Hétgólos norvég győzelem ellenünk

A magyar férfi kézilabda-válogatott 36-29-re kikapott a világbajnoki ezüstérmes Norvégiától az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének első fordulójában pénteken, Malmőben.

Az MTI helyszíni beszámolója szerint a várakozásoknak megfelelően remekül kezdett a legutóbbi két világbajnokságon ezüstérmes norvég válogatott, ezért a magyar szakmai stábnak a nyolcadik percben 6-1-es hátránynál időt kellett kérnie. Az ellenfél rendkívül gyorsan és pontosan kézilabdázott, a magyarok támadásban és védekezésben sem tudták felvenni a versenyt.

A norvégok betörésekből és távoli átlövésekből egyformán hatékonyak voltak, és mivel ehhez kemény védekezés és jó kapusteljesítmény társult, a 18. percben már tíz gól volt az előnyük. A cserék hoztak némi lendületet és felszabadultságot a magyarok játékába, akik ennek ellenére nyolcgólos hátrányban voltak a szünetben.

A második felvonás elején a magyar együttes azonnali piros lap miatt elveszítette egyik kulcsemberét, Bánhidi Bencét, ennek ellenére remek hozzáállással, bátor játékkal és Székely Márton bravúros védéseivel felzárkózott négy gólra.

A folytatásban megint nem sikerült megfékezni a rendkívül gyors és ügyes norvégokat – akik egy 7-2-es sorozatot produkáltak -, támadásban pedig sok volt az előkészítetlen, pontatlan magyar lövés. Az utolsó tíz percben felváltva estek a gólok, és a skandinávok végül hét találattal győztek.

A norvégok legeredményesebb játékosa Sander Sagosen volt hét góllal.

A két csapat 31. alkalommal találkozott egymással, 18 magyar siker és két döntetlen mellett ez volt a 11. norvég győzelem.

A magyarok két győzelem és egy döntetlen után a maximális két ponttal jutottak a csoportkörből a középdöntőbe, ahol vasárnap Szlovéniával, kedden a legutóbbi kontinenstornán ezüstérmes Svédországgal, szerdán pedig Portugáliával találkoznak. Az első két helyezett az elődöntőbe jut, a harmadik pedig az ötödik helyért játszhat.

A skandináv együttes továbbra is százszázalékos a tornán, a magyaroknak ez volt az első vereségük.

Eredmény, középdöntő, 1. forduló, II. csoport:
Norvégia-Magyarország 36-29 (20-12)
Malmö, v.: Pavicevic, Raznatovic (montenegróiak)

NORVÉGIA: Bergerud, Saeveraas (kapusok), Overjordet, Björnsen 2, Christoffersen 1, Gullerud 3, Gulliksen, Joendal 5 (1), Johannessen 6, Nikolaisen, O`sullivan, Överby 4, Reinkind 5, Röd 3, Sagosen 7 (2), Tangen. Edző: Tomac Zeljko.

MAGYARORSZÁG: Mikler, Székely (kapusok), Balogh 3, Bánhidi 3, Bóka 1, Fekete 1, Győri, Hornyák 2, Ligetvári 5, Máthé 3, Nagy 5, Rosta 3, Sipos, Szita 1, Tóth, Ubornyák 2. Edző: Gulyás István.

Kiállítások: 8, ill. 8.
Hétméteresek: 5/3, ill. 0/0.

További eredmények:
Szlovénia-Izland 30-27 (15-14)
Portugália-Svédország 35-25 (15-12)

Az állás:
1. Norvégia 4 pont (70-57),
2. Szlovénia 4 (51-46)
3. Portugália 2 (63-59)
4. Magyarország 2 (53-54)
5. Izland 0 (45-54)
6. Svédország 0 (44-56)

A csoport első két helyezettje jut az elődöntőbe, a 3. helyezett az Európa-bajnokság 5. helyéért léphet pályára.

fotó: MKSZ / Kovács Anikó