

A hosszú szemcse kellemetlen, ebben a teremben nem is pattan fel nagyon a labda, nehéz volt megérezni, de a végére sikerült” – számolt be nehézségeiről Hartbrich Leonie.

Az anyukáját jobban megviselte a kiélezett küzdelem.

Ha ezt edzőteremben játsszák le, akkor szerintem simábban nyert volna Leonie – mondta a korábban szintén válogatott Káhn Szilvia. – Azért ilyen kulisszák között, mindenki őt nézi, drukkolnak neki…, ezzel én versenyzőként nem nagyon tudtam mit kezdeni, valószínű, hogy ezért is szakadt félbe úgy a pályafutásom, szóval nagyon büszke vagyok rá. A meccs után gratuláltam neki, majd azonnal kezdtem mondani, hogy »miért ezt játszottad, miért nem azt, ezt kellett volna, azt kellett volna«. Sajnos én ilyen vagyok. A többiek mondták, hogy egyszerűen csak gratuláljak neki. Nagyon megviselt, mondtam is a többieknek, hogy ez a pingpong egy borzalmas sportág. Az úszó beugrik a vízbe, és hajrá, de ezeket az ingadozásokat az eredményben borzalmas átélni. Aki nem pingpongozott soha, nincs benne a sportágban, nem is tudja, milyen. Nem véletlenül mondják a legtöbb pingpongosra, hogy dilis, mert ezt azért nehéz elviselni.

Fehér Orsolyának és szurkolótáborának „csak” egy hatszettes meccs feszültségét kellett elviselnie. Ő szintén egy nála magasabban rangsorolt játékost vert meg az ausztrál Melissa Tapper személyében.

Ha a vébé előtt mondja valaki, hogy kettőből kettőt nyerek, nem hittem volna el. Különösen ennek a második győzelmemnek örülök, mert jóval előrébb van a ranglistán ez az ausztrál lány” – nyilatkozta széles mosollyal Fehér Orsolya.

VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST – A MAGYAROK HÉTFŐI PROGRAMJA

FÉRFI EGYES SELEJTEZŐ
23. CSOPORT
Majoros Bence–Mutti (olasz) 4:1 (–9, 4, 6, 4, 7)
28. CSOPORT
Ecseki Nándor–Choong (malajziai) 4:1 (–9, 3, 9, 6, 8)
41. CSOPORT
Lakatos Tamás–Yogarajah (mauritiusi) 4:0 (5, 10, 6, 6)
42. CSOPORT
Szudi Ádám–Correa (venezuelai) 4:0 (4, 3, 5, 6)

NŐI EGYES SELEJTEZŐ
45. CSOPORT
Fehér Orsolya–Tapper (ausztrál) 4:2 (8, 7, –11, 3, –5, 7)
46. CSOPORT
Bálint Bernadett–Reust (svájci) 4:0 (5, 7, 5, 3)
47. CSOPORT
Hartbrich Leonie–Astari (iráni) 4:3 (–9, 9, –7, 6, –6, 8, 7)

FÉRFI PÁROS SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ
András Csaba, Juhász Patrik–Posch, Weber (svájci) 3:1 (–5, 8, 9, 5)
2. FORDULÓ
15.15: Lakatos, Majoros–Qureshi, Zahoor (pakisztáni)
15.15: András, Juhász–Haiqal, Leong (malajziai)

NŐI PÁROS SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ
15.45: Bálint, Nagyváradi Mercédesz–Goi, Wong (szingapúri)

VEGYES PÁROS

1. FORDULÓ (A 32 KÖZÉ JUTÁSÉRT)
18.00: Ecseki, Madarász Dóra–Fan Csen-tung, Ting Ning (kínai)
18.00: Majoros, Bálint–Karakasevics, Lupuleszku (szerb)
18.00: Szudi, Pergel Szandra–Rasmussen, Christensen (dán)

Később kijelölendő időpontban:
Madarász, Pergel–selejtezős ellenfél, női páros, 1. forduló
Póta Georgina, Matilda Ekholm–selejtezős ellenfél, női páros, 1. forduló
Ecseki, Szudi–selejtezős ellenfél, férfi páros, 1. forduló
András, Juhász–kiemelt ellenfél, férfi páros, 1. forduló
Lakatos, Majoros–kiemelt ellenfél, férfi páros, 1. forduló

fotó: Magyar Asztalitenisz Szövetség