Hivatalos: Elmarad az Azeri Nagydíj is!

Az F1 bejelentette, hogy a tervezett nyolcadik 2020-as futamát, az Azeri Nagydíjat sem rendezik meg időben. Tovább csúszik a szezonrajt.

Hétfőn bejelentést tett az F1-es Azeri Nagydíjat szervező Baku City Circuit (BCC): a koronavírus világjárvány miatt nem vállalják, hogy az előzetesen kitűzött időpontban, június 5-e és 7-e között megrendezzék a nagydíjukat. Az erről szóló bejelentésüket a Forma–1 hivatalos oldala is közzétette – számolt be az m4sport.hu.

A közleményben hangsúlyozzák, az eddig lemondott versenyek többségéhez hasonlóan a bakui eseményt sem törölték, csupán elhalasztották. Hogy meddig, azt egyelőre senki sem tudja megmondani, miként azt sem, mikor rajtolhat el ténylegesen a 2020-as bajnokság. Az Ausztrál Nagydíjat közvetlenül annak pénteki első szabadedzése előtt fújták le a szervezők, később Bahreint és Vietnámot, majd a holland és a spanyol versenyeket is elhalasztották, miközben Monaco bejelentette, idén már nem is kíván versenyt rendezni. Az azerbajdzsáni ezzel már a nyolcadik elmaradt verseny.

„A halasztásról a Forma–1-gyel, a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) és az Azerbajdzsáni Köztársaság kormányával való alapos egyeztetés után határoztunk. Ez a közvetlen eredménye a nemzetközi COVID-19-es járványnak, és a döntés a szakértők, valamint az illetékes hatóságok véleményén alapult. A BCC elsődleges aggályát az azeri emberek, valamint az F1-re látogató szurkolók, az F1-es személyzet és a bajnokság résztvevőinek egészsége jelentette” – állt a közleményükben.

Hozzátették, sajnálják azon szurkolókat, akik júniusban ki akartak látogatni az utcai versenyükre, de az F1 vendégül látásáról még nem tettek le. „Továbbra is szorosan együttműködünk a Forma–1-gyel, az FIA-val és az azeri kormánnyal, vizsgáljuk a helyzetet, hogy bejelenthessünk egy későbbi 2020-as időpontot” – hangsúlyozták.

Ennek megfelelően az eddig eladott jegyeiket továbbra is érvényesnek tekintik, azok tulajdonosainak egyéb teendőjük nincs, és amennyiben meglesz a futam új dátuma, az érintett szurkolókat tájékoztatni fogják a lehetőségeikről.

„A Baku City Circuit minden dolgozója lélekben most azokkal van, akik e példátlan helyzetben közvetve vagy közvetetten érintettek a koronavírus járványban. Köszönjük a támogatók, a beszállítók, a partnerek megértését, és alig várjuk, hogy az év későbbi szakaszán viszontláthassunk mindenkit Bakuban, a kiszámíthatatlan és izgalmas versenyzés, az utcai harcosok otthonában. Addig is mindenki vigyázzon magára, és maradjon otthon, ha teheti!” – zárták a közleményüket.

Az év nyolcadik versenyidőpontjának törlésével az is eldőlt, hogy a Forma–1 2020-as szezonkezdése még tovább csúszik. Az eredeti naptárban a következő dátum a Kanadai Nagydíjé június 14-ével, ám a hírek szerint jó esély van arra, hogy Montreal is lemondja a versenyét. Kanadában a nemzeti olimpiai bizottság éppen a hétvégén jelezte, hogy nem engedi indulni sportolóit a tokiói olimpián, ami bő egy hónappal később kezdődne, mint az F1-es versenyük. A bizottság a helyi hatóságok ajánlására hivatkozva hozta meg a döntést, ami alapján sokan máris úgy vélik, csak idő kérdése, hogy a kanadai F1-es szervezők is halasztást kérjenek.

Ezt követően június 28-án a Francia Nagydíj következne Le Castellet-ben, majd egymást követnék az európai versenyek a nyáron, ám tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány jelenleg Európában a legsúlyosabb, pillanatnyilag képtelenség megmondani, a kontinens országai mikor válnak újra alkalmassá egy F1-éhez hasonló tömeges rendezvény biztonságos lebonyolítására. Az F1-es résztvevők korábban abban bíztak, hogy Azerbajdzsánban elrajtolhat a bajnokságuk, és a két Európán kívüli nagydíjukkal némi időt is nyernek az európai viszonyok rendeződéséig.

F1-es szezon a mostaninál később még sosem rajtolt a sorozat 70 éves történetében. Az eddigi rekordot az 1951-es rajt jelentette, arra május végén került sor.