Hüttner Csaba: „Nagyon pozitív a kép”

A magyar küldöttség 6 arany-, 6 ezüst-, és 3 bronzéremmel zárta az szegedi ICF gyorsasági világkupát. Hüttner Csaba szövetségi kapitány is értékelte a látottakat, szerinte férfi kajakban meglehet a hiányzó kvóta, de beszélt az Adolf Balázs, Fejes Dániel kenupárosról, az ifjúsági korú versenyzők teljesítményéről, és a C-1 1000 méterről is.

A kapitány szerint a 15 érem remekül fest az éremtáblázaton, főleg azért, mert bár Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső ezúttal nem indult, a többi szakágban bíztató eredmények születtek – írta a Magyar Kajak-Kenu Szövetség honlapja.

Nagyon pozitív a kép, főleg azért, mert a női kenut leszámítva minden szakágban szereztünk érmet az olimpiai számokban – kezdte Hüttner Csaba, majd kitért a kajak párosok 1000 méteres versenyében negyedik Noé Zsombor, Dombvári Bence egységre is. – K-2-ben negyedikek lettünk, úgy hogy csak a világbajnoki ezüstérmes, a bronzérmes és az ötödik előzte meg a mieinket. Persze messzemenő következtetéseket ebből sem lehet levonni, de a számunkra legfontosabb országokat: a belgákat, a litvánokat és az ukránokat is legyőztük. Amilyen nehezen találtuk meg a legjobb egységet erre a párosra, ahhoz képest Dombvári Bencéék nagyon jól szerepeltek.” – folytatta a szövetségi kapitány.

C-2-ben még inkább tudunk bizakodni, hiszen ez a két fiú – Adolf Balázs és Fejes Dániel – elképesztő teljesítményt nyújtott. Legyőzték a románokat és nagy csatát vívtak az oroszokkal, valamint az összes olyan országot megverték, akik esélyesek még a kvótára. Természetesen itt is tovább kell dolgozni, de azt gondolom ezzel nem lesz gond.

Kajak egyes 200 méteren kisebb meglepetésre Csizmadia Kolos ezüstérmet szerzett. Hüttner Csaba szerint ez jó előjel a kvótaszerzés szempontjából, de mások is pályáznak itthon erre a számra.

Kolos több világbajnoki érmest is legyőzött, illetve olyanokat is, akik még esélyesek a kvótára. Úgy érzem, ebben a számban is gondolkodhatunk az olimpiai részvételben. Nála inkább az a kérdés, hogy képes lesz-e tartani ezt a szintet, mert itthon is több riválisa lehet jövőre 200 egyesben. Ott van például Apagyi Levente, aki a magyar bajnokságon legyőzte, vagy Molnár Péter, aki pedig szeretné bebiztosítani a helyét a négyesben, vagyis érdekelt abban, hogy meglegyen a hiányzó kvóta. Azért örülök ennek az ezüstnek, mert Kolosnak eddig mindig hiányzott egy kicsi plusz a sikerhez, most viszont a vegyespárosban is nyertek Lucz Annával, így bebizonyíthatta, hogy jó versenyző.

A hétvégi verseny alapján úgy tűnik, hogy férfi kenu egyes 1000 méteren állunk jelenleg legtávolabb a kvótától. A világkupán Kiss Balázs a kilencedik lett, Bodonyi András pedig még a döntőbe sem tudott bekerülni.

Itt a legborúsabb a helyzet, és a realitások alapján elég nehéz lesz kvótát szerezni. Főleg annak fényében, hogy eltiltása után visszatért a moldáv Tarnovszki, és meg is nyerte ezt a versenyt. Ahogy látom, Kiss Balázs azért folyamatosan lépked előre, neki igazából fejben kell összeszednie magát. Ez most az első 400 méterig sikerült, onnantól viszont szétesett és ellépett mellőle a mezőny.

Lucz Anna két arany- és egy ezüstérmével a világkupa legeredményesebb magyar versenyzője lett. A szövetségi kapitány szerint kezd beérni a kemény munka, így a sprinternek lehet esélyes arra, hogy jövőre is a legjobbak között legyen K-1 200 méteren.

Anna egész évben jó teljesítményt nyújtott, kétszázon egyre magabiztosabb. Hasonló mezőnyben eddig csak döntőzött, ott pedig rendre ötödik, hatodik lett, itt ha nem is magabiztosan, de megvert egy olyan svédet, aki már szerzett kvótát.

A csapatban több fiatal is lehetőséget kapott, akik egyáltalán nem okoztak csalódást.

Minden fiatal jól teljesített. Opavszky Réka és Gönczöl Laura mind a két döntőbe bejutott, és ott sem voltak alárendelt szerepben. Ha nem az ukránok mellől indulnak az olimpiai számban, akkor akár a dobogó is összejöhetett volna nekik. Nagyon sokat fejlődhetnek még, de jól versenyeztek most is. Kőhalmi Emese párosban és egyesben is döntőzött. K-1 500 méteren hatodik lett, ami egy kiváló eredmény, főleg úgy, hogy múlt héten az ORV-n is rajthoz állt. A fiatal női négyes is remekül versenyzett, mert még az általunk jobbnak vélt magyar egységet is megverték, és negyedikek lettek, ami egy pontszerző pozíció. Végül ne felejtsük el Rendessy Esztert sem, aki ezer egyesben győzni tudott, ötezer méteren pedig hatalmasat küzdvebvégig az élboly mögött haladt” – zárta az értékelést Hüttner Csaba.

fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs