Huszonegy játékossal kezdi meg az olimpiai felkészülést a férfi vízilabda-válogatott

Varga Zsolt szövetségi kapitány 21 fős kerettel vág neki az olimpiai felkészülésnek, három kapus és tizennyolc mezőnyjátékos kapott meghívót. A nyár folyamán a háromnapos margitszigeti torna mellett a világbajnok horvátokkal, a vb-ezüstérmes olaszokkal és az Európa-bajnok spanyolokkal lesz közös gyakorlás.

A bajnoki döntő befejezését követően véglegesítette az olimpiai felkészülésre meghívott kerettagok névsorát Varga Zsolt. Huszonegy játékossal indul neki a nagy menetelésnek a szövetségi kapitány, Párizsba azonban már csak tizenhármat nevezhet – közölte csütörtökön a Magyar Vízilabda Szövetség.

„A téli világversenyekre való felkészülésnek volt egy része, ami a munkáról szólt, és volt egy része, ami a játékról. Arra úgy tekintek, mint egy első felvonásra, most következik a második, a legfontosabb, a közvetlen olimpiai felkészülés. Míg a dohai világbajnokság előtt a két hét egyértelműen nem volt elegendő, hogy játékban összegyúrjuk a csapatot, most kellő időt tölthetünk együtt, hogy ezzel ne legyen gond. Az olimpiai utazó keretről van a fejemben egy elképzelés, de abban természetesen lehet változás.”

– mondta a kerethirdetés kapcsán Varga Zsolt a hazai szövetségnek.

A kapitány azt is elárulta, hogy szeretne bevezetni néhány új módszert, ami további segítséget jelent majd a munkájukhoz.

Bővítjük azt az eszköztárt, amivel jobban tudjuk kontrollálni a fáradtságot, befolyásolni a regenerációt – úgy gondolom, fontos bevetni mindent, ami elősegíti a regeneráció maximalizálását, az olimpián ugyanis ez döntő fontosságú lesz.

A válogatott egyik fele már június 3-tól munkába áll a Margitszigeten, két héttel később pedig csatlakoznak azok, akik június 5. és 7. között a Bajnokok Ligája négyes döntőjében érdekeltek (azaz tíz ferencvárosi pólós, plusz a két balkezes, a Reccót erősítő Zalánki Gergő és az Olympiacosban szereplő Vámos Márton).

Ami a menetrendet illeti, amint teljessé válik a keret, a gárda felköltözik a mátraházi edzőtáborba, aztán június utolsó hétvégéjén Zágrábban a világbajnok horvátokkal gyakorol (30-án hivatalos meccs is szerepel a programban). Júliusban 11. és 13. között a hazai szurkolók is megnézhetik, hol tart az együttes: Franciaország, Olaszország és Japán ellen játszunk a Margitszigeten.

A felkészülés hajrájában Szicíliába utazik a csapat, ahol a vb-ezüstérmes taljánokkal kétkapuzik (19-én ott is lesz egy hivatalos mérkőzés). Onnan egyenesen Barcelonába repül, hogy az Európa-bajnok spanyolokkal hovatovább hagyományosnak mondható közös gyakorlással záruljon az érdemi szakasz.

A válogatott július 26-án indul az olimpiára, ahol 28-án vívja az első csoportmérkőzését a franciák ellen, majd a spanyolok, a japánok, az ausztrálok és a szerbek következnek. 

A férfiválogatott olimpiai felkészülési kerete

Kapusok:

Bányai Márk (Szolnoki Dózsa-Praktiker), Szakonyi Dániel (FTC-Telekom). Vogel Soma (FTC-Telekom)

Mezőnyjátékosok:

Angyal Dániel (CN Marseille), Burián Gergely (Vasas-Plaket), Fekete Gergő (FTC-Telekom), Hárai Balázs (Genesys-OSC Újbuda), Jansik Szilárd (FTC-Telekom), Kovács Péter (BVSC-Zugló),Manhercz Krisztián (CN Marseille), Molnár Erik (FTC-Telekom),Nagy Ádám (FTC-Telekom), Német Toni (FTC-Telekom), Pohl Zoltán (FTC-Telekom), Tátrai Dávid (BVSC-Zugló), Vámos Márton (Olympiacos Piraeus), Varga Dénes (FTC-Telekom), Vigvári Vendel (FTC-Telekom), Vigvári Vince (Genesys-OSC Újbuda), Vismeg Zsombor (Szolnoki Dózsa-Praktiker), Zalánki Gergő (Pro Recco)

 

fotó: MTI / Kovács Tamás