Így ünnepel a 20 éves Sport TV – Gundi relikviája a Wembley búcsúmeccséről – videó

A Sport1, a legnagyobb múltra visszatekintő magyar sportcsatorna 2000-ben indult. A jubileumot rendhagyó módon ünnepli meg a Sport TV. Egy beszélgetéssorozatban felidéz néhány felejthetetlen pillanatot, amit a Sport1-en vagy a Sport2-n követhettek a nézők az elmúlt években, sőt, a rajongóknak is lehetőségük van megosztani másokkal az emlékeiket. A sorozat első epizódjában Gundel Takács Gábor mutat nekünk egy különleges relikviát a Sport TV első külföldről közvetített futballmeccséről.

A sportcsatorna közlése szerint a Sport1 2000. október másodikán indult el Magyarországon, amelyhez később a Sport2 is csatlakozott. A 20 év alatt számtalan emlékezetes sportközvetítést, eseményt nézhettek, szurkolhattak végig a nézők a két csatorna valamelyikén. Nagyon nehéz ezek közül kiemelni párat, a Sport TV mégis megpróbálja.

A mai naptól a Sport TV a YouTube-csatornáján felelevenít néhány olyat, ami valamiért meghatározó volt a televízió, egy sportág, egy sportoló, vagy egy válogatott és így a szurkolók számára is. Máté Pál, a Sport TV főszerkesztője beszélget kötetlenül azokkal a szereplőkkel, akik érintettek voltak, akik belülről élték át a nagy momentumokat a helyszínen, a kommentátorállásban, a stúdióban, esetleg szakértői az adott témának.

Nagyon nehéz volt a választás, de ezek mellett a történetek mellett tettük le a voksunkat, és ekkor lesznek megtekinthetőek:

  • A Sport TV indulása 20 évvel ezelőtt
  • A szapporói csoda – december 22.
  • Dzsudzsák Balázs varázslata az Ajax ellen – december 23.
  • Finnország – Magyarország: 1-2; „Itt a dráma megint! Nagyon fognak minket utáni Finnországban!” – december 26.
  • A Telekom Veszprém és a kölni Final4-ok – december 27.
  • „Kiss Éva! Kiss Éva kivédte, Kiss Éva kivédte, BL-győztes az ETO!” – december 28.
  • Az évszázad bokszmeccse: Mayweather – Pacquiao – december 29.
  • A Groupama Aréna avatása a Fradi-Chelseavel 2014-ből – december 30.
  • Azok a csodálatos kilencnyilasok – A darts legszebb pillanatai – december 31.

Készült egy önálló weboldal (20ev.sport1tv.hu), ahol megtalálhatók a kiemelt pillanatok, és ahol majd meg lehet nézni az összes beszélgetést, sőt, ugyanitt egy virtuális lelátóra felülhetnek a Sport TV nézői is, megoszthatják Sport TV-s emlékeiket írásban, hangban, fényképként, vagy épp videóként.

Gundi megőrzött egy relikviát:

Az első beszélgetés már elérhető, ebben Máté Pál két igazi tévés nagyágyút látott vendégül, Gundel Takács Gábort és Kaplár F. Józsefet. Ők hárman ott voltak a Sport TV indulásakor 2000-ben, és bőven volt miről beszélniük:

A felvételre Gundel Takács Gábor elhozott egy igazi relikviát. A helyszínről közvetítette az eredeti Wembley búcsúmérkőzését 2000. október hetedikén, ami egy Anglia – Németország vb-selejtező volt, és amit 1-0-ra a németek nyertek. Ez volt a Sport TV első külföldi futballközvetítése egyébként, a kommentátor azóta is bekeretezve őriz egy jegyet, amely a találkozóra szólt.

„Akkor még nem voltunk EU-tagok, és mikor beutaztunk, még át kellett menni a bevándorlási hivatalon, és egy igazi angol-indiai hölgy megkérdezte, hogy hova jöttem. Mondtam, hogy dolgozni. ’És mit fogok dolgozni?’ Mondtam, hogy közvetíteni fogom az Anglia-Németország meccset. ’És ki fog nyerni?’ Természetesen az angolok.  ’Tessék befáradni!’ – mondta. Végül kikaptak 1-0-ra” – idézte fel Gundel Takács Gábor, hogyan érkezett meg akkor Angilába – „Mindenesetre azóta őrzöm ezt a jegyet, kicsit már meg van fakulva, de részben a Sport TV, részben a Wembley miatt.”

A 20 éves Sport TV beszélgetései a 20ev.sport1tv.hu oldalon lesznek elérhetők.