Íme Bíró Attila első kerete az idei esztendőben

Bíró Attila szövetségi kapitány 17 játékost hívott meg a hollandiai (január 12.) és a franciaországi (január 15.) Világliga/Európa Kupa-selejtezőre.

A Magyar Vízilabda Szövetség hivatalos honlapjának csütörtöki közlése szerint a meglehetősen zsúfolt decemberi napok után néhány napos pihenőt kaptak csak klubjaiktól a női pólósok, ami nem véletlen: január első hétvégéjén már bajnoki forduló következik, 25-27-én pedig a szezont is meghatározó Euroliga-meccsek elé néznek az UVSE, a BVSC és a Dunaújváros legjobbjai.

Január 12-én Hollandiában, 15-én pedig Franciaországban vár Világliga/Európa Kupa-selejtező a válogatottra! Bíró Attila szövetségi kapitány ennek megfelelően csütörtökön kihirdette keretét, amelyben 17 játékos kapott ezúttal helyet. A névsor megegyezik az olaszok elleni, decemberi listával (főleg, mert a műtött Parkes Rebecca még nem állhat a rendelkezésre), hozzá jött egy negyedik kapus, méghozzá a korábban a keretben már megfordult Magyari Alda személyében.

„Az utánpótlás-világversenyeken a komoly mérkőzéseken kiemelkedőt nyújtott, már szerettem volna az ősz folyamán is lehetőséget adni neki, de sérült volt. Most azonban bizonyíthat, ott lesz velünk az edzéseken, aztán meglátjuk, hogyan tovább – indokolt a szövetségi kapitány, aki két komoly értékmérő mérkőzésnek titulálja a dupla feladatot: – Az Európa-bajnok Hollandia erejét nem kell különösebben ecsetelni, ugyanakkor nincs mitől tartanunk, fel tudjuk venni velük a versenyt, ezt már többször bizonyítottuk. A franciák elleni meccs kapcsán nem az egri összecsapásunkból kell kiindulni, már csak azért sem, mert idegenben mindig sokkal nehezebb ellenük játszani. Illetve ne feledjük, ott van a decemberi mérkőzésük, amelyen csak egyetlen góllal kaptak ki az olaszoktól, ami mindenképpen figyelemre méltó, tiszteletet parancsoló eredmény! Mindazonáltal magunkra kell koncentrálni. Bízom abban, hogy az UVSE válogatottjainak a jó formája kitart, és felnőnek hozzájuk a többi klubból érkező játékosok. Azzal, hogy a hollandok kérésére a decemberi meccset most játsszuk le, a két mérkőzés miatt többet tudunk együtt lenni, gyakorolni. A cél, hogy az Olaszországban két és fél-három negyedik mutatott jó játékunkat stabilizáljuk.” 

Bíró Attila elárulta még, hogy a két meccsen nem ugyanaz a 13 játékos kap majd szerepet – de a csapatkijelöléssel még vár. A vasárnapi bajnokik után hétfőn szünnap vár a válogatottakra, akik kedden találkoznak, és a pénteki utazásig napi három edzésen vesznek részt a Margitszigeten. Ezek között szokás szerint lesznek szárazföldi, illetve mentális tréningek.

A női válogatott kerete
Kapusok: Gangl 
Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Honvéd), Tóth Eszter (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (FTC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (BVSC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)

Női Világliga/Európa Kupa-selejtező

Az állás
A-csoport:
 1. Oroszország 11, 2. Spanyolország 7, 3. Görögország 6, 4. Izrael 0
B-csoport: 1. Olaszország 9, 2. Hollandia 3, 3. Magyarország 3, 4. Franciaország 0

További program
A 6. játéknapról pótolt mérkőzés
2019. január 12.
B-csoport: 

Hollandia-Magyarország

7. játéknap, 2019. január 12.
A-csoport: 

Izrael-Spanyolország

8. játéknap, 2019. január 15.
A-csoport: 

Oroszország-Görögország
B-csoport:
Franciaország-Magyarország
Olaszország-Hollandia

9. játéknap, 2019. február 12.
A-csoport: 

Oroszország-Izrael
B-csoport:
Olaszország-Franciaország
Magyarország-Hollandia

10. játéknap, 2019. március 5.
A-csoport: 

Görögország-Spanyolország
B-csoport:
Magyarország-Olaszország
Hollandia-Franciaország

Az Európa Kupa hatos döntőjét 2019. március 29-31. között Torinóban rendezik. 

fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs