Hétvégén kezdődik a 7. Mozinet filmnapok

Öt, a Cannes-i, Velencei és Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjából válogatott vadiúj film – Eszeveszett esküvő, Szeretet nélkül, Megtorlás, Fortunata, Viszontlátásra odafönt – mellett 12 alkotás újra látható lesz a mozivásznon 2017. október 20-23. között Budapesten a Puskin moziban és országosan további 13 város art mozijában az immár 7. Mozinet Filmnapokon. A filmek mellett ingyenes programok is várják a filmbarátokat.

A szervezők tájékoztatása szerint a 7. Mozinet Filmnapok premier előtti filmjei között van minden idők legsikeresebb francia filmje, az Életrevalók rendezőinek új vígjátéka, az Eszeveszett esküvő, az Oscar-díjra jelölt Leviatán rendezője, Andrej Zvjagincev Cannes-ban a zsűri díját elnyert Szeretet nélkül című drámája, a Fortunata című olasz film, melynek főszereplőnője, Jasmine Trinca a legjobb színésznő díját nyerte el idén Cannes-ban az Un Certain Regard szekcióban, valamint Pierre Lemaitre világhírű regényének látványos adaptációja, a Viszontlátásra odafönt és a holland rendezőzseni, Martin Koolhoven részben Magyarországon forgatott filmje, a Megtorlás Guy Pearce-szel és Dakota Fanninggel a főszerepben.

 

Emellett a 7. Mozinet Filmnapok keretében további 12 olyan alkotás is újra látható lesz a mozivásznon, amelyek többsége már nincs műsoron. Igazi ritkaság, hogy a mozik 35 mm-es kópiáról vetítsenek, így fel sem merült, hogy a Porto 35mm, ez a lenyűgöző és különleges szerelmesfilm kimaradjon a válogatásból. A távol-keleti filmeket Park Chan-wook kultfilmje A szobalány, az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű animéje, A fiú és a szörnyeteg és a Kecskeméti Animációs Filmstúdió közreműködésével, japán-francia koprodukcióban készült A vörös teknős képviseli. A közel-keleti kultúrát az Oscar-díjas Az ügyfél hozza el, aki pedig egy hamisítatlan kelet-európai család történetére kíváncsi, az a lengyel Az utolsó családot választhatja. Stefan Zweig is a régióból indult, de a Stefan Zweig: Búcsú Európától az írónak az amerikai kontinenseken, emigrációban töltött éveit mutatja be, így a filmmel többek között Argentína és Brazília egzotikus tájaira is eljuthatunk. A hatvanas évekbe repít vissza két amerikai film is: az Amerikai pasztorál Ewan McGregor rendezése, Philip Roth Pulitzer-díjas regényének adaptációja, a Jackie pedig nemcsak Natalie Portman jutalomjátéka miatt emlékezetes, a többszörös Oscar-jelölt film egy intim, egyben szívszorító portré, amely megreformálja az életrajzi film műfaját. Természetesen a 7. Mozinet Filmnapokon az idei év nagy magyar sikerfilmjeiből is válogattunk: a menekültválság emberi oldalával foglalkozó Az állampolgár, az Arany Medve-díjjal kitüntetett és frissen Oscarra nevezett Testről és lélekről, illetve a Simonyi Balázs ultramaratonját bemutató Ultra.

A filmek mellett izgalmas programok is várják a filmbarátokat Budapesten a Puskin moziban: október 20-án, pénteken a Puskin Kávézóban 19:00-tól Keul Andrea és Varga Anna pszichológusok művészetterápiás workshopot tartanak. Az este 8-kor kezdődő, orosz sikerfilm, a Szeretet nélkül vetítését követően a Pszichorendelés két pszichológusával, Böhönyei Mártával és Tóth Melindával beszélgetünk a nagyvárosi társas magányról. 21-én, szombaton 17.00-tól lesz óriás társasjáték. A filmtörténeti kérdésekben jártas hat játékos közül a nyertes értékes nyereményekkel gazdagodhat. 22.00-tól az International Love Affair party keretében egy sminkmester segítségével a vállalkozó kedvűek sebhelyeket készíttethetnek maguknak, majd a külön az erre a napra készíttetett fotófal előtt pózolhatnak Megtorlás kellékekkel. A zenéről Fonetik, Matek és Szabola gondoskodik az igazi mozi rajongóknak. 22-én, vasárnap 17.00-tól újra részt vehetünk az óriás társasjátékon, 18.30-tól pedig a Viszontlátásra odafönt című filmhez kapcsolódva maszk készítő workshop vár ránk Csetényi Lilla egyedi ékszer tervező segítségével. 23-án, hétfőn a Metropolis teremben 19.30-tól a jelentős részben Magyarországon forgatott Megtorlás alkotójával, Els Vandevorsttal találkozhat a közönség.

 

A 7. Mozinet Filmnapokat 2017. október 20-23. között rendezik meg a budapesti Puskin moziban, a békéscsabai Center moziban, Debrecenben az Apollóban, Győrött a Rómer Házban, Kecskeméten az Otthon Moziban, Miskolcon a Művészetek Házában, a nyíregyházi Krúdy Gyula Art Moziban, a pécsi Apollóban, a szegedi Belvárosi moziban, Szentendrén a P’Art moziban, Szolnokon a Tisza moziban, Szombathelyen az Agora Savariában, Tapolcán a Városi moziban és Veszprémben az Agóra VMK-ban.

A fesztivál előzetese (Gorácz Vanda munkája):

A kiegészítő programokon a részvétel ingyenes! A filmvetítésekre jegyek elővételben már kaphatóak: http://puskinmozi.hu/programok/7-mozinet-filmnapok

FB-esemény: https://tinyurl.com/ybz99vxy

Főkép: A fesztivál plakátja (Oravecz Gergely grafikus munkája)