Hetven év után újra Európa-bajnok a női gyorsváltó!

Szerdán is újabb öt érmet szereztek a magyarok a belgrádi szó Európa-bajnokságon.

Újabb nagyszerű nap Belgrádban: női gyorsváltónk pazar győzelmének értékét növeli, hogy Senánszky Petra, Ábrahám Minna, Ugrai Panna és Pádár Nikolett 15 év után megdöntötte az egyik utolsó cápadresszes országos csúcsot. Két századon múlt, hogy Németh Nándor szintén rekorddal legyen ezüstérmes 100 gyorson. Négyszáz vegyesen pályafutása első felnőtt Eb-érmét szerezte a 15 éves Jackl Vivien, míg a tizennegyediket a nála húsz évvel idősebb Jakabos Zsuzsanna – és szintén debütált az Eb-dobogón a 800-on óriásit hajrázó Sárkány Zalán.

Három nap után már 14 éremnél (2-6-6) jár a magyar csapat (a görögöknek van a második legtöbb: 6…) – amiben persze valahol reménykedtünk, ám összességében mégiscsak az mehet oda az eredményhirdetésre, aki megdolgozott érte. És azért az is látszik, hogy nincsenek sima sikerek, hiszen a papíron legjobb nevezési idők, de még az előfutamokban, középdöntőkben elért első helyek sem garantálnak aranyérmet- számolt be a magyar szövetség.

Női 400 vegyesen például dettó ugyanaz történt, mint a fiúknál: délelőtt összmagyar csata, igazi éleslövészet – melyben Jackl Vivien és Jakabos Zsuzsanna maradt állva –, ám a két legjobbat aztán délután simán megelőzte a délelőtt csupán fürdőző rivális. Most az izraeli Anastasia Gorbenko, aki 200-on már nyert Eb-t korábban, és ezúttal jobbnak bizonyult a mieinknél. Kőkeményen belekezdett pillangón, aztán Viviék visszajöttek háton, sőt, picit reméltük, hogy Jackl méteres előnye már elég lesz a győzelemhez, mellen azonban megint robbantott az izraeli, és aztán gyorson már nem engedte magát lehajrázni.

A károgók persze mondhatják, hogy ha a tatabányai lány csak az április ob-n elért, szenzációs idejéhez közel úszik, simán nyer, ám edzője, Kocsis Márta azonnal csattant:

„Nem is volt cél, hogy azt az időt megússza! Most egyértelműen az olimpiára gyakoroltunk, és örülök, hogy délelőtt és délután is 4:40-en belül jött. Amikor Pesten úszta a 4:34-et, akkor délelőtt túl sokat nem kellett kiadnia magából, most azonban éreznie kellett, mire lesz szükség a döntőhöz Párizsban. Persze, a mellúszása még nem mérhető Gorbenkóéhoz, de ez vegyes, mindenkinek van erőssége és gyengéje, Vivinek a mellúszás a gyengéje, dolgozunk még rajta. És azért álljon meg a menet: mégiscsak először úszott életében felnőtt Európa-bajnokságon, ahol valóban felnőttek között lett ezüstérmes, tizenöt évesen. Szerintem ezzel elégedettnek kell lennünk.”

Nem is szabad vitatkozni vele – Vivien is ezt visszhangozta, amikor az úszását elemezte. Jakabos Zsuzsanna pedig egyértelműen arra figyelmeztette az ifjút és mesterét, hogy Vivi nehogy beleragadjon évekre abba, amibe annak idején Zsu, hogy jaj, csak legyek túl rajta.

„A négyvegyes könnyen ilyesmire ragadtatja az embert, de nagyon rosszat tesz, ha így közelít valaki hozzá – én már túltettem magam ezen, ezért csinálom még mindig.”

