Hubi és Mogyi egyre gondol

A párizsi olimpia már nem csak Milákról, hanem Hubiról és Mogyiról is szólhat

Kós Hubert a tavalyi budapesti EB-n ötödik lett 200 vegyesen, Tokióban olimpiai újoncként 20. helyezett, a kazanyi rövidpályás Európa-bajnokságon bronzérmes a 400 vegyesen, a hazai rendezésű Világkupa versenyen pedig mindhárom „színű” éremből leakasztott egyet-egyet. Tizennyolc esztendősen ugyan nem villantott akkorát, mint 17 évesen a Duna Arénában a 100 pillangón világbajnoki ezüstérmet nyert Milák Kristóf, de azt már nem kell ismételgetni, hogy Milákból idehaza egyelőre csak egyetlenegy van, ezért mondják azt az edzőt váltott olimpiai bajnokra és világcsúcstartóra, hogy ő a magyar „földön kívüli.”

Ugyanakkor az is igaz, hogy Kós Hubi, Magyarovits Zoltán – úszóberkekben egyszerűen csak Mogyi – tanítványa a felsoroltakon kívül 2021-ben olyan érdemeket is szerzett, amivel kevés magyar úszó büszkélkedhet. Junior világ- és Európa csúcsokat adott át a múltnak, Tokióban pedig egy olyan versenyszám sűrű mezőnyében mérettette meg magát, ahol az olimpiai bajnokot mindössze 3.5 másodperc választotta el a 20. helyezettől. Ezzel a tudással és felkészültséggel saját korosztályában, tehát az ifjúságiak mezőnyében sikert sikerre halmozva tarolhatott volna, de a nehezebb utat választva az egész évben a felnőttekkel mérte össze az erejét – írta az SzPress Hírszolgálat.

Vizsgák előtt a vízben és a parton is

Nem minden sikerült úgy tavaly, ahogy szerettük volna, de azokat a célokat, amiket mindenképpen el akartunk érni, azok nem maradtak teljesítetlenül. Mindenekelőtt az, hogy Hubi az eredményeivel és a sokoldalúságával a világelit tagjai közé kerüljön -nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Magyarovits Zoltán, aki immár a kilencedik esztendeje irányítja a magyar úszósport kivételes tehetségének a felkészülését. –  Azokat a hibákat, amelyek rontottak a tavalyi mérlegen, igyekszünk kijavítani, miközben szeretnénk rátalálni minden olyan jóra és motiválóra, amiből erőt lehet meríteni

– hangsúlyozta az UTE szakembere, aki most azért is osztotta meg a gondolatait a legértékesebb tanítványa helyett is, mert a hamarosan a 19. születésnapjához érkező Kós Hubert mostanában kétfajta felkészülés elvárásainak szeretne kevés  kompromisszummal egyszerre megfelelni.

Hubira jellemző és a szorgalmát dicséri, hogy most, amikor a budapesti világbajnokságra és a római Európa-bajnokságra is kemény edzőtáborokban kell felkészülnie, nem halasztja el az érettségi vizsgáját jövőre, pedig az amerikai iskolában több tantárgyból kell számot adnia a tudásából, mint egy magyar középiskolában. Csupán annyi engedményt adott magának, hogy a vizsgái közül kettőt áttett őszre, kilencnek viszont májusban, alig egy hónappal a budapesti VB előtt készül nekifutni. Azért kel korábban az edzőtáborban az úszótársainál, hogy tanulni tudjon, de nem ritkán a délutáni pihenőjében igyekszik interneten követni az iskolai foglalkozásokat.

Hubi és Mogyi szakmai és emberi kapcsolatát kifogástalannak lehet nevezni. A nagykorúság határvonalát tavaly átlépő és ezzel együtt „megemberesedett” úszó bátran megosztja a felkészüléssel kapcsolatos véleményét a mesterével, és kész elfogadni azokat a tanácsokat, amelyek a fejlődését szolgálják. Ahogy az edző fogalmaz: így gyúrják egybe a terveiket, hogy egy irányba tudjanak haladni.

Még focidrukkerként is passzolunk egymáshoz – folytatta az edző – mind a ketten a Real Madrid lelkes hívei vagyunk, örülünk, ha a „Galaktikusok” győznek, és mérgesek, ha kimarad egy 11-es vagy egy ordító gólhelyzet.

Kós Hubert idei első uszodai vizsgája az április 20 és 23 között megrendezésre kerülő országos bajnokság, ahol a tavaly elkövetett taktikai hibák feledtetése is a cél. Várhatóan egy izmokkal a tavalyinál jobban „felszerelkezett” úszó képviseli majd az UTE színeit Debrecenben, bár az erősítéssel kapcsolatban Magyarovits Zoltánnak mindig is voltak és most is vannak fenntartásai.

Nem Schwarzeneggert kell követni

Ha az úszás pusztán az izompacsirták sportága lenne, Arnold Schwarzenegger nem csupán testépítőként lehetett volna egykor a világ legjobbja. Hubinak szüksége van az erősítésre, de a súlyzóknak soha nem szabad csak úgy nekifeszülni, mert egy úszónak mindig meg kell őriznie a ruganyosságát és a lazaságát

Kós versenyzői „portfoliójában” két-két pillangó- és vegyesúszó szám mellett ötödikként a 200 hát szerepel, amely utóbbiban a tavalyi budapesti Világkupán értékes győzelmet aratott.

Nem titok, hogy 2022-ben a 200 vegyesre összpontosítunk, de szeretnénk, ha legalább egy, vagy két további versenyszám is esélyt kínálna a számára. Az ezzel kapcsolatos döntést menet közben és közösen fogjuk meghozni, ügyelve arra, hogy a 200 vegyesen a kitűzött célok megvalósítását semmi se akadályozza meg

– hangsúlyozta Magyarovits Zoltán, aki titkon azt reméli, hogy a párizsi olimpia már nem csak Milák Kristófról, hanem Hubiról és a mesteréről, azaz Mogyiról is fog szólni.

Szalay Péter (SzPress Hírszolgálat)

Fotó: musz.hu