Hosszú Katinka Budapest után már Moszkvában versenyez

Vasárnap még Budapesten a vb-n versenyzett a Duna Aréna ötvenes medencéjében, kedden és szerdán viszont már Moszkvában, 25 méteren ússza a hosszokat Hosszú Katinka, aki a rövidpályás világkupa első állomásán szerepel az orosz fővárosban.

A háromszoros olimpiai és immár hétszeres világbajnok a viadal honlapjának adatai szerint 100 méteres hátúszásban, 200 méter pillangón, továbbá 100 és 200 méteres vegyesúszásban próbálja ki magát az Olimpiai Uszodában.

Az eseményt beharangozva a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a FINA hírlevelében Hosszú Katinkával kezdte a legjelesebb résztvevők felsorolását, s megemlítette, hogy a magyar úszó a vk összetett pontversenyének a 100 ezer dolláros fődíjat kiérdemlő győzteseként áll rajthoz Moszkvában.

Rajta kívül ott van a 35 ország 130 úszóját felvonultató rendezvényen a férfiak legutóbbi rövidpályás világkupájának nyertese, az orosz Vlagyimir Morozov is, továbbá a világbajnokok sorában a friss budapesti aranyérmes dél-afrikai Chad Le Clos, illetve a nőknél mások mellett az ausztrál Emily Seebohm, a spanyol Mireia Belmonte, a jamaicai Alia Atkinson és az amerikai Katie Meili.

Az idei, nyolc állomásos vk összetett győztese már 150 ezer dollárra számíthat, s a FINA bővítette az egyes versenyszínhelyeken premizálhatók körét is. Az egyéni számok dobogósai továbbra is 1500, 1000, illetve 500 dollárt kapnak, viszont immár pénzhez jut a döntő negyedik (400 dollár), ötödik (300) és hatodik (200) helyezettje is.

A világkupát érintő egyik legfontosabb módosítás az, hogy egy úszó egy viadalon maximum négy egyéni számban indulhat. A korábbi években előfordult, hogy Hosszú Katinka, aki 2012 óta minden évben megnyerte a sorozat összetett pontversenyét, egy-egy vk-állomáson tíz, vagy még annál több számban is résztvevő volt.

Az ez évi rövidpályás világkupa-program:
augusztus 2-3.: Moszkva
augusztus 6-7.: Berlin
augusztus 11-12.: Eindhoven
szeptember 30.-október 1.: Hongkong
október 4-5.: Doha
november 10-11.: Peking
november 14-15.: Tokió
november 18-19.: Szingapúr

(MTI)

fotó: MTI

Vélemény, hozzászólás?