Úgy ám… És még mindig dobogóra állhatott, ami elképesztő. Hogy első érmét 21 évesen a legbrutálisabb számban szerezte, abban nincs hiba – de hogy 35 esztendősen is dobogós, nem is olyan sokkal egy nála 20-szal fiatalabb mögött… Zsu ötödször lett érmes négyvegyesen, és mindösszesen a 14. Eb-medáliáját szerezte, merthogy este kapott még egy aranyat is, miután délelőtt tíz perccel a négyvegyes után bevállalta a gyorsváltó egyik száz méterét is…

„Á, régen ment az 55 is ugyanilyen programnál, most csak 57 lett, és még fájt is – azért érződik, hogy már nem vagyok húszéves

– mosolygott Zsu.

Annak viszont örülök, hogy kipihentem magam, hogy este jobbat úsztam, hogy az izmaim jól működtek… Szóval nagyon boldog vagyok, de most két napra beköltözöm a jégkádba, és akkor talán rendben leszek a kettőpillére.”

Szóval lett egy aranya is, miután a délelőtt úszók is megkapják, ha este a többiek bejönnek elsőnek. Márpedig a női gyorsváltó megnyerte a finálét, és nem is akárhogyan. Senánszky Petra, Ábrahám Minna, Ugrai Panna és Pádár Niki valóban remekelt. Mindezt ahhoz képest, hogy: Minna és Panna túlvolt már kétszer kétszáz gyorson, változó sikerrel (Minna döntőig jutva, Panna a reggeli brutális egyéni csúcs után délután kissé kipukkadva); Kiki pedig reggel óta itatta az egereket a 200-as sokk okán… Ám mindenki túltette magát mindenen, Ugrai és Pádár a mezőnyben egyedüliként komoly 53-as időket repesztett, így nem csupán a siker lett fölényes (1.7-tel előzték a második dánokat), de valahára sikerült ledönteni egy 15 éve érintetlen országos csúcsot, amit még Rómában, cápadresszben úsztak Hosszú Katinkáék; csaknem másodpercnyit faragtak belőle (3:36.77). És korántsem mellesleg: 1954-ben Gyenge Valéria, Sebő Ágota, Temes Judit, Szőke Kató felállásban nyertünk Eb-aranyat – hetven év után sikerült megint (és az érem is 1970 után jött össze újra).

A finálét követően boldogan nyilatkoztak az MTI helyszíni munkatársának.

„Nagyon örülök, hogy megcsináltuk, dühösen jöttem le az uszodába, tudtam, hogy képesek vagyunk erre. Büszke vagyok a lányokra, mert mindenki hatalmasat úszott”

– nyilatkozta Pádár, aki délelőtt fő számában, 200 méter gyorson éremesélyesként csak a harmadik magyar volt, így nem jutott középdöntőbe.

„Hálás vagyok a lányoknak, hogy ilyen ajándékot adtak nekem 30 évesen, én abban bíztam, hogy majd az olimpián úszunk országos csúcsot, de remélem, ott újra sikerül, mert szeretnénk még javulni”

– mondta Senánszky Petra.

„Boldog vagyok, hogy reggel sikerült olyan időt elérnem, amivel ott lehetek majd az olimpiai váltóban, és mindenkinek egy jó visszajelzés, hogy tudok jól úszni”

– tette hozzá Ugrai.

Ábrahám Minna elárulta, egyáltalán nem görcsöltek rá a fináléra, jókedvűek voltak a döntő előtt és sikerült érvényesíteniük a papírformát. Hozzátette: ha tovább fejlődnek, akkor ez az egység olimpiai döntős is lehet.

Millimétereken múlt, hogy nem a második rekordot láthattuk: igaz, azon még Németh Nándor is meglepődött, milyen félelmetes időt reccsentett így öt héttel Párizs előtt. Mindössze két századra került Milák Kristóf 2022-es római rekordjától, a 47.49 élete legjobbja, és ezzel a vb-bronz után Nándi immár Eb-ezüstérmesnek is mondhatja magát (Miláknak be kellett érnie a 6. hellyel).

