Honnan származnak a magyarok kedvenc sportjai?

Május 6-án ünnepeljük a magyar sport napját, ilyenkor fejet hajtunk azok előtt a sportolók (vagy emlékük) előtt is, akik dicsőséget hoztak Magyarországnak egy-egy sportágban. De mik a legsikeresebb sportok a magyarok szempontjából és vajon létezik-e igazi magyar sport? És honnan erednek ezek a sportok?

Ha sakk, akkor Polgár Judit. Minden idők legeredményesebb női sakkozója, az egyetlen nő, aki átlépte a 2700 Élő-pontos szupernagymesteri határt. És, hogy honnan ered a sakk? Valószínűleg Indiában született; a csaturanga (chaturanga) szabályai ugyan a modern sakkhoz képest leegyszerűsítettek voltak, de pontosan ugyanakkora táblán játszották, ugyanazokkal a figurákkal, csak a bábok mozgatása volt a jelenleginél kötöttebb.

Ha labdarúgás, akkor egyértelműen az Aranycsapat és főként Puskás Öcsi, számos ranglista szerint minden idők egyik legjobb futballistája. A Nemzet Sportolójának választott focifenomén 2006-ban hunyt el, de legendája örök. És, hogy honnan ered Öcsi és a magyarok kedvenc sportja? A modern szabályok alapjait a XIX. század közepén fektették le a rögbi és a futball szétválasztásakor. Az úgynevezett Cambridge-i Szabályokat 1848-ban foglalták írásba a Cambridge-i Egyetemen, ahol részletesen kidolgozták a sport pontos leírását.

Ha vízilabda, akkor Kásás Tamás. 6 éves korában ismerkedett meg a sporttal, három olimpiai aranya mellett világ- és európabajnoki címe is van. És, hogy hogy született Kásás, Benedek és a többiek sportja? A modern vízilabda alapjait William Wilson, skót újságíró és edző fektette le 1877-ben, amikor egy fesztiválra úszótanoncainak kitalált és rögzített néhány alapszabályt egy általa vízifocinak nevezett csapatjátékhoz. A szabályok 1885-ben nyerték el többé-kevésbé mai formájukat.

Ha vívás, akkor természetesen Gerevich Aladár. Minden idők legeredményesebb olimpiai bajnoka 1932-ben már és 1960-ban még aranyérmet szerzett kardvívásban. A ma ismert sport a párbajozásból ered, Charles Besnard a párbajozásról szóló könyvében először szólt a sportszerű vívásról. A cél az ellenfél szúrófegyverrel való legyőzése volt. Ehhez hozzájárult XIV. Lajos francia király udvarmesterének találmánya, a bőrből készült fejvédő, majd a XVIII. század végén a fémrostélyos sisak.

Ha kézilabda, akkor Nagy László. A magyar válogatott tagjaként több, mint 100-szor lépett pályára, spanyol világklasszis csapatával, a Barcelonával pedig megnyerte a Bajnokok Ligáját. Az ő sportjának ötlete állítólag egy dán iskolamester fejéből pattant ki. A legenda szerint ugyanis Holger Nielson a túl sok betört ablakot okozó futball helyett igyekezett tanítványai számára valami biztonságosabb labdajátékot kitalálni. A labda pontosabb továbbítására ezért a lábuk helyett a kezüket kezdték el használni a játékosok, és a kezdeti kísérletezés olyan sikeresnek bizonyult, hogy az új játék hamarosan teret hódított Dániában, majd az egész világon.

A magyarok persze nemcsak sportolóként, de egy sport megálmodóiként is nagyot alkottak. Három magyar nevéhez fűződik ugyanis lassan az egész világot meghódító teqball kifejlesztése. A teqball Borsányi Gábor, Huszár Viktor Dénes és Gattyán György által alapított magyar fejlesztésű, hajlított pingpongasztalon játszható, futball-alapú sportág, ami annak ellenére, hogy csupán néhány éve létezik, óriási sikereket ért el.

Aktív és visszavonult világsztárok – többek között Ronaldinho, Neymar, Lionel Messi, Coutinho, Suarez, Dani Alves, Luís Figo, Simão Sabrosa, William Gallas és a világbajnok Diego Maradona – lettek a játék elkötelezett rajongói, közülük többeknek saját Teqball asztala is van már.

Emellett olyan nagy múltú sztárcsapatok edzésein is lehet a sportággal találkozni, mint a Chelsea, a Real Madrid, a holland Ajax, az angol Arsenal vagy a francia Olimpique Marseille, sőt már II. Albert monacói herceg is a Teqball szerelmese lett. Természetesen a magyar focistákat sem hagyja hidegen a sportág. Sokak között Dzsudzsák Balázs, Löw Zsolt és Gera Zoltán is a Teqball elkötelezett hívei.

 

főkép: Sportmenü / Kárpáti Balázs