Ismét világkupa-győztes Szilágyi Áron, Pusztai Liza ezüstérmet szerzett Athénban

Szilágyi Áron megnyerte a férfi kardozók luxembourgi világkupa-versenyét, Pusztai Liza pedig ezüstérmet szerzett a női kardozók athéni világkupáján.

A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi – aki két hete, Varsóban győzött – a 64-es főtáblán 15-9-re verte az olasz Leonardo Dreossit, 15-13-ra az orosz Konsztantyin Lohanovot, 15-8-ra a kínai Hszü Jing-minget, 15-6-ra az olasz Luca Curatolit, majd az elődöntőben 15-9-re az orosz Venjamin Resetnyikov, végül az aranyért 15-12-re a dél-koreai Gu Bon Gilt – írta szombaton az MTI.

A 2017-ben világbajnok, tavaly vb-ezüstérmes Szatmári András térdműtétje és hosszú lábadozás után az előző vk-állomáson tért vissza. Lengyelországban a második körig jutott, ezúttal pedig az első fordulóban kikapott.

Luxembourg beugró rendező, a koronavírus-járvány terjedése miatt előbb Padovából Tauberbischofheimbe került át a viadal, de végül ott sem lehetett lebonyolítani.

A női kardozók görögországi vk-fordulóján Pusztai 15-11-re győzte le a francia Margaux Gimalacot, 15-10-re az amerikai Maia Chamberlaint, 15-12-re a román Bianca Pascut, a negyeddöntőben pedig 15-3-ra lelépte az olasz Rossella Gregoriót. A fináléért a görög Teodora Gkunturával vívott, akit 15-9-re múlt felül. A döntőben az egyéniben kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok amerikai Mariel Zagunisszal mérkőzött meg, és 15-6-os vereséget szenvedett.

(Pusztai Liza öröme; Eva Pavía – #BizziTeam / FIE)

A legjobb nyolcig eljutott Márton Anna is, mégpedig az amerikai Nora Burke (15-7), az olasz Rebecca Gargano (15-10) és a kínai Csian Csia-zsuj (15-6) búcsúztatásával. A negyeddöntőben 15-10-re kikapott Zagunistól, és a hatodik helyen végzett.

László Luca és a kadet korú Battai Sugár is felkerült a főtáblára, ott azonban mindketten az első fordulóban kikaptak.

Az olimpiai kvótaszerzés szempontjából mindkét versenyen sokkal fontosabb lesz a vasárnapi csapatverseny, de míg a férfiaknál már csak az a kérdés, hogy az utolsó vk-viadal előtt matematikailag is biztossá válik-e a kvalifikáció, addig a magyar női válogatottnak nagyon fontos az eredményes szereplés.

Fotó: TRIFILETTI / BIZZI Team;  Eva Pavía – #BizziTeam / FIE