Irány Párizs – bemutatták a magyar olimpiai csapatot szállító repülőgépet

A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) közös csütörtöki sajtótájékoztatóján lerántotta a leplet arról az egyedi festésű repülőgépről, amely a 2024. évi nyári olimpiai játékokra szállítja a hazai sportolókat. A Team Hungary dizájnt viselő repülőgép többek között a Budapest és Párizs-Orly útvonalon fog repülni a mai naptól kezdődően.

A Wizz Air február végén együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Olimpiai Bizottsággal a 2024. évi nyári olimpiai játékok alkalmából. A magyar csapat tagjait a partnerség értelmében a Wizz Air, mint a MOB hivatalos partnere szállítja az olimpiai játékokra, biztosítva számukra, hogy időben és a lehető legkényelmesebben jussanak el az ötkarikás játékok helyszínére. Az olimpikonok menetrendszerű járattal utaznak, így számtalan Budapest-Párizs járaton találkozhatnak majd az utasok a magyar csapat tagjaival – számolt be csütörtökön a MOB.

A Magyar Olimpiai Csapat létszáma a mai napon 161 fő, ami az elkövetkező néhány hétben még nőni fog, számításaink szerint körülbelül 180 és 190 között lesz a sportolói küldöttség létszáma a tartalékokkal együtt

– mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

„Büszkék vagyunk rá, hogy várhatóan túlszárnyaljuk a tokiói létszámot, amint arra is, hogy ezzel a különleges festésű géppel utazhat a csapat összes tagja az olimpiára, és bízunk benne, hogy augusztus 12-én minél többen jönnek majd haza az aranygéppel, és lesz okunk az ünneplésre. Korábban irigykedve néztük más nemzetek olimpiai gépét, nagyon örülök, hogy most a magyar sportolók is már az odaúton érezhetik, mennyire fontosak, hogy milyen sokan támogatják őket – amit ezúton is nagyon köszönök a Wizz Airnek.”

„Számunkra az elsődleges szempont ezúttal is a sportolók kényelmes és gyors kijutása volt. Ez a gép minden reggel és délután közlekedik majd, ami sokat segít a sportolóink felkészülésében és abban, hogy a feladataikra koncentrálhassanak. Párizsba 100 év után, Európába hosszú évek után tér vissza az olimpia, ez természetesen megkönnyíti a közlekedést”

– emelte ki az olimpiai bajnok kajakos sportvezető.

A különleges festésű Team Hungary repülőgép megjelenésén a Wizz Air csapata mellett egy főként mérnökökből álló, 13 fős szakmai csapat dolgozott két hónapon keresztül. A jármű két oldalán található, 50 apróbb darabból álló grafikát egy külön erre a célra fejlesztett szoftver segítségével alkották meg, míg maga a dekoráció felvitele egy hétig tartott.

„Nagyon büszkék vagyunk erre a repülőgépre, és arra, hogy a MOB hivatalos partnereként kifejezhetjük támogatásunkat a magyar sportolók, és nem utolsó sorban a magyar utasok felé. A repülőgép, amely a világ egyik legfiatalabb flottájának részét képezi, tavasszal érkezett meg hozzánk a hamburgi Airbus gyárból. A legmodernebb technológiával készült Airbus A321neo-val azt is biztosítjuk, hogy a magyar utasok mellett a magyar versenyzők is minél kényelmesebben utazhassanak velünk Párizsba, és ott nagyszerű eredményeket érhessenek el”

– mondta Tischner Roland, a Wizz Air üzemeltetési vezetője.

Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár köszönetet mondott a Wizz Airnek, illetve a légitársaság által felkért szakembereknek az elvégzett munkáért, s a gépre utalva úgy fogalmazott, „a látvány mindent felülír”. Az arany sávokkal díszített repülőn szerepel a Team Hungary felirat, a magyar címer és az ötkarika is.

„Ötvenhét nap van hátra az olimpia rajtjáig, minden nap érezzük a közelségét, a sportirányítás pedig a Magyar Olimpiai Bizottsággal szorosan együttműködve továbbra is igyekszik mindent megtenni azért, hogy minden feltétel adott legyen kiváló sportolóink számára ahhoz, hogy Párizsban, abban a valamivel több mint két hétben teljesítményük legjavát tudják nyújtani”

– jelentette ki az államtitkár. Hozzátette, sporttörténeti pillanat, hogy a magyar csapat ilyen exkluzív, egyedi dizájnnal ellátott géppel utazhat a magyar főváros és a játékok helyszíne között.

A sportolók közül elsőkként Imre Bence kézilabdázó, Szűcs Luca kardvívó és Angyal Dániel vízilabdázó láthatta a repülőgépet.

Galéria:

(Fotók: Sportmenü / Róth Tamás)

A Wizz Air 2024 júniusában két újabb modern Airbus A321neo repülőgépet állít üzembe a budapesti bázisán, illetve hat új járattal köti össze Budapestet Európában és Európán túl. Az utazni vágyók hamarosan Brassóba, Brüsszelbe, Bukarestbe, Jerevánba, Stuttgartba és Valenciába is közvetlenül repülhetnek. Jegyek Párizsba, vagy a Wizz Air bármely úti céljára a légitársaság weboldalán, valamint mobilapplikációján keresztül foglalhatók.

A Wizz Air, Európa legzöldebb légitársasága jelenleg 208 Airbus A320 és A321 típusú repülőgépből álló flottát üzemeltet. Elkötelezett légiközlekedési szakemberekből álló csapata kiváló szolgáltatást és rendkívül alacsony viteldíjakat biztosít, így a Wizz Air 60,3 millió utas preferált választása lett a 2023 januárja és decembere között. A légitársaságot a közelmúltban a világ 5 legbiztonságosabb diszkont légitársasága közé sorolta a világon egyetlen, a légitársaságok biztonságát és szolgáltatásait értékelő AirlineRatings.com. 2020-ban az Air Transport World (ATW), 2019-ben és 2023-ban pedig az Air Transport Awards választotta a Wizz Airt az Év Légitársaságának, az egyetlen olyan nemzetközi díjátadón, ahol minden jelentős kategóriában elismerik a légi ipar legjobbjait, és amely a kiemelkedő teljesítmény, innováció és kiváló szolgáltatás révén kitüntetett egyéneket és szervezeteket ismeri el. A Wizz Air ugyancsak elnyerte 2021-ben és 2023-ban a Legfenntarthatóbb Diszkont Légitársaság címét a World Finance Sustainability Awards-on, valamint Az Év Globális Fenntartható Légitársasága titulust a Centre for Aviation 2022-es és 2023-as átadóján. A Wizz Airt a Londoni Értéktőzsdén jegyzik “WIZZ” kóddal.

 

Fotók: Sportmenü / Róth Tamás