„Pedig nem úgy mentek az edzések, ahogy szerettem volna, és mégis kijött ez, amibe nyilván belejátszott, hogy David 46.8-as tempóval húzott”

– mondta Nándi, később arról lamentálva Sós Csaba kapitánnyal, hogy egyre több jel mutat arra… hogy felnőtt… Így vagy úgy, ez most óriási lökést adhat neki, hiszen ezután következnek azok az edzések, amelyekkel még pár tized ledobható ebből az időből.

Férfi gyorson született még egy érem: Sárkány Zalán előbb ígéretéhez híven az előfutamban elérte az olimpiai szintet, a döntőben pedig odaért a dobogóra. Saját bevallása szerint kissé eltaktikázta az egészet, lassabban kezdett, hogy a végére maradjon kraft, ám úgy vélte, inkább tolni kellett volna az elején, és akkor jobban tudott volna tapadni a topfavorit ukrán Romancsukra, bár a klubtársat idéző „betlehemes” hajrával végül sikerült megelőznie 15 századdal lengyel riválisát.

„Elképesztően meleg a víz, normális körülmények között szerintem ennél három másodperccel jobbat lehetett úszni. Ugyanakkor nagyon örülök annak, hogy sikerült érmet szereznem”

– nyilatkozta Sárkány.

Még volt egy döntő magyarokkal; itt kivételesen elmaradt az érem, Kovács Benedek 38 századra volt a bronztól (4.), Telegdy Ádám ugyanakkor rémisztően messze bármitől is (8. lett).

 „Az úszásomról nem tudok mit mondani, fogalmam sincs, mi történt. Most semmi másra nem tudok gondolni csak arra, hogy kint vagyok az olimpián”

– mondta Telegdy. az MTI-nek.

„Ebben az iszonyatosan meleg vízben elképesztően nehéz volt, százig még jól is éreztem magam, de utána nem bírtam már annyira, és még így is közel voltam az egyéni csúcsomhoz”

– nyilatkozta Kovács, aki szó szerint mindent kiadott magából, ugyanis a futam után hányt is. Az Eb-ezüstérmes versenyzőnek néhány nappal a dohai vb előtt volt egy combizomszakadása, ami miatt két hónapig nem tudott edzeni, ennek ellenére még az utolsó esély alkalmával is maximálisan odatette magát.

Ami pedig az elődöntőket illeti, Kós Hubert első, Milák Kristóf – a 100 gyors után tíz perccel – a harmadik idővel lett finalista 100 pillangón; Ábrahám Minnáékat már említettük, csak azt nem, hogy ő is a legjobb idővel lépett tovább, Komoróczy Lora pedig hatodikként 50 háton.

A magyar döntősök eredményei, 3. nap

Férfiak

férfi 100 m gyors, Európa-bajnok:
1. David Popovici (Románia) 46.88 másodperc
2. NÉMETH NÁNDOR 47.49
3. Andrej Barna (Szerbia) 47.66
… 6. MILÁK KRISTÓF 48.41

férfi 800 m gyors, Európa-bajnok:
1. Mihajlo Romancsuk (Ukrajna) 7:46.20 perc
2. Dimitriosz Makosz (Görögország) 7:48.59
3. SÁRKÁNY ZALÁN 7:49.29

férfi 200 m hát, Európa-bajnok:
1. Olekszandr Zselityakov (Ukrajna) 1:55.39 perc
2. Aposztolosz Sziszkosz (Görögország) 1:55.42
3. Roman Mityukov (Svájc) 1:55.75
4. KOVÁCS BENEDEK 1:56.13
…8. TELEGDY ÁDÁM 2:01.30

Nők

női 400 m vegyes, Európa-bajnok:
Anastasia Gorbenko (Izrael) 4:36.05 perc
2. JACKL VIVIEN 4:38.96
3. JAKABOS ZSUZSANNA 4:40.24

női 4×100 m gyorsváltó, Európa-bajnok:
1. MAGYARORSZÁG (SENÁNSZKY PETRA, ÁBRAHÁM MINNA, UGRAI PANNA, PÁDÁR NIKOLETT) 3:36.77 perc – országos csúcs.
2. Dánia 3:38.48
3. Lengyelország 3:41.01

fotó: MTI / Derencsényi István