Hüttner Csaba: nagyon kemény munka vár csapatra a tokiói olimpiáig

A részben utánpótláskorú versenyzőkkel felálló magyar válogatott 15 éremmel, négy arannyal, nyolc ezüsttel és három bronzzal zárta a vasárnap véget ért, szegedi kajak-kenu világkupát, a dobogós helyek közül azonban csak kettő – Tótka Sándor (K-1 200 m, 2.); Balla Virág, Takács Kincső (C-2 500 m, 2.) – született olimpiai számban.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint nagyon kemény munka vár rájuk a tokiói olimpiáig, amelyen augusztus 2-án kezdődnek majd a gyorsasági szakág versenyei.

A hétvége egyik kellemetlen meglepetése hazai szempontból az volt, hogy a két férfi négyes közül egyik sem jutott az A döntőbe, bár a hosszú ideje együtt készülő Kuli István, Molnár Péter, Nádas Bence, Tótka Sándor kvartett Kuli sérülése miatt elvesztette vezérevezősét, s a fiatal Balogh Gergely ugrott be helyette – írta az MTI.

Elmarasztalni semmiképpen nem kell az egységet” – mondta az M4 Sportnak a szövetségi kapitány. “Balogh Gergelyt bedobtuk a mélyvízbe, természetesen még nem tudta azt nyújtani, amit a többiek másfél éve gyakorolnak. És azt látni kell, hogy a négyesben csak akkor lehet eredményt elérni, ha négy százszázalékos ember ül benne.

Hüttner elmondása szerint Kuli már elkezdheti edzéseket, így várhatóan ott lehet majd a hajóban a három hét múlva sorra kerülő poznani Európa-bajnokságon, de ezzel együtt nem vár kiemelkedő teljesítményt az egységtől.

Az Eb megmutathatja, hogy milyen másik számokban vagyunk erősek, s ennek fényében hozhatunk majd egy döntést” – tette hozzá a szakember.

A magyar válogatottnak férfi kajakban a maximális számú hat kvótája van, az ötkarikás játékokon négy számot – K-1 és K-2 1000 métert, K-1 200 métert és K-4 500 métert – rendeznek ebben a szakágban.

Bár az Adolf Balázs, Fejes Dániel kenupáros vasárnap csak nyolcadik lett 1000 méteren, előtte – csütörtökön – két indulási jogot szerzett Magyarországnak Tokióra, Hüttner Csaba pedig teljes mellszélességgel támogatja azt, hogy a két 21 éves sportoló olimpiai csapattag legyen.

A verseny végére fizikálisan és idegileg is elfáradtak, a döntőben már nem voltak frissek. Ezzel együtt szerintem az olimpiai keretben a helyük, ennek a két fiatalembernek ott kell lennie a játékokon” – jelentette ki a kapitány.

Női C-2 500 méteren vasárnap már lezárult a válogató, elsőként az Európa-bajnok és többszörös világbajnoki ezüstérmes győri kenupáros, Balla és Takács került a tokiói magyar kajak-kenu csapatba, miután ezúttal is előrébb végzett hazai riválisánál.

Az ő esetükben nem volt szerencsés az olimpia elhalasztása, mert tavaly nagyon rá voltak fókuszálva a játékokra, de szerintem idén is jók lesznek” – mondta róluk Hüttner.

A többi számban két hét múlva, ugyancsak Szegeden rendezik az olimpiai válogatót, majd egy héttel később Poznanban kerül sor az Eb-re, az ott elért eredmények alapján alakul majd ki a tokiói magyar csapat további összetétele.

A hetet értékelve a kapitány úgy fogalmazott, utalva a három megszerzett olimpiai kvótára, hogy “amiért jöttünk, az megvan”, de mint mondta, a vk-n azok a nemzetek teljesítettek jól, amelyek versenyzői számára ez a verseny válogató volt.

A németek például nagyon jók voltak, nekünk nagyon kell igyekeznünk, hogy utolérjük ezt az erős csapatot. De úgy gondolom, hogy az Eb után már mi is boldogabbak leszünk” – fogalmazott.

A magyar válogatottnak most hat-hat férfi és női kajakos, három női kenus és két férfi kenus kvótája van Tokióra. A még hiányzó indulási jog begyűjtésére az oroszországi Barnaulban ezen a héten sorra kerülő világkvalifikációs verseny kínálja az utolsó lehetőséget, a magyar induló Bodonyi András lesz C-1 1000 méteren.

A szegedi világkupán összesen 26 versenyszámban osztottak érmeket, a 60 ország több 900 versenyzője között 45-en képviselték a magyar színeket. A viadal a járványügyi intézkedések miatt nézők nélkül zajlott a Maty-éren.

 

fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség