Hivatalos: elmarad a Holland Nagydíj is

Elmarad a 2020-as nagy visszatérés: a szervezők megerősítették, elmarad az idei Forma–1-es Holland Nagydíj.

Pedig nagyon készültek rá. Zandvoort 35 év szünet után 2020-ra újra a Forma–1-es versenynaptárba került, hála a Max Verstappen-mániának, és a futam szervezői mindent megtettek azért, hogy a visszatérés emlékezetes legyen. A jobb versenyek érdekében teljesen felújították a versenypályájukat, két erősen döntött kanyart építettek ki rajta, s büszkén mutogatták, mennyire egyedivé tették Zandvoortot az egész F1-es programban. Minden készen állt az F1-es újrakezdésre, a jegyeket pillanatok alatt elkapkodták, aztán beköszöntött a koronavírus-világjárvány – írta az M4 Sport.

A verseny sportigazgatója, Jan Lammers már korábban egyértelmű utalásokat tett arra, hogy a kialakult helyzetben már nem olyan vonzó számukra a futamrendezés. Arról beszélt, hogy a visszatérésüknek továbbra is meg akarják adni a módját, hogy nézők nélkül nem sok értelmét látná a nagydíjnak. Aztán a szurkolói közvélemény-kutatásból kiderült, a hollandok még a zárt kapus versenynek is jobban örülnének, mint az esemény lefújásának, ám problémát jelentettek a hollandiai korlátozások is.

Lammers ezek után bejelentette, Zandvoort visszatérése egy évet csúszni fog. „Úgy fest, a versenyünket 2021-re halasztjuk. Remélhetőleg addigra már lesz védőoltás, és minden a megszokott mederben folyhat tovább” – jelentette ki a korábbi F1-es versenyző a Motorsportnak.

Azóta a szervező is kiadta a maga hivatalos közleményét, mely megerősíti, a Holland Nagydíj csak jövőre tér vissza. „A világban tomboló koronavírus-járvány miatt a korábban meghirdetett Heineken Holland Nagydíjat elhalasztjuk. A Holland Nagydíj szervezői a Formula One Managementtel (FOM) és az FIA-val konzultálva arra jutottak, hogy nem lehetséges idén nézők előtt megrendezni a versenyt. Emiatt úgy határoztunk, hogy 2021-re halasztjuk a futamot. Az FIA-val és az FOM-mal közösen fogjuk meghatározni a 2021-es programot és a Holland Nagydíj új időpontját. Mint minden évben, az FIA 2020 végén fog bejelentést tenni a dátumokról. Az eladott jegyek mindegyike érvényes az új versenyre” – közölte Zandvoort.

Lammers kiemelte, a járványon kívül semmi sem állta az F1-es nagydíjuk útját. „Teljesen készen álltunk az első versenyünkre, most is készen állunk. Hihetetlen erőfeszítéseket tettünk, és köszönet az ebben részt vevő szurkolóinknak, a cégeknek, a kormányzatnak! A Forma–1-gyel közösen vizsgáltuk az idei verseny átütemezésének lehetőségét, nézők nélkül, de mi szeretnénk megünnepelni Zandvoort Forma–1-es visszatérését, együtt a holland közönséggel. Türelmet kérünk most mindenkitől. Én harmincöt évet vártam erre, szóval tudok várni rá még egy évet” – fogalmazott.

A holland helyszín kiesése az előzmények ismeretében nem meglepetés. Zandvoort már az eddig kiszivárgott különböző naptártervezetek egyikében sem szerepelt, ami jelezte, az F1 az európai szezonban nem számol a visszatérő helyszínnel. Jelen állás szerint úgy fest, hogy a szezon július 5-én Ausztriában rajtol el, egy héttel később, július 12-én egy újabb versenyt rendeznek a Red Bull Ringen, majd vagy két futam következik Silverstone-ban, egy üres hétvégét követően, vagy Ausztriából egyből Magyarországra látogat a mezőny július 19-én, és azt követően, egy üres hétvége után kerítenek sort a két brit futamra, amit a spanyol, belga és olasz hétvégék követnek.

A naptárat a britek helyzete miatt nem véglegesítették még, ám a hírek szerint a legnagyobb esély arra van, hogy jövő hétfőn az alábbi európai menetrendet jelenti be a sorozat:

július 5. – Ausztria

július 12. – Ausztria

július 19. – Magyarország

augusztus 2. – Nagy-Britannia

augusztus 9. – Nagy-Britannia

augusztus 16. – Spanyolország

augusztus 30. – Belgium

szeptember 6. – Olaszország

A szezon Európán kívüli része kapcsán egyelőre még nagyobb a bizonytalanság. Az F1 a tervek szerint Monzából Oroszország és Azerbajdzsán felé veszi az irányt, majd jönne az ázsiai és az amerikai túra. Ám tekintve, hogy több F1-es országban (Oroszország, USA, Brazília) még javában tombol a járvány, és a szakértők őszre egy második hullámot is esélyesnek tartanak, ennyire előre tervezni talán nem is érdemes a sorozat részéről.

Az F1 eredetileg 22 versenyesre tervezett 2020-as idényéből a hollandokéval együtt már négy nagydíjat húztak ki véglegesen: Ausztrál Nagydíj, Monacói Nagydíj, Francia Nagydíj és Holland Nagydíj legközelebb 2021-ben lehet. Ezeken kívül további hat futamot halasztottak el hivatalosan: Bahrein, Vietnám, Kína, Spanyolország, Azerbajdzsán és Kanada elméletben még reménykedhet a későbbi rendezésben, jóllehet Kanada például szintén nem szerepelt a korábban kiszivárgott naptártervekben.