Huszonkét évvel ezelőtt játszotta utolsó BL-csoportkőr meccsét a Fradi – videó

Sporttörténelmet írt a Fradi. Napra pontosan huszonkét évvel ezelőtt szerepelt utoljára a BL-csoportkörben a Fradi labdarúgó-csapata.

A rendszerváltás utáni időszak legnagyobb sikerét érték el a zöld-fehérek, ugyanis bejutottak a Bajnokok Ligája csoportkörébe. A BL-selejtezőben a belga Anderlecht együttesével játszottak. A brüsszeli odavágón Zoran Kuntic góljával 1-0-ra győzött a Fradi. Óriási lehetőség állt a Ferencváros, aztán jött a budapesti visszavágó…  S megtörtént a csoda: az ülői úton 1-1 lett a vége, összesítésben 2-1-el a Fradi volt a jobb és bejutottak a csoportkörbe.

A brüsszeli mérkőzés összefoglalója:

A budapesti találkozó összefoglalója:

Az elitkörben 16 csapat vett részt.  Külön érdekesség volt, hogy akkoriban csak a bajnokok szerepeltek a legrangosabb kupasorozatban. A csoportokban a csapatok körmérkőzéses, oda-visszavágós rendszerben mérkőztek meg egymással.  Ez volt az első szezon, melyen már egy győzelem 3 pontot ért, a korábbi 2 ponttal szemben. A csoportok első két helyén záró csapat az egyenes kieséses szakaszba jutott, a harmadik és negyedik helyezettek kiestek.

Manapság annyiban módosult a szabály, hogy az első kettő továbbjut a BL-be, míg a harmadik a második számú kupasorozatban, az Európa Ligában folytatja a szereplését.

A BL-csoportkörben a címvédő holland Ajaxal, a spanyol Real Madriddal és a svájci Grasshoppers együttesével került egy csoportba a Fradi.

Íme az eredmények:

Grasshoppers – FTC 0-3

FTC -Ajax 1-5

Real Madrid – FTC 6-1

FTC – Real Madrid 1-1

FTC – Grasshoppers 3-3

Ajax – FTC 4-0

A mérkőzés összefoglalója:

A találkozó teljes felvétele:

Labdarúgó Bajnokok Ligája
Ajax – Ferencváros 4-0 (2-0)
1995.12.06., Amszterdam, Olimpiai stadion, 43.000 néző, v.: Koho (finn)
Gól: Overmars (17′), R.de Boer (22′), Litmanen (62′ és 66′)

Az 1995/96-os BL-sorozatot a Juventus nyerte meg.