Itt az újabb olimpiai kvóta: Pétervári-Molnár egypárban tokiói résztvevő!

Az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz egypárban tokiói kvótát szerzett az európai olimpiai kvalifikációs viadalon az olaszországi Varesében, ahol a csütörtöki zárónap utolsó versenyszámának döntőjében a harmadik helyen végzett.

A magyar evezősöknek ez az első kvótájuk a tokiói olimpiára. A 2016-os riói játékokon két egységet indíthattak a magyarok – mindkettő az utolsó kvalifikációs lehetőséget ragadta meg a kvótaszerzésre -, az egyik Pétervári-Molnár volt, aki egypárban a 14. helyen zárt – írta az MTI.

A magyar evezős a hétfői előfutamát megnyerte, a folytatásra viszont a kedvezőtlen, rendkívül szeles időjárás miatt két napot kellett várnia, miután előbb a keddi, majd a szerdai versenynapot is törölték a szervezők. Végül a zárónap elejére bezsúfolt középdöntőben volt jelenése, ahonnan – a verseny eredményközlője alapján – második helyével biztosan lépett tovább az A döntőbe. Pétervári-Molnár a fináléban görög és orosz riválisa mögött, de szerb, osztrák és török ellenfelét megelőzve végzett harmadikként.

A Fehérvári Eszter, Ferencz Panna női könnyűsúlyú kétpár az A döntőben a hatodik helyen ért célba, így a versenyszám hatos mezőnyében is utolsó helyen végzett.

A paraevezős Pető Zsolt (PR1) harmadik lett, így nem sikerült paralimpiai kvótát szereznie, amely csak a győztesnek járt.

Női egypárban Bertus Kitti magabiztos előnnyel megnyerte a B döntőt, ezzel a 7. helyen zárt.

Férfi könnyűsúlyú kétpárban a Szabó Bence, Furkó Kálmán egység a B döntőben nagyot csatázott a finnekkel, és végül az észtek mögött kis különbséggel maradt le a győzelemről. A magyar páros második helyével végül a 8. helyen végzett.

Az európai olimpiai kvalifikációs regattán tíz olimpiai kvóta került kiosztásra, de nemzetenként csak egyet lehetett szerezni. Egypárban három-három, könnyűsúlyú kétpárban két-két hely talált gazdára. Kvótaszerzésre még május közepén, a végső selejtezőn, Luzernben lesz lehetőség, ahol minden olimpiai versenyszámban osztanak még kvótát, de már nemzetekre vonatkozó kötöttség nélkül.

Péntektől vasárnapig ugyancsak az olaszországi helyszínen kerül sor az Európa-bajnokságra, amelyre nyolc magyar egységet neveztek. Pétervári-Molnárral kapcsolatban már előre ismert volt, hogy az Eb-n nem indul, helyette egypárban Ács Kristóf képviseli a magyar színeket.

fotó: Czucz Bálint