Hétvégén újra tömegeket mozgat meg a Budapesti Nagy Sportágválasztó – videó

Szeptember 14–15-én immár 23. alkalommal kerül sor a Budapesti Nagy Sportágválasztóra, amely alkalmanként átlagosan több mint 20 000 embert vonz.

A szervezők szerdai tájékoztatása szerint idén összesen 104 hagyományos és kevésbé ismert sportágat próbálhatnak ki az érdeklődők, akik egy országos rekordkísérletnek is részesei lehetnek. A sportolás mellett a rendezvényre látogató sportbarátok olimpiai, világ- és Európa-bajnokokkal is találkozhatnak, beszélgethetnek, sőt: akár együtt is mozoghatnak velük a nyílt edzéseken. Az alábbiakban a sajtótájékoztató összefoglalója olvasható.

Nyíri Zoltán, a Ferencvárosi Torna Club operatív igazgatója beszámolt arról, hogy az egyesület számos szakosztállyal képviselteti magát a rendezvényen. Hangsúlyozta, hogy bár nem lehet mindenkiből olimpiai bajnok, a sporttal csak nyerhet az ember. Véleménye szerint érdemes már kiskorban elkezdeni, mert a mozgás sok olyan dologra megtanítja a gyerekeket, amelyeket később, felnőtt életükben és a munka világában is jól tudnak kamatoztatni. Ilyen a kitartás, az összefogás, a mások segítése, az összehangolt csapatmunka. De talán ennél is fontosabb az egészség, amely heti 3-4 alkalommal történő sportolással megőrizhető. Ennek pedig, bár nem gyakran beszélünk róla, nemzetgazdasági haszna van – tette hozzá. Rámutatott arra a tényre is, hogy minél több gyerek sportol, annál több élsportoló nevelődik ki. A mozgásra nevelésben pedig legnagyobb szerepe a szülőknek van, hiszen ők azok, akik munka után, fáradtan is elviszik a gyerekeket sportolni. Ezért a Sportágválasztóra természetesen a szülőket is szeretettel várják.

Dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatója örömét fejezte ki, amiért a Ferencváros – mint Magyarország legnépszerűbb sportegyesülete – szívesen működik együtt a szervezőkkel. Véleménye szerint az egyesületek felelőssége óriási, hiszen a Ferencváros pályáin havonta egy kisvárosnyi gyerek és felnőtt fordul meg. A Sportágválasztó izgalmas kiegészítő programjai közül Kiss kiemelte a véradási lehetőséget, illetve a katasztrófavédelem bemutatkozását. A rendezvény egyik nagy büszkesége, hogy szombaton délben egy hivatalos rekordkísérletre kerül sor: a szabadtéren egyszerre kipróbálható és jelen lévő sportágak számának csúcsát igyekszenek majd megdönteni.

Kótai Mihály, profi ökölvívó, váltósúlyú világbajnok, a Ferencváros Ökölvívó Szakosztályának szakosztályvezetője elmondta, hogy a pénteken érkező gyermekcsoportoknak lehetőségük lesz végignézni egy igazi válogatottedzést, amelybe akár ők is bekapcsolódhatnak. A nyílt edzést az éppen a felkészülési időszakában járó Szaka István magyar bajnok fogja vezetni, akivel dr. Kiss Gergely is megmérkőzik.

A FradiMédia felvétele:

A sajtótájékoztatón megszólalt Kopcsik Laura, Európa-bajnoki bronzérmes taekwondós is, akinek hét évvel ezelőtt éppen az egyik Sportágválasztón sikerült rátalálni sportágára, amelyben ma már sorra ér el szép nemzetközi eredményeket.

Kopcsik Laura portré:

Berecz György tűzoltóezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület elnöke beszámolt arról, hogy kollégái közreműködésével a Nagy Sportágválasztón látványos keretek között mutatják be sporttevékenységüket. Megemlítette azt is, hogy a tűzoltók életében központi szerepet játszik a sport, hiszen a megfelelő fizikai erőnlét kulcsfontosságú a hivatásuk gyakorlásához. Ezért minden évben ellenőrzött körülmények között, hivatalos felmérésen kell bizonyítaniuk, hogy megfelelő kondícióban vannak-e. A sportbemutató mellett az egyesület nem titkolt célja, hogy a Sportágválasztón felkeltsék a gyerekek érdeklődését a tűzoltóhivatás iránt. A látogatók betekinthetnek a szakma kulisszái mögé: többek között egy füstsátorban próbálhatják ki, hogyan tájékozódik egy tűzoltó zárt térben, például egy lakástűznél – és természetesen a tűzoltás élményébe is bele lehet majd kóstolni egy ún. tálcatűzoltás keretében.

A katasztrófavédelem ismét ott lesz a Nagy Sportágválasztón:

Major János, a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatóságának véradásszervezési országos szakmai vezetője megemlítette, hogy nagy örömükre szolgál, hogy a Sportágválasztó szervezői ismét megkeresték őket az együttműködés reményében. A jelenlévők megtudhatták, hogy a rendezvény különösen jó lehetőség egy sikeres véradási akció lebonyolítására. Ennek oka, hogy a látogatók nyitottabbak a egészséges életmódra, így valószínűleg egészségesebbek is, ami azt jelenti, hogy alkalmasak a véradásra. Kiemelte továbbá, hogy a Sportágválasztó nagyszerű alkalom arra is, hogy a szülők példát mutassanak gyermekeiknek ezen a téren is – hiszen vért adni csak 18 éves kor fölött lehet.

Véradás a Sportágválasztón:

XXIII. Budapesti Nagy Sportágválasztó rendezvényinformációk:

Időpont: 2018. szeptember 14–15., 9–17 óra
Helyszín: Merkapt Sportközpont, Budapest, X. kerület, Maglódi út 12/a

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a www.sportagvalaszto.hu weboldalon lehet.

A Nagy Sportágválasztó térképe: térkép