Jelenleg hat magyar judós indulna az olimpián

Megkezdődött a kétéves olimpiai kvalifikációs sorozat második esztendeje, sőt, már túl vagyunk a sorozat budapesti eseményén is. Most hat indulónk lenne Tokióban!

A Judoinfo szakportál közlése szerint  A második kvalifikációs év első összegzésében némileg változott a kép a korábbiakhoz képest: pillanatnyilag hat judósunk áll olimpiát érő helyen. Akadnak biztató előrelépések, de egyelőre csak egy kvótában lehetünk biztosak, a többiért tovább kell harcolni.

Jelenleg öt versenyzőnk áll befutó helyen, a hatodik pedig szabadkártyával lehetne ott 2020-ban Tokióban, a csapatok versenyében viszont továbbra is „lyukas“ az egyik súlycsoportunk.

Amint ismeretes, csak nagyon komoly kritériumok teljesítése esetén indíthatja egy-egy ország a válogatottját is Japánban, ehhez mind a hat érintett – illetve az ezekhez „passzoló” – súlycsoportban kvalifikációt kell szereznie. Emlékeztetőül: a judo új, vegyes csapatversenyében három női (57, 70 és +70 kg), illetve három férfi (73, 90 és +90 kg) súlykategória szerepel. Nekünk most a női felső súlycsoport hiányzik, a betöltéséhez megfelelő lenne egy kvóta a 70, a 78 vagy a +78 kilogrammban.

Ami az egyéni helyeket illeti, ha most zárulna a sorozat, hat magyar induló lehetne Tokióban – a legutóbbi két játékokon, Londonban és Rio de Janeiróban nyolc-nyolc indulónk volt. Nem történt változás az élen, Tóth Krisztián továbbra is a teljes kvalifikációs rendszer legjobbjai között van, kis túlzással már tatamira sem kellene lépnie Tokióig, olyan sok pontot gyűjtött.

Megtartotta, sőt tovább erősítette pozícióját Csernoviczki Éva, olimpiai bronzérmesünk jelenleg a tizenharmadik befutó helyen áll súlycsoportjában. Ugyancsak jó helyen áll Karakas Hedvig, aki immár a Top10-be is beverekedte magát a súlycsoportjában.

Ungvári Attila a minszki Európa Játékokon és a hétvégi budapesti Grand Prix-n szerzett bronzérmeivel bekerült a közvetlen kvótások közé, ráadásul már majdnem ezer pontja van, ami igen biztató a folytatásra nézve.

Valamelyest gyengült az 52 kilogrammosok között igyekvő Pupp Réka helyzete, az Atomerőmű SE sportolója jelenleg az utolsó előtti befutó helyen áll súlycsoportjában, nem lesz könnyű megőriznie ezt a pozíciót. Pillanatnyilag a harmincnyolc esztendős Ungvári Miklósé lenne az az egy kontinentális kvóta, amelyre jó eséllyel építhet a magyar válogatott – de a ceglédi klasszis mindössze 52 pontnyira van a kvótás helyektől, ez a hátrány pedig ledolgozható a következő hónapokban.

Ami a többi súlycsoportot illeti, reménykedhetünk a 100 kilogrammos kategóriában, ahol Ohát Zalán is gyűjtögeti a pontokat, de a hosszas kihagyás után visszatérő Cirjenics Miklós is „beszállt” a küzdelembe. Ez egy nagyon „sűrű” súlycsoport, az élmezőny nagyon együtt van, nehéz lesz őket megközelíteni, de biztosak lehetünk benne, hogy a két 100 kilósunk mindent megtesz majd ezért.

A nőknél a 78 kilogrammos Salánki Evelin is kvótaközelbe kerülhet, jelenleg mindössze hatvan pont a hátránya (a viszonyítás kedvéért: a budapesti GP-n a legjobb harminckettő közé jutás nyolcvannégy pontot ért), a bejutására a már említett csapatverseny miatt is óriási szüksége lenne válogatottunknak.

Természetesen a hátralévő versenyeken még mindenkinek van esélye az előrelépésre, az elmúlt hétvége is megmutatta, milyen tartalékokkal rendelkezik a magyar judosport…

 Akik július 18-án teljesítik az olimpiai kritériumokat:

1. Tóth Krisztián (Pénzügyőr SE, 90 kg, 3. az olimpiai rangsorban súlycsoportjában) 2302 ponttal
2. Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya, 48 kg, 13.) 1376
3. Karakas Hedvig (BHSE, 57 kg, 9.) 1351
4. Ungvári Attila (Ceglédi VSE, 81 kg, 22.) 977
5. Pupp Réka (Atomerőmű SE, 52 kg, 25.) 885
6. Ungvári Miklós (Ceglédi VSE, 73 kg, 30.) 772*
(* kontinentális szabadkártyával indulhatna az olimpián)

A magyar judocsapat létszáma az olimpiákon

1964 Tokió 0
1972 München 6
1976 Montreal 6
1980 Moszkva 8
1988 Szöul 7
1992 Barcelona 12
1996 Atlanta 7
2000 Sydney 6
2004 Athén 2
2008 Peking 6
2012 London 8
2016 Rio de Janeiro 8
2020 Tokió ?