Jákó Miriam: „Hatalmasat fogok küzdeni, hogy elérjem a célom”

Zajlik a visszaszámlálás. Már két hét sincs hátra a Győrben rendezendő 10 méteres, olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságig, amelynek első három napján a juniorok lőnek, majd a felnőttek következnek.

A hazai szövetség interjút készített a junior Európa-bajnokkal (légpisztoly – 2022), a felnőtt világbajnoki ezüstérmes csapat tagjával (2023), Jákó Miriammal.

Hogyan sikerült az eddigi felkészülése?

Még Tatán edzőtáborozom többségében juniorkorú versenyzőkkel, akik ugyancsak a Győrben rendezendő Európa-bajnokságra készülnek. Aztán az Eb-ig hátralévő napokban a klubomban fogok edzeni. Most kezdődik az újabb félév nekem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, ahol mechatronikai mérnök szakon tanulok. Nem akartam passziváltatni a félévem, mert nálam jól működik együtt a tanulás és a sport. Jól kiegészíti egyik a másikat, mindkettőben tudok sikereket elérni. Ha csak a sportlövészet lenne, abba beleőrülnék. Ráadásul nekem nagyon fontosak a tanulmányaim. A szlovéniai Ruséban rendezett Grand Prix-verseny és a kairói vk a vizsgák miatt kimaradt. Az év elején Münchenben jártam egy junior nemzetközi versenyen, a felkészülés kellős közepén. Ott még nem voltak jók az eredményeim, de így is egy első és egy hatodik helyet szereztem. A versenyéhség biztosan meglesz Győrre. Van még min dolgozni, min csiszolni a hátralévő napokban, de bizakodó vagyok.

Ön a felnőttcsapat egyetlen juniorkorú tagja, aki harcba szállhat az ötkarikás kvótáért. Ez már önmagában egy nagy eredmény 20 évesen?

A válogatókon nyújtott teljesítménynek köszönhetem, hogy a csapat tagja vagyok. De ez nem először fordul elő a pályafutásomban, hiszen tavaly is kiharcoltam, hogy a felnőttek között indulhassak a bakui világbajnokságon és a tallinni 10 méteres kontinensviadalon. Sőt, a tokiói olimpia előtt 2021-ben, Eszéken a nagy Európa-bajnokságon is a felnőttek között lőttem. Fábián Sára Ráhellel belenőttünk a felnőtt mezőnyben, ő ugye a 2023-as azerbajdzsáni vb-n meg is szerezte az olimpiai kvótát a 10 méteres számban. Eszéken még nem volt rajtam teher, Tallinnban már magamra pakoltam. Ezekből igyekszem levonni a tanulságokat.

Mit jelent önnek, hogy Magyarországon lesz ez az Eb? Vannak emlékei, élményei a korábbi győri kontinensviadalokról?

Örülök annak, hogy nem kell távolra utazni és hogy idehaza lesz ez az Európa-bajnokság. Ez egy plusz motivációt jelent. Ha nem is versenyzőként, de ott voltam már a nyolc és hat évvel ezelőtti kontinensviadalon is Győrben. 2016-ban anyukám a doppingellenőrzések koordinálásában vett részt, illetve segített az adminisztrációban, apukám bíráskodott, ahogyan 2018-ban is, így nézőként én is ott lehettem. Dénes Eszterrel már akkor is ismertük egymást, neki szurkoltam, illetve a magyar csapat amolyan kabalájának éreztem magam. 2018-ban már raktáros voltam, segítettem berakni és kivenni a puskákat, pisztolyokat. Simó Kornéllal pedig több iskola diákjainak lövészbemutatót tartottunk lézerfegyverrel.

Ön sportlövő családból származik, édesapja és édesanyja is puskás volt. Volt valaha önön nyomás, hogy sportlövőnek kell lennie?

Nem volt ilyen, ezt a sportot én választottam. Az viszont igaz, hogy öt évig puskával lőttem, mint a szüleim. Foggal-körömmel ragaszkodtam hozzá. Aztán volt egy szegedi verseny, ahol beláttam, hogy sokkal jobban megy nekem pisztollyal. Szinte nulla edzéssel győzni tudtam. A puskával pedig csak szenvedtem, nem jött ki az eredmény. Ott eldőlt a sorsom. A lehető legjobb időpontban váltottam 2018 októberében, mert a következő esztendő márciusában már a juniorokkal Európa-bajnokságra utaztam. Jelenleg két edzőm is van, Nemes Adrienn és az édesapám. Mivel Budapesten tanulok, nem tudok hazajárni Zsombóra mindennap, hogy ott edzem. Ilyenkor Adrienn segít a lövészetben, és ez teljesen jól működik.

Milyen célokat fogalmazott meg az Európa-bajnokságra?

Úgy szeretnék kiállni majd a lőállásból, hogy mindent megtettem, hogy a lehető legtöbbet kihozzam magamból. Hatalmasat fogok küzdeni, hogy elérjem a célom. Életem legjobb eredménye 580 kör, amit versenyen lőttem meg. Nyilván, az ötkarikás kvótához érdemes lenne bekerülni a légpisztoly döntőjébe. Azon dolgozom, hogy sikerüljön.

Major Veronika: „Mi más is lehetne a célom, minthogy ott legyek a nyári olimpiai játékokon”

Péni István: „A cél az ötkarikás kvóta megszerzése.”

Pekler Zalán: „Gyönyörű lenne Győrben Európa-bajnoki címet ünnepelni, úgyhogy ez a cél”

fotó: MSSZ