Hivatalos: Újabb három helyszínnel bővült az idei versenynaptár!

Újabb három versennyel bővült a Forma–1 2020-as átalakított versenynaptára. A Nürburgring és Imola visszatér, Portimao először rendez nagydíjat, Amerika teljes egészében kimarad az idei szezonból.

Tízről tizenháromra nőtt a 2020-ra terezett versenyek száma, miután a Forma–1 pénteken ismertette az Orosz Nagydíjat követő októberi menetrendet – írta az M4 Sport hivatalos honlapja. Az előzetes híreknek megfelelően három európai helyszínnel bővült a program: Németország, Portugália és egy harmadik versennyel Olaszország lesz a száguldó cirkusz célállomása októberben. E futamok az előzetes hírekkel ellentétben nem triplahétvégeként követik majd egymást.

Szocsi után egy üres hétvégét követően október 11-én a Nürburgringre látogat az F1. A legutóbb 2013-ban nagydíjat rendező pálya azok után került a képbe, hogy a sorozat Hockenheimmel nem tudott megállapodni. Az év 11. versenye nem Német Nagydíj néven fog futni, hanem Eifel Nagydíjként, utalva a pályát övező Eifel-hegységre.

Németországból egy hét szünet után, október 23-a és 25-e között Portugáliába utaznak a csapatok. A 2008-ba átadott portimaói Algarve-versenypálya most először rendezhet F1-es versenyt. Az 1996-os estorili után ez lesz az első Portugál Nagydíj.

A déli államból aztán azonnal Olaszország felé veszi az irányt a királykategória, ahol Monza és Mugello szeptemberi versenye után november 1-jén Imola rendezi a harmadik idei olasz versenyt – utóbbi pályához hasonlóan a tartományról elnevezve, Emilia-Romagna Nagydíja néven. Imola legutóbb 2006-ban fogadta az F1-et, akkor még San Marinó-i Nagyíjként.

Már 11 törölt futam

A most 13 versenyesre bővített naptár programját ezzel november elejéig fixálta az F1. A három új európai futammal a sorozat az amerikai kontinens versenyeit helyettesíti, amelyeknek törlését a mostani közleményben erősítették meg. „A partnereinkkel folytatott szoros együttműködés és tárgyalások után megerősítjük, hogy a COVID-19 járvány képlékenysége, a helyi korlátozások és a közösségek, valamint a kollégáink biztonságának megőrzése miatt nem lesz mód Brazíliában, az USA-ban, Mexikóban és Kanadában versenyezni ebben a szezonban” – írták.

Ezzel 11-re nőtt az eredeti programból törölt nagydíjak száma. Korábban Ausztráliát, Monacót, Franciaországot, Hollandiát, Azerbajdzsánt, Szingapúrt és Japánt fújták le. Az F1 ismét megerősítette, hogy szezonját 15-18 versenyesre tervezi, a lezárására pedig decemberben a Közel-Keleten kerül sor. Bahrein és Abu-Dzabi helye ezzel továbbra is biztosnak tűnik, ám az még nem világos, hány versennyel. Az eredeti programból ezzel már csak a Kínai és a Vietnámi Nagydíj sorsa van függőben. Előbbi törlését már szinte biztosra veszi a szakma. Az F1 a menetrend végéről a következő hetekre ígért tájékoztatást.

Chase Carey, az F1 elnöke a bejelentés kapcsán elmondta: „Örömmel jelentjük, hogy előrelépést tettünk a 2020-as szezon programjának véglegesítésében, és izgatottan üdvözöljük a Nürburgringet, Portimaót és Imolát a módosított naptárunkban. Szeretnénk köszönetet mondani a szervezőknek, a csapatoknak, az FIA-nak, hogy támogatták az erőfeszítéseinket, hogy izgalmas versenyzéssel szolgálhassuk ki a szurkolóinkat ebben a példátlan időszakban. Szeretnénk kifejezni a hálánkat a hihetetlen amerikai partnereink felé is, és már alig várjuk, hogy a következő szezonban újra lehetőségük legyen emberek millióit szórakoztatni a világ minden táján